OBOS

OBOS trommer sammen til miljødugnad

Del

I september skal OBOS sammen med forskningsteamet i cCHANGE utfordre tusenvis av mennesker til å endre en vane – for miljøets skyld.

Forskning viser at det tar 30 dager å endre en vane – eller en uvane for den saks skyld. Prosjektet #30dager for miljøet er en klimamobilisering som drives frem av folks historier.

I september inviterer OBOS og cCHANGE mennesker over hele landet til å gjøre én bærekraftig endring i 30 dager. 

Hvilken vane man vil endre er valgfritt. Noen skal bruke mindre plast, eller la bilen stå. Andre velger shoppestopp, eller å spise mindre kjøtt. Valget er opp til hver enkelt.

Valgfri endring

– Når mange gjør en innsats, blir effekten stor. Derfor håper vi på å få med oss flest mulig, sier miljødirektør i OBOS, Birgitte Molstad.

Selv har hun testet konseptet ved å reparere ødelagte klær og leker istedenfor å kjøpe nytt.

– Jeg hadde lenge samlet bukser med hull på knærne og ødelagte leker som jeg hadde planer om å reparere, men så ble de liggende. I løpet av perioden fikk jeg endelig gjort en bærekraftig innsats. En endring som jeg til en viss grad har klart å fortsette med også etter de tretti dagene, forteller Molstad.

Skal inspirere hverandre

Deltakerne blir oppfordret til å dele erfaringer og historier fra endringsprosjektet sitt. Tanken er at man skal inspirere hverandre til å gjennomføre egne miljømål.

– Alle som vil kan dele egne refleksjoner og erfaringer, gjerne med tekst, bilder eller en liten videosnutt på Facebook-siden som er opprettet for prosjektet. Der kommer man også i kontakt med andre med samme 30-dagersprosjekt som seg selv, forteller professor Karen O’Brien, en av initiativtakerne til prosjektet.

Hun forsker på endringer i møte med klima- og miljøutfordringene.

Etter 30 dager har deltakerne sannsynligvis ikke bare endret en vane, men også oppdaget en hel del nye sider ved seg selv – og lært hvordan de kan leve enda grønnere enn før.

Forskningsbasert prosjekt

Prosjektet er basert på det forskningsbaserte verktøyet cCHALLENGE, utviklet av professor Karen O’Brien ved Universitetet i Oslo og cCHANGE. Til forskjell fra andre klimamobiliseringer handler dette primært om endringsdelen av klimaarbeidet. Det stopper ikke med atferdsendring, men utforsker forskjellige aspekter ved endring i møte med klima- og miljøutfordringene.

#30dager for miljøet er for alle som:

  • er interessert i å utforske sitt forhold til endring og klima

  • er nysgjerrig på å lære mer om hvordan vi kan få til samfunnsendring

  • har lyst til å være med å gi retning til samtalen som foregår i samfunnet om klima og miljø

Vil du vite mer?

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om OBOS

OBOS
OBOS
PB 6666 St. Olavs plass
0129 Oslo

02333http://www.obos.no

OBOS BBL er en medlemsorganisasjon med over 470 000 medlemmer. Siden 1929 har vi skaffet våre medlemmer bolig, samt forvaltet disse på en trygg måte.

Følg saker fra OBOS

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra OBOS på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra OBOS

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom