Nytt norsk jordbær har fått navn

Over 6 000 navneforslag
Det var MatMerk, Graminor og Opplysningskontoret for frukt og grønt som utlyste konkurransen, Hva skal bæret hete, 18. mai i år.
Det var en enorm interesse for å finne et godt navn til det nye bæret. Det kom inn 6 000 forslag til navn, og av disse var det 2 763 ulike navn. Navnet skulle klinge godt på norsk og gi assosiasjoner til den friske smaken av norsk sommer eller gode sommerminner.
I juryen satt landbruksminister Olaug Bollestad, TV-kokken Wenche Andersen og sortsutvikler Bjarne Kjøs, og disse tre døpte bæret for LYKKE
Slik begrunnet juryen sitt valg:
For de som dyrker jordbær, så er det en lykke når bæra modnes og bringes til torgs. Det er en lykke når vi reiser ut til produsent eller butikk for å kjøpe jordbær.Ikke minst er det en lykke å spise jordbær. Lykke er et kort navn, lett å si og beskrivende.GN07.59.2 forlater med dette tilværelsen som en nummersort til å bli en navnet sort, sorten Lykke.
Hilsen fra landbruksministeren
Det var 91 stykker som hadde foreslått akkurat dette navnet – og den heldige vinneren, som ble trukket ut var Elin Børter-Eriksson, som begrunnet forslaget med at Jordbær gir rett og slett lykkefølelse – derfor synes jeg navnet Lykke passer så godt.
Hun fikk overrakt en skikkelig jordbærpremie, samt en hyggelig videohilsen fra landbruksminsteren som dessverre ikke hadde anledning til å delta i på dåpen.
En jordbærsorts tilblivelse
- En dag sent på høsten i 2007 så møttes Frida og Camarossa i det lune veksthusrommet hos Graminor, fortalte sortsutvikler Bjarne Kjøs smilende. Slike møter i slike lune rom endte som slike møter kan ende. En søskenflokk på 200 stykker så dagens lys etter at bær og frø var modnet. I en søskenflokk på 200 så finner vi noen få dårlige eksemplarer. De aller fleste søsknene er som søsken flest, gode og hjelpsomme medborgere. Ett av disse søsknene viste seg å være et superavkom. Det er dette bæret som i dag skal få et navn. Frem til i dag har det bare vært GN07.59.2.
Målet med slik sortsutvikling er å finne bær som gir fantastisk smak, gode avlinger, er sterk mot sykdommer og har denne gylne rødfargen som det er så vanskelig å motstå.
Jordbæret LYKKE vil være å finne på markedet neste år – sommeren 2021.
Dåpen ble foretatt på Øverland Andelslandbruk.
Nøkkelord
Kontakter
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder




Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Når grønt møter grill, skjer det noe magisk9.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Grillsesongen er i gang, og det er ikke bare kjøttet som fortjener plass over glørne. Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer flere til å legge grønnsaker – og gjerne frukt – på grillen i sommer.
Slik unngår du å kaste frukt og grønt før sommerferien2.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Skal du reise bort i sommer? Med noen enkle grep kan du redusere matsvinn i dagene før avreise – og samtidig sørge for at det er hyggelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.
Rekordmengder på moreller og tidlig sesongstart26.6.2025 09:26:41 CEST | Pressemelding
Årets morellsesong ser svært lovende ut. Prognosene viser store mengder, tidlig sesongstart og jevnt god kvalitet.
Nye kåringer skal løfte økologisk frukt og grønt i dagligvarebransjen19.6.2025 08:24:38 CEST | Pressemelding
For første gang i konkurransens 18-årige historie lanseres det to nye priser i NM i frukt og grønt dagligvare for å fremme økologisk frukt og grønt: «Beste butikk på økologisk frukt og grønt» og «Beste kjede på norsk økologisk frukt og grønt».
Disse grønnsakene får TikTok til å koke15.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et raskt søk på #cabbagesteaks eller #crispypotatoes på TikTok gir millioner av treff. Grønnsaker har blitt en av de heteste mattrendene i 2025 – både blant hjemmekokker og influensere. Alt fra kålbiffer med urtesmør til ovnsbakte grønnsaker med hot honey er blant det mest populære innholdet akkurat nå.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom