Høyskolen Kristiania

Offentlig autorisasjon av osteopati

Del

– 1. desember 2020 vil stå med både fet skrift, kursiv, og en ekstra skriftstørrelse i historiebøkene til osteopatene, sa høyskolelektor Pål André Amundsen etter at Stortinget hadde bedt Regjeringen om å autorisere osteopati samme dag.

Fra studentklinikken på Høyskolen Kristiania. Foto: Høyskolen Kristiania
Fra studentklinikken på Høyskolen Kristiania. Foto: Høyskolen Kristiania

Pål er studieprogramleder for osteopati ved School of Health Sciences. Han forklarer at det kun er formaliteter før dette er på plass, og at avtalen formelt vil godkjennes av Stortinget i dag, torsdag 3. desember.  

Bakgrunnen er at Stortinget har bedt regjeringen gi offentlig autorisasjon til naprapater og osteopater, samt ta en ny vurdering av om akupunktører skal autoriseres som helsepersonell. Her er det mye godt nytt for oss som høyskole! 

Godt lagarbeid

– Det har vært jobbet lenge med en autorisasjon, men det var aldri realistisk før vi fikk etablert en NOKUT-akkreditert utdanning via Høyskolen Kristiania. Utdanning er en svært viktig del av grunnlaget for å søke om autorisasjon, og gjennom Norsk Osteopatforbund sine søknader om autorisasjon har Helsedirektoratet påpekt at utdanningen er av god kvalitet og veldig relevant med et klart helsefaglig formål, sier Pål. 

Snart er autorisasjonen et faktum. Neste steg på veien innebærer et lovforslag om å innlemme Norsk Osteopatforbund i Lov om Helsepersonell, og utarbeide tilhørende forskrifter. Høyskolen Kristiania er eneste tilbyder av osteopatiutdanning i landet. 

Stor anerkjennelse

Prorektor Trine Johansen Meza er konstituert som dekan ved School of Health Sciences. Hun er professor i biomedisin og helsevitenskap og svært glad for den viktige utviklingen som skjer .  

– Hva betyr denne autorisasjonen for fagmiljøet og studietilbudet vårt?

– Dette er en stor anerkjennelse til fagmiljøet, og det vil bety mye for studietilbudet og kandidatene. Dette er også av stor strategisk betydning for School of Health Sciences.  

– Hva betyr dette for norsk helsesektor?

– Dette er første gang på over 30 år at en ny profesjon vil bli autorisert i Norge. Morgendagens helsevesen vil ikke være det samme som i dag, og autorisasjon av nye profesjoner vil være nødvendig for at vi skal få et helsevesen som er tilpasset fremtidens behov. Osteopati er, slik jeg ser det, en helt naturlig del av fremtidens helsesektor.  

Siste gang en ny profesjon ble autorisert i Norge var i 1989. Siden da har kiropraktikk vært stuerent. Pål ønsker å anerkjenne arbeidet som Norsk Osteopatforbund (NOF) har lagt ned gjennom mange, mange år. 

– Samarbeidet mellom NOF og Høyskolen Kristiania har vært veldig bra gjennom de siste års arbeid med autorisasjon. Vi har hatt et felles mål og jobbet tett og strategisk sammen om dette, avslutter han.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Fra studentklinikken på Høyskolen Kristiania. Foto: Høyskolen Kristiania
Fra studentklinikken på Høyskolen Kristiania. Foto: Høyskolen Kristiania
Last ned bilde

Om Høyskolen Kristiania

Høyskolen Kristiania
Høyskolen Kristiania
Prinsens gate 7-9
0152 Oslo

22 59 60 00http://www.kristiania.no

Høyskolen Kristiania ble grunnlagt i 1914 og tilbyr utdanning i Oslo, Bergen og på nett. Vi er en akkreditert høyskole med 14 500 studenter, rundt 670 ansatte, snaut 890 millioner i omsetning og nesten 130 studieprogrammer.

Vi ser på det som vårt samfunnsoppdrag å tilby tidsriktige, bærekraftige og fremtidsrettede utdannelser, basert på det fremste innen forskning og kunstnerisk arbeid. Ambisjonen er å bli Norges første private arbeidslivsuniversitet, en forlengelse av høyskolens stadig tettere bånd til arbeidslivet.

Følg saker fra Høyskolen Kristiania

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Høyskolen Kristiania på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Høyskolen Kristiania

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom