Offentlig autorisasjon av osteopati

Pål er studieprogramleder for osteopati ved School of Health Sciences. Han forklarer at det kun er formaliteter før dette er på plass, og at avtalen formelt vil godkjennes av Stortinget i dag, torsdag 3. desember.
Bakgrunnen er at Stortinget har bedt regjeringen gi offentlig autorisasjon til naprapater og osteopater, samt ta en ny vurdering av om akupunktører skal autoriseres som helsepersonell. Her er det mye godt nytt for oss som høyskole!
Godt lagarbeid
– Det har vært jobbet lenge med en autorisasjon, men det var aldri realistisk før vi fikk etablert en NOKUT-akkreditert utdanning via Høyskolen Kristiania. Utdanning er en svært viktig del av grunnlaget for å søke om autorisasjon, og gjennom Norsk Osteopatforbund sine søknader om autorisasjon har Helsedirektoratet påpekt at utdanningen er av god kvalitet og veldig relevant med et klart helsefaglig formål, sier Pål.
Snart er autorisasjonen et faktum. Neste steg på veien innebærer et lovforslag om å innlemme Norsk Osteopatforbund i Lov om Helsepersonell, og utarbeide tilhørende forskrifter. Høyskolen Kristiania er eneste tilbyder av osteopatiutdanning i landet.
Stor anerkjennelse
Prorektor Trine Johansen Meza er konstituert som dekan ved School of Health Sciences. Hun er professor i biomedisin og helsevitenskap og svært glad for den viktige utviklingen som skjer nå.
– Hva betyr denne autorisasjonen for fagmiljøet og studietilbudet vårt?
– Dette er en stor anerkjennelse til fagmiljøet, og det vil bety mye for studietilbudet og kandidatene. Dette er også av stor strategisk betydning for School of Health Sciences.
– Hva betyr dette for norsk helsesektor?
– Dette er første gang på over 30 år at en ny profesjon vil bli autorisert i Norge. Morgendagens helsevesen vil ikke være det samme som i dag, og autorisasjon av nye profesjoner vil være nødvendig for at vi skal få et helsevesen som er tilpasset fremtidens behov. Osteopati er, slik jeg ser det, en helt naturlig del av fremtidens helsesektor.
Siste gang en ny profesjon ble autorisert i Norge var i 1989. Siden da har kiropraktikk vært stuerent. Pål ønsker å anerkjenne arbeidet som Norsk Osteopatforbund (NOF) har lagt ned gjennom mange, mange år.
– Samarbeidet mellom NOF og Høyskolen Kristiania har vært veldig bra gjennom de siste års arbeid med autorisasjon. Vi har hatt et felles mål og jobbet tett og strategisk sammen om dette, avslutter han.
Nøkkelord
Kontakter
Anette Johnsrud LarsåsenKommunikasjonsrådgiver
Ansvarlig for eksternkommunikasjon
Bilder

Om Høyskolen Kristiania
Følg pressemeldinger fra Høyskolen Kristiania
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Høyskolen Kristiania på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Høyskolen Kristiania
Kristiania arrangerer ELIA Academy 2025 – en internasjonal møteplass for kunst- og designutdanning27.5.2025 14:49:33 CEST | Pressemelding
I juni samles kunst- og designutdanninger fra hele verden i Oslo, når Høyskolen Kristiania er vertskap for ELIA Academy 2025 – en av Europas viktigste konferanser for høyere kunstutdanning.
Kristiania ledende på digital og fleksibel utdanning22.5.2025 13:03:36 CEST | Pressemelding
Tilstandsrapporten for høyere utdanning 2025 viser at Kristiania er en ledende aktør innen digital og fleksibel utdanning, med over 40 prosent av alle nettbaserte studenter i Norge.
Ny studie: Konspirasjonsteorier truer folkehelsa15.5.2025 10:51:12 CEST | Pressemelding
En ny omfattende studie viser hvordan helserelaterte konspirasjonsteorier undergraver tilliten til helsevesenet og rammer marginaliserte grupper.
Kristiania beklager30.4.2025 11:45:25 CEST | Pressemelding
Kristiania er opptatt av at alle studenter skal behandles likt, og få svar innen rimelig tid. Vi beklager at dette ikke ble etterlevd i forbindelse med en sak knyttet til en eksamensoppgave i 2024. I NRK 29. april, kom det frem at en student ved Kristiania fikk stryk på sin eksamensbesvarelse fordi sensor ikke kunne åpne filen med innleveringen. Hun fikk dessverre ikke tilstrekkelig svar innen rimelig tid, da hun kontaktet studieadministrasjonen om dette. - Vi er fryktelig lei oss for at vi ikke har tatt tak i dette tidligere. Denne situasjonen burde vært unngått. Vi er i dialog med studenten for å løse saken, sier studiedirektør Marianne Østbye ved Høyskolen Kristiania. - Nå går vi gjennom våre rutiner for at dette ikke skal skje igjen. Vi vil også sørge for å informere bedre, slik at det blir enklere for studentene våre å levere besvarelser riktig, sier Østbye.
Flere søker seg til masterstudier på Kristiania28.4.2025 10:57:24 CEST | Pressemelding
Søkertallene til Kristianias masterprogrammer er opp 28 prosent i forhold til i fjor.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom