Nytt verktøy for bedre utnytting av fôret i melkeproduksjonen
Det finnes alt gode måter å beregne energiverdien i grovfôr på, men frem til nå har det ikke vært mulig å beregne energiverdien i kraftfôr uten å vite mengden av de forskjellige ingrediensene i fôret. Fôrindustrien beregner energiverdien på kraftfôret med utgangpunkt i kjente verdier for hver av ingrediensene, og ikke på det ferdig tillagede fôret, slik som modellen til stipendiat Clementina Álvarez ved NMBU gjør. Modellen er et av resultatene hun har kommet frem til i doktorgraden sin.
Metoden går ut på å analysere seg frem til energiverdien i kraftfôret ved hjelp av en kjemisk analyse kombinert med å se på fordøyelighet av organisk stoff bestemt med enzymer. Energiverdien beregnes så ut fra en ligning og sees opp mot referanseverdien i NorFor, som tar utgangspunkt i fôrvaresammensetningen. NorFor-modellen er et fôroptimaliseringssystem for melkeproduksjon, som i tillegg til Norge brukes i Sverige, Danmark og på Island.
Siden metoden til Álvarez måler nøyaktig verdi på fôret kan den føre til ytterligere optimalisering av fôringen og økonomisk besparelse for melkeprodusentene.
Godt grovfôr kan redusere behovet for kraftfôr
Álvarez har også gjennomført forsøk for å se på hva godt grovfôr har å si for produksjonen. Og resultatene viser ikke uventet at tidlig høsta gras, som gir godt grovfôr, kan redusere behovet for kraftfôr, fordi kua kompenserer mindre tildelt kraftfôr med å ta opp mer grovfôr. Ved seint høsta gras vil en reduksjon i kraftfôrmengde føre til redusert produksjon, fordi opptak av grovfôr av dårligere kvalitet ikke kan kompensere for kraftfôret.
Det er altså penger å spare ved å tørre å redusere mengden kraftfôr når kua får godt grovfôr. Men ofte blir det gjort en helgardering som kveler effekten av det gode grovfôret, fordi tildelingen av kraftfôr ikke reduseres. Ytelsen holder seg oppe, men til en unødvendig fôrkostnad siden det gode grovfôret ikke får vist sitt potensiale, siden kua får unødvendig mye kraftfôr.
På vei mot bedre utnytting av fôret
På hvert gårdsbruk finnes det mye informasjon om mange deler av produksjonen, i fjøs og på jordet. Men enn så lenge mangler den siste biten hvor all denne informasjonen er slått sammen. Det siste Álvarez så på i doktorgraden sin var muligheten til å bruke Big Data og maskinlæring for i fremtiden å kunne lage modeller som kan forutsi produksjonen basert på all informasjon om gården og produksjonen.
Når informasjon om dyr, fjøs, gjødsling, slått og alt annet som finnes slås sammen og bearbeides i modeller, vil det være mulig å ikke bare forutsi melkeproduksjonen og utnytting av fôret, men også bruke modellene til å optimalisere produksjonen.
Det er Tine som har vært initiativtaker til doktorgraden, som sammen med NorFor og Forskningsrådet har bidratt finansielt. Målet med doktorgraden til Álvarez er at kunnskapen fra den skal tas i bruk av NorFor med mål å få til bedre utnytting av fôr i melkeproduksjonen.
Clementina Álvarez forsvarte doktorgradsavhandlingen «En ny tilnærming for å forutsi melkeproduksjonsrespons og fôrutnyttelse hos melkekyr» ved NMBU 10. desember 2021.
Referanse:
C.Álvarez m.fl: “A static model for estimating energy content of compound feeds in a dynamic feed evaluation system” Journal of Dairy Science Volume 104, Issue 8, 2021, https://doi.org/10.3168/jds.2020-19816
Nøkkelord
Kontakter
Clementina Alvarez
Tine SA
clementina.alvarez@tine.no
Janne Karin BrodinKommunikasjonsrådgiverNMBU - Fakultet for biovitenskap
Tel:+4767232611Tel:48183075janne.brodin@nmbu.noBilder
Om Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Christian Magnus Falsens vei 30
1433 Ås
67 23 00 00/ 917 33 440 (pressevakt)https://www.nmbu.no/
NMBU har studier og forskning som møter de store globale spørsmålene om miljø, bærekraftig utvikling, bedre folke- og dyrehelse, klimautfordringer, fornybare energikilder, matproduksjon og areal- og ressursforvaltning.
Følg pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
– Laksedødeligheten kan løses15.3.2024 14:35:42 CET | Pressemelding
Et bredt fagmiljø ved NMBU mener det er mulig å finne rotårsaken til laksedødelighet. – Mulighetene for å skape bærekraftig vekst i næringen ligger i å forstå mer om laksens biologi, sier rektor Siri Fjellheim. NMBU plukker opp pasningen fra SalMar og spiller på sin lange erfaring og brede kunnskapsbase innen akvakultur.
NMBU har landets mest fornøyde universitetsstudenter15.2.2024 11:28:04 CET | Pressemelding
For niende år på rad er NMBU universitetet med de mest tilfredse studentene. De er fornøyde med undervisningen, med studieprogrammet sitt og tilbakemeldingen underveis. Målingene viser også at de jevnt over engasjerer seg mer for studiene enn andre universitetsstudenter.
Elin Kubberød er NMBUs nye prorektor for utdanning8.2.2024 09:58:13 CET | Pressemelding
Styret har ansatt Elin Kubberød, professor ved Handelshøyskolen, som ny prorektor for utdanning etter Elise Norberg. Elin tiltrer 11. mars.
Oppretter to nye studieprogrammer innen radioaktivitet2.1.2024 16:37:42 CET | Pressemelding
Ved NMBU opprettes det to nye studieprogrammer innen nukleære fag med oppstart høsten 2024.
Fiskedøden i Skogsdammen skyldes mangel på oksygen i vannet20.12.2023 19:10:10 CET | Pressemelding
NMBUs forskere har målt oksygennivåene, og bekreftet at det for tiden er svært lite oksygen i vannet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom