OBOS-prisene falt 3,1 prosent i Oslo

– Prisene faller vanligvis på denne tiden av året, så dette var ikke uventet. Samtidig var nedgangen klart større enn tidligere år. Noe av fallet kan skyldes at det ble solgt en noe lavere andel 1-roms og en noe høyere andel 4-roms enn i august. Siden kvadratmeterprisen på små leiligheter er høyere enn på større boliger, bidrar dette til å trekke ned prisene. Vi regner derfor med at OBOS-prisene viser et større fall enn totalmarkedet i september. Samtidig kan prisnedgangen være et første tegn på at vi nå går inn i en periode der renteoppgang og økte levekostnader vil kjøle ned boligmarkedet – og prisene, sier sjeføkonom Sissel Monsvold.
- I Oslo har OBOS-prisene så langt i år steget med 8,4 prosent.
- De tolv siste månedene er oppgangen i Oslo på 6,0 prosent.
- I gjennomsnitt har Oslo-prisene i september falt med 1,1 prosent det siste tiåret.
- På landsbasis har prisene steget 5,4 prosent de tolv siste månedene.
- Hittil i år er prisene på landsbasis opp 9,3 prosent.
- Kvadratmeterprisen for brukte OBOS-boliger var 78 551 kroner i Oslo-området i september, og 67 925 kroner på landsbasis.
Normal aktivitet
– Antallet omsetninger i Oslo i september er på 2019-nivå. Under pandemien ble det omsatt langt flere boliger enn normalt. Omsetningen er fortsatt høyere enn i årene før 2019. Dette tyder på at det fremdeles er stor etterspørsel etter boliger. Omsetningstiden holder seg også lav, sier Monsvold.
Andelen som brukte forkjøpsretten var på 24,4 prosent i september i år. Det var en nedgang både fra august (29,6 prosent) og fra september i fjor (28,3 prosent). Det tyder på et roligere marked.
OBOS-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.
Venter prisnedgang
Monsvold tror boligprisene vil fortsette å falle framover:
– Vi venter at prisene kan falle noe utover høsten, og kanskje noe mer enn det som er vanlig sesongmønster. Vi tror også på noe prisnedgang neste år. Sterkt arbeidsmarked, økt lønnsvekst og befolkningsøkning bidrar imidlertid til at prisfallet blir moderat. Samtidig er det viktig å huske at selv om prisene skulle gå ned mellom fem og ti prosent, så betyr det bare at prisene er tilbake der de var ved inngangen til dette året.
Monsvold regner med at nedgang i boligbyggingen vil gjøre at prisene vil stige igjen når renta settes ned, noe som kan skje mot slutten av neste år eller tidlig i 2024. Særlig gjelder dette i Oslo hvor det – med unntak av 2010 – er 22 år siden sist det ble gitt så få byggetillatelser som i år.
– Vi regnet med at prisene ville falle noe i september, men dette var noe mer enn forventet, sier Hans Anders Skjølberg, administrerende direktør i OBOS Eiendomsmeglere.
– Markedet er selektivt om dagen. Noen leiligheter selges raskt etter gode budrunder, mens andre må ha flere visningsrunder. Vi opplever at markedet er i bedre balanse nå enn under pandemien. Det har vært selgers marked med galopperende priser siden sommeren 2020.
Feil medisin
Det ble i dag kjent at Finanstilsynet ønsker å stramme inn reglene i utlånsforskriften. Tilsynet vil redusere maksgrensen for låntakerens samlede gjeld fra 5 til 4,5 millioner kroner, og redusere fleksibilitetskvoten fra 10 (8 i Oslo) til fem prosent.
– Det viktige for å unngå at prisene stiger for mye og samtidig sørge for at det er nok boliger tilgjengelig, er ikke å stramme inn utlånsreglene, men å bygge mer. Finanstilsynets forslag rammer folk med helt vanlig inntekt, en gruppe som allerede har problemer med å kunne kjøpe bolig i Oslo-området - selv om de har god betjeningsevne. Forslaget er usosialt og vil gjøre det enda vanskeligere for mange å kjøpe bolig i en tid da renteoppgang allerede gjør nåløyet trangere. Vi mener tiden er inne for å lempe på forskriften, ikke stramme inn. Renta er nå så høy at det er unødvendig å kreve at bankene skal måtte ta høyde for at låntakerne må tåle fem prosentpoeng høyere rente, sier sjeføkonom Sissel Monsvold.
Nøkkelord
Kontakter
Sissel MonsvoldSjeføkonom
Tel:92811287sissel.monsvold@obos.noBilder

Dokumenter
Om OBOS
OBOS er en av Nordens største boligbyggere med over en halv million medlemmer. Siden 1929 har vi skaffet våre medlemmer bolig, samt forvaltet disse på en trygg måte. I 2022 solgte OBOS 2 622 boliger og hadde ved utgangen av året 6 992 boliger under bygging.
Følg pressemeldinger fra OBOS
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra OBOS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra OBOS
Ny byggestart på Frysja2.7.2025 08:57:14 CEST | Pressemelding
Stor-Oslo Eiendom og OBOS klare for byggestart av Frysjatunet. Prosjektet består av 162 boliger, hvorav fire av fem salgstrinn er gjennomført.
OBOS-prisene falt i juni1.7.2025 11:04:12 CEST | Pressemelding
Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo falt med 0,8 prosent fra mai til juni. På landsbasis falt prisene med 1,5 prosent.
Skal bygge rekkehus på Fornebu30.6.2025 08:02:24 CEST | Pressemelding
OBOS Block Watne Entreprenør (OBWE) har den senere tiden inngått kontrakter med eksterne kunder for 150 millioner kroner. Nå er det inngått avtale med AF Gruppen om bygging av 20 rekkehus på Storøykilen.
OBOS selger Manglerud-prosjekt24.6.2025 13:07:07 CEST | Pressemelding
OBOS har solgt et boligprosjekt på Manglerud i Oslo til arkitektkontoret Coera – som satser på å starte byggingen før sommeren neste år. OBOS-medlemmer får forkjøpsrett til boligene.
Regjeringen foreslår lovendring: – En god nyhet for boligkjøperne20.6.2025 12:12:05 CEST | Pressemelding
Regjeringen la i dag fram et lovforslag som åpner for at halvparten av alle nye leiligheter i borettslag kan selges med boligkjøpsmodellen Deleie.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom