FN-sambandetFN-sambandet

Nytt statsbudsjett: FN-sambandet dypt skuffet over redusert utviklingsbistand

Del

Det nye statsbudsjettet viser redusert støtte til livsviktig offisiell utviklingsbistand. — Verden er avhengige av oss og de andre «Norge-ne» der ute. At vi da, som et av verdens rikeste land nå velger å sette 0,75% av anslått BNI til bistand, er helt uforståelig, mener FN-sambandets generalsekretær, Catharina Bu.

Støres regjering la frem forslag til nytt statsbudsjett 6. oktober. Dette gjenspeiler landets prioriteringer på mange områder – også innenfor internasjonal bistand.

Norge har brukt flere tiår på å bygge seg opp som en global fredsnasjon. Vi har vært et land som verden kan stole på at hjelper når land og mennesker er i krise.

Nå står verden ovenfor en kaskade av kriser.

Livsviktig én prosent til bistand bortevekk

Til tross for en eksepsjonell høy vekt i anslått brutto nasjonalinntekt (BNI) foreslår regjerning en drastisk reduksjon i offisiell utviklingsbistand (ODA) på 0,75 prosent av anslått BNI.

Dette vil ramme de aller fattigste i verden hardest. Disse pengene skulle gått til de som trenger det aller mest med å få dekket prekære behov og for å sikre utdanning og menneskerettigheter.

— Det trist at regjeringen ikke en gang kan sette av 1 krone av hver hundrelapp vi tjener for å hjelpe i en tid der utviklingsland er rammet av ekstraordinære kriser, understreker Catharina Bu, FN-sambandets leder.

Hvorfor én prosent?

Norsk bistand til utviklingsland har i mange år vært knyttet opp til én prosent av BNI, et målnivå vedtatt av et flertall på Stortinget.

Det har vært stor enighet i Norge om at dette er et riktig nivå, også i befolkningen.

FNs mål: Ingen grunn å feire

For over 50 år siden, i 1970, bestemte FNs generalforsamling at land med god økonomi burde gi minst 0,7 prosent av sin bruttonasjonalinntekt (BNI) i bistand. I 1976 møtte Norge dette målet, og vi er én av få som har klart å nå det siden.

Det at vi er nå et halvt prosentpoeng over der vi var i 1976, er ingen grunn til å feire.

Ifølge regjeringen, håper de å øke bistanden i årene fremover med en målsetting om å bruke en prosent av BNI til internasjonal innsats for å oppnå FN-målene om sosial, økonomisk og miljømessig bærekraft.

I år vil regjeringen sette ned en ekstern ekspertgruppe som skal gi råd om hvordan slik innsats kan følges opp i fremtidige budsjetter.

— I en tid til Norge tjener hundrevis av ekstra milliarder på økte olje- og gasspriser er dette vanskelig å forstå, dette er et dramatisk brudd for Norge som bistandsnasjon, sier Bu. Dessuten vil det ha ubetydelig påvirkning på det norske inflasjonsmålet.

Om FN-sambandet

FN-sambandet
FN-sambandet
Storgata 33 A
0184 Oslo

22 86 84 00http://www.fn.no

FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.

Følg pressemeldinger fra FN-sambandet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra FN-sambandet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra FN-sambandet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom