Økende risiko for økonomisk kriminalitet

Flere faktorer, både nasjonalt og internasjonalt, har endret seg som følge av Covid-19. Skatteetatens etterretningsmiljø har sett nærmere på hvilken betydning dette vil ha for trusselbildet og de alvorlige kriminalitetsutfordringer Skatteetaten og samfunnet for øvrig vil stå overfor når hverdagen blir normalisert.
– Trusselvurderingen gir indikasjoner på at gjenåpningen av Norge kan medføre økt risiko på for skatte- og avgiftskriminalitet og annen økonomisk kriminalitet. Skatteetatens tillit avhenger av at vi evner å være i forkant og identifisere trusler og muligheter som ligger foran oss. Men tillit avhenger også av åpenhet. Derfor forteller vi nå om mulige trusler mot samfunnet slik at vi i fellesskap kan hindre økonomisk kriminalitet, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.
Trusselvurderingen er et resultat av en etterretningsprosess med en vurdering av ulike uønskede hendelser i samfunnet fra aktører med intensjon og kapasitet til å ramme verdier som Skatteetaten forvalter. Dette er den første trusselvurderingen Skatteetaten forteller om eksternt.
Hovedpunkter i Skatteetatens trusselvurdering:
Kriminelle nettverk
Kriminelle vil i større grad utøve kriminalitet i digitale rom eller bruke digitale løsninger i gjennomføring og samhandling av kriminaliteten. Det forventes en økning i kriminalitet over landegrensene. Den mest alvorlige kriminaliteten er systematisert, nettverksbasert og grensekryssende, og aktørene er ofte multikriminelle. Bruk av stråmenn eller kriminelle som er i besittelse av andres BankID forventes å øke.
Offentlige tilskuddsordninger
Covid-19- situasjonen har vist at offentlige registre er sårbare og kan bli manipulert av kriminelle aktører ved registrering og rapportering. Motivasjon har vært å få uberettigede tilskudd i støtteordninger, men dette har også vært mulig gjennom ordinære velferdsordninger og andre automatiserte prosesser som har lignende sårbarheter. Noen aktører vil bevisst utnytte ordningen med betalingsutsettelser til å begå økonomisk kriminalitet før de går konkurs.
Arbeidslivskriminalitet
Skatteetaten og samfunnet for øvrig vil stå overfor en forhøyet trussel innen arbeidslivskriminalitet. Covid-19-situasjonen har hatt en sterk og negativ påvirkning på økonomien i mange land i verden, og Norge vil være et attraktivt land å søke seg til. Sårbare arbeidstakere fra lavinntektsland vil kunne bli utnyttet av kriminelle aktører.
Tilretteleggere/medvirkere
Profesjonelle tilretteleggere som advokater, regnskapsførere eller andre med roller innen finans har sannsynligvis lagt til rette og hjulpet kriminelle aktører ved bedrageri av tilskuddsordninger. I tiden fremover vil de samme tilretteleggerne bidra med å skjule midler eller reelt eierskap ved konkurs.
Digitalisering
Under Covid-19 har Norge og store deler av verden blitt tvunget over på digitale plattformer i mye raskere tempo enn tidligere. Dette skiftet har resultert i en rekke nye muligheter for kriminelle å utnytte. Den digitale trusselen etter Covid-19 vil karakteriseres av at kriminelle miljøer er blitt bedre tjent med mulighetene i å bruke digitale plattformer til ulike formål.
Last ned Skatteetatens trusselvurdering i lenken lenger nede i saken.
Skatteetatens trusselvurdering:
Trusselvurderingen er et resultat av en etterretningsprosess med en vurdering av ulike uønskede hendelser i samfunnet fra aktører med intensjon og kapasitet til å ramme verdier som Skatteetaten forvalter.
Denne trusselvurderingen peker på hvilket trusselbilde og alvorlige kriminalitetsutfordringer vi vil stå ovenfor når man går over i en normalisert hverdag etter koronasituasjonen. Dette er den første trusselvurderingen Skatteetaten forteller om eksternt.
Etterretning er en seksjon i avdeling skattekriminalitet i divisjon innsats i Skatteetaten. Seksjonen har rundt 65 ansatte.
Nøkkelord
Kontakter
Merete Bergeland JebsenPressesjef
Tel:945 01 000presse@skatteetaten.noBilder
Dokumenter
Om Skatteetaten
I Skatteetaten jobber vel 7000 ansatte mot samme mål; å sikre finansieringen av velferdssamfunnet. Skatteetaten er underlagt Finansdepartementet, og har ansvaret for et oppdatert folkeregister og at skatter og avgifter blir fastsatt og innbetalt på riktig måte.
Følg pressemeldinger fra Skatteetaten
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Skatteetaten på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Skatteetaten
Kontroll av serveringssteder: Fant feil hos halvparten og tre stakk fra kontroll23.6.2025 08:14:40 CEST | Pressemelding
Skatteetatens skattepatrulje fant vesentlige feil hos 39 av 79 kontrollerte serveringssteder i Trondheim. I tillegg krevde etaten inn i underkant av én millioner kroner i ubetalte skatte- og avgiftskrav.
Dette må du ha på plass før sommerbryllupet!20.6.2025 09:14:39 CEST | Pressemelding
Noen ønsker å gifte seg på Pride-feiringer i hele landet, andre planlegger et perfekt sommerbryllup. En ting er felles: Det blir ikke bryllup uten en gyldig attest fra Skatteetaten. Heldigvis får du en slik attest like etter du har søkt i mange saker.
Derfor trekkes det ikke skatt av feriepengene17.6.2025 15:36:31 CEST | Debattinnlegg
De fleste ser fram til feriepengene som kommer før sommerferien. Men det er en myte og vanlig misforståelse at feriepengene er skattefrie, skriver Regine Hatleskog Vastvedt, divisjonsdirektør i Skatteetaten.
Politiet og Skatteetaten inngår samarbeidsavtale13.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Politiet og Skatteetaten har inngått den første overordnede samarbeidsavtalen mellom etatene. Avtalen skal styrke samarbeidet på syv hovedområder, blant annet innen bekjempelsen av økonomisk kriminalitet.
Mandag går fristen ut: Nå må næringslivet levere skattemeldingen30.5.2025 08:58:37 CEST | Pressemelding
Fristen for å levere skattemeldingen for næringsdrivende og selskaper går ut mandag 2. juni. Skattedirektør Nina Schanke Funnemark advarer mot vanlig misforståelse som koster dyrt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom