Økende forbruk gir kraftunderskudd fra 2027
Energimarkedene er i Europa er i en svært krevende situasjon, preget av krigen i Ukraina, høye priser og forsyningsutfordringer. Samtidig viser Statnetts kortsiktige markedsanalyse for 2022-27 en betydelig forventet økning i kraftforbruket de kommende årene, uten at det ligger an til en tilsvarende økning i kraftproduksjonen. Det betyr at Norge kan få et kraftunderskudd i 2027.

Statnetts kortsiktige markedsanalyse ble lagt fram på Statnetts høstkonferanse i Oslo onsdag.
-Fremtidens industri trenger mye kraft. Vi ser at planene om etablering av ny industri og elektrifisering blir stadig større og mer konkrete. Det utfordrer nettet, men krever også tilgang på ny kraftproduksjon. Vi skal bygge nett for mellom 60 og 100 milliarder frem til 2030, og vi trenger å få fart på utbygging av kraftproduksjon, sier konsernsjef Hilde Tonne i Statnett.
Veksten i forbruket i Norge er forventet å være stor de neste fem årene, opp fra dagens rundt 140 TWh til et forbruk på opp mot 164 TWh i 2027. Veksten er størst innen batteriproduksjon og petroleum, men også annen industri vil ha en betydelig vekst. Alminnelig forbruk er ikke forventet å vokse tilsvarende. I perioden er forbruket altså forventet å øke med opp mot 24 TWh, mens det i perioden er planer om å øke kraftproduksjonen med rundt 6 TWh. Dette vil gi et kraftunderskudd i Sør-Norge på 7 TWh, og på 2 TWh i Norge samlet.
-Akkurat nå ser vi at folks kraftforbruk går ned som en følge av de høye kraftprisene, men vi ser samtidig at planene om industriutvikling og elektrifisering blir stadig mer modne. Dette er planer som ikke i samme grad påvirkes av den ekstraordinære situasjonen i kraftmarkedet. Ellers i Norden er det planlagt stor økning i kraftproduksjonen. Også her hjemme trenger vi mer kraftproduksjonen og økt tilgang på mer effekt på kort og mellomlang sikt, understreker Tonne.
Stor usikkerhet, men forventet reduksjon i kraftprisene 2025-27
De europeiske energimarkedene er preget av stor usikkerhet på grunn av krigen i Europa og redusert gasstilgang. Dette har vært en hovedårsak til de ekstreme prisene vi har sett i kraftmarkedene i Norge, Norden og Europa. Det er fortsatt forventet høye gasspriser i den kommende perioden, men analysene viser at prisene vil kunne dempes noe.
I løpet av de kommende fem årene venter vi at kraftprisene vil bevege seg mot en normalisering. Beregningene i analysen viser en gjennomsnittlig årspris i Sør-Norge på rundt 50-70 euro/MWh i 2027. Det er imidlertid et stort utfallsrom, både med hensyn til værforhold og den store usikkerheten i prisen på og avhengigheten av gass i Europa.
-Vi står i en svært spesiell situasjon, og det er vanskelig å spå når utviklingen blir normalisert, men vi ser at situasjonen ser noe bedre ut i årene som kommer. Likevel må vi forvente å leve med unormalt høye priser en stund til. Usikkerhet vil prege både det nordiske og europeiske kraftmarkedet også i tiden som kommer, sier konserndirektør Gunnar Løvås i Statnett.
Det europeiske energisystemet blir stadig mer preget av fornybar kraftproduksjon. Det betyr også at tilgangen til kraft vil variere mer, og prisene vil svinge mellom sesonger, innenfor uker og mellom timer.
Kraftoverskuddet i Norden og fleksibiliteten i det norske systemet, kombinert med god utvekslingskapasitet vil bidra til at snittprisen i Sør-Norge fortsatt er forventet å ligge lavere enn de tyske prisene gjennom året.
-Som en respons på energikrisen skyter omstillingen av kraftsystemet i Europa fart. Det bygges ut store mengder fornybar energi i et høyt tempo. Her hjemme kommer vi oss også gjennom en krevende periode og vi er godt rustet til å møte fremtiden. Nå er det viktig for oss som nasjon at vi setter opp tempoet på utbygging av nett og kraftproduksjon, sånn at vi beholder og forsterker det konkurransefortrinnet tilgangen på grønn energi gir oss, sier Løvås.
Nøkkelord
Kontakter
Christer GiljeLeder Presse og prosjekt
Tel:+47 952 37 128christer.gilje@statnett.noHåkon Smith-Isaksen HoldhusSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+ 47 906 83 887hakon.holdhus@Statnett.noBilder



Dokumenter
Om Statnett
Statnett er systemansvarlig i det norske kraftsystemet. Dette innebærer å drifte om lag 11 500 km med høyspentlinjer, 2 000 km kabel og 200 stasjoner over hele landet. Driften overvåkes av en landsentral og to regionsentraler. Statnett har også ansvaret for forbindelser til Sverige, Finland, Russland, Danmark, Nederland, Tyskland og Storbritannia.
Følg pressemeldinger fra Statnett
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Statnett på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Statnett
Forventer kraftig vekst i kraftforbruket, avhengig av nett og mer kraftproduksjon19.1.2023 12:13:47 CET | Pressemelding
Statnett har som del av sin langsiktige markedsanalyse beregnet scenarioer for forbruksutviklingen i Norge fra nå og fram til 2050. Veksten i kraftforbruket fram mot 2050 kan bli enda større enn tidligere forventet. Mye av veksten vil være avhengig av at det etableres nok ny kraftproduksjon i Norge – og at det gjennomføres store investeringer i nett.
2022 – nok et eksepsjonelt kraftår12.1.2023 14:43:40 CET | Pressemelding
Energikrise i Europa, stram energisituasjon i Sør-Norge, svært høye strømpriser, store prisforskjeller, høy import og lavere nettoeksport. 2022 var et år som satte kraftsystemet på prøve, men økt nedbør og redusert kraftproduksjon i det sørlige Norge gjorde at vi gikk inn i vinteren med liten risiko for rasjonering.
Redusert sannsynlighet for anstrengt kraftsituasjon gjennom vinteren23.11.2022 13:02:13 CET | Pressemelding
Sannsynligheten for en anstrengt kraftsituasjon i Sør-Norge gjennom kommende vinter er redusert. Årsaken er mye nedbør, lav kraftproduksjon, redusert forbruk og tilstrekkelig import både fra andre land og fra de nordlige delene av Norge. Det er nå lite sannsynlig at man må rasjonere kraft denne vinteren. Statnett endrer derfor vurderingen av energisituasjonen fra "stram" (gul) til "normal" (grønn).
Utbetaler 5,9 milliarder for å holde nettleien nede3.11.2022 10:02:00 CET | Pressemelding
Etter at regjeringen nylig vedtok en midlertidig forskrift, kan Statnett nå betale ut 5,9 milliarder av sine ekstraordinære inntekter for 2022 til 55 nettselskaper. Sammen med tidligere vedtak betyr dette at opp mot 16 milliarder av Statnetts ekstraordinære inntekter disponeres til å holde nettleien nede for norske strømkunder.
Europas kraftsystem vil bli utfordret i vinter20.10.2022 09:20:24 CEST | Pressemelding
Energisituasjonen i Norge er fortsatt stram, og det kan bli lite vann i magasinene til våren. En ny rapport viser også at det er mangel på effekt i flere land, noe som kan føre til mangel på kraft i landene rundt oss på de kaldeste dagene når forbruket er størst.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom