Norges Blindeforbund

Nyttårsaften: To av tre menn under 30 risikerer synet

Del

Nå nærmer vi oss kvelden hvor unge menn gambler med synet sitt. I fersk undersøkelse bekrefter de at de ikke bruker vernebriller når de morer seg med fyrverkeri. Samtidig er det oftest de som får skader. - Vi ber innstendig om at folk bruker beskyttelsesbriller, sier leder i Blindeforbundet.

Blindeforbundets Terje André Olsen ber innstendig  om at folk må beskytte øynene sine nyttårsaften.
Blindeforbundets Terje André Olsen ber innstendig om at folk må beskytte øynene sine nyttårsaften.

Undersøkelsen, som ble utført av Ipsos for Norges Blindeforbund i desember, viser at én av fem ikke har brukt vernebriller ved oppskyting av fyrverkeri de to siste årene. Blant unge voksne står det mye verre til. Samtidig har 7,5 prosent opplevd skader i forbindelse med fyrverkerioppskyting.

- Dette er skremmende tall med tanke på hvilken risiko for øyeskader oppskyting av fyrverkeri utgjør. I år tror vi at det blir mer privat oppskyting, da fyrverkeri i offentlig regi er avlyst. Kanskje er heller ikke den faste «oppskyteren» til stede fordi man skal være færre samlet, og uerfarne prøver seg. I tillegg melder Vinmonopolet om rekordsalg i år. Vi frykter at alt dette kan resultere i flere ulykker, sier Terje André Olsen, forbundsleder i Norges Blindeforbund.

Unge menn dårligst i klassen 

Gjennom undersøkelsen kom det frem at det er de unge som sjeldnest bruker vernebriller. Over halvparten av de under 30 år som har vært til stede der det skytes opp fyrverkeri de to siste årene, melder at det blir gjort uten vernebriller. Og her er mennene verst i klassen – hvor nesten 70 prosent (67 %) av menn mellom 18 og 29 år melder om at det ikke blir brukt vernebriller ved oppskyting.

- Undersøkelsen viser at unge menn lever farlig denne kvelden.Jeg ber alle som skal skyte opp fyrverkeri, og de som står rundt, om å bruke beskyttelsesbriller, slik at vi kan gå inn i det nye året uten at noen skader eller mister synet som følge av feiringen, sier Olsen.

Ved fjorårets nyttårsfeiring fikk 15 personer øyeskader som følge av fyrverkerioppskyting, ifølge Brannvernforeningen. De fleste menn.

(Kilde. https://brannvernforeningen.no/nyheter/2020/01/fyrverkeri-forer-fortsatt-til-oyeskader/)

Mange vil ha forbud mot salg

Ifølge undersøkelsen Ipsos har utført, sier 44% at de mener det bør være forbud mot salg av fyrverkeri til private. Hver fjerde spurte mener at reglene bør strammes inn, og det er under 30% som mener reglene for salg av fyrverkeri til private skal være som de er i dag. I gruppen over 60 år sier hele tre av fem at fyrverkeri ikke bør selges til private. 

Nøkkelord

Kontakter

Forbundsleder Terje André Olsen tlf 926 50 724
Kommunikasjonssjef Mia Jacobsen tlf 958 74 292

Bilder

Blindeforbundets Terje André Olsen ber innstendig  om at folk må beskytte øynene sine nyttårsaften.
Blindeforbundets Terje André Olsen ber innstendig om at folk må beskytte øynene sine nyttårsaften.
Last ned bilde

Om Norges Blindeforbund

Norges Blindeforbund
Norges Blindeforbund
Sporveisgata 10
0308 OSLO

23 21 50 00https://www.blindeforbundet.no

Norges Blindeforbund, synshemmedes organisasjon, er blinde og svaksyntes interesse- og serviceorganisasjon i Norge. Vårt overordnede mål er samfunnsmessig likestilling for blinde og svaksynte og andre grupper med funksjonsnedsettelser.

Norges Blindeforbund har i tillegg til interessepolitisk virksomhet tre syn- og mestringssenter, et bo- og arbeidssenter, leirer for synshemmede barn, førerhundskoler, punktskrifttrykkeri og internasjonal avdeling og fylkeslag i hvert fylke. 

Følg saker fra Norges Blindeforbund

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Blindeforbund på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norges Blindeforbund

Punktskriftens dag 4. januar: Nordmenn støtter krav om blindeskrift på melk og salmiakk4.1.2021 07:00:00 CETPressemelding

En undersøkelse utført av Ipsos på vegne av Blindeforbundet, viser at 59 % mener det bør komme krav om punktmerking av matvarer og at tre av fire mener det er viktig at produkter som kan være farlige (vaskemidler og kjemiske produkter) blir merket med punktskrift, eller blindeskrift som det også kalles. I tillegg oppgir nesten 80 % (79 %) at de mener at viktig offentlig informasjon også må komme i punktskrift.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom