Nytt læreverk i havbrukslære
Det digitale læreverket vil være gratis og tilgjengelig for alle, med mellom 50 og 100 sider om hele seks forskjellige fagområder innen havbruk: Anatomi og fysiologi, avl og genombiologi, fôr og fôrressurser, fiskehelse og fiskevelferd, teknologi og miljø, samt slakting og filetkvalitet. Læreverket blir utviklet for bruk direkte i havbruksnæringen, og for høyere utdanning innen havbruk.
Ny teknologi og nye driftsformer er tatt i bruk, og havbruksnæringen har hatt en betydelig utvikling siden den siste bokserien innen havbruk ble utgitt i 1997. Utdanningsinstitusjonene, spesielt på høyere nivå har hatt en utfordring i undervisningen siden det mangler oppdaterte læreverk.
─ Det nye læreverket vil bli utviklet etter dagens pedagogiske prinsipper med interaktiv læring, gode illustrasjoner, animasjoner og spørsmål og svar underveis, sier professor Turid Mørkøre ved NMBU, som er prosjektleder for etableringen av læreverket.
I tillegg til NMBU er Nofima med i forfatterskapet. Også andre læringsinstitusjoner og industrien kommer til å bli kontaktet, med spørsmål om de vil bidra inn mot gitte områder.
Etableringen av læreverket er et resultat av en prosjektutlysning ved FHF, Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering, og har en budsjettramme på 4,3 millioner kroner.
─ Dette blir et stort løft i en kunnskapshungrig industri og for kommende studenter og havbruksentusiaster, som ønsker å bidra til bærekraftig vekst i oppdrettsnæringen, sier Mørkøre.
En bredt sammensatt referansegruppe av næringsaktører skal bidra til at prosjektet får størst mulig nytte for bedriftene og næringen. Akvakulturstudentene ved NMBU vil også bidra til å sikre at lærestoffet er brukervennlig og pedagogisk.
I tillegg til at det er mange sider med fagstoff som skal skrives, skal det også utvikles en digital plattform ved Læringssenteret ved NMBU som passer til formålet.
Planen er at det digitale læreverket skal lanseres på AquaNor i 2023.
Nøkkelord
Kontakter
Turid MørkøreProfessorNMBU – Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
Tel:930 37 001turid.morkore@nmbu.noBilder
Om Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Christian Magnus Falsens vei 30
1433 Ås
67 23 00 00/ 917 33 440 (pressevakt)https://www.nmbu.no/
NMBU har studier og forskning som møter de store globale spørsmålene om miljø, bærekraftig utvikling, bedre folke- og dyrehelse, klimautfordringer, fornybare energikilder, matproduksjon og areal- og ressursforvaltning.
Følg pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Tropiske skogspattedyr skyr fullmånen16.10.2024 05:30:00 CEST | Pressemelding
Ny forskning viser at halvparten av pattedyrartene i tropiske skoger tilpasser atferden sin etter månens faser. Funnene viser hvordan lysforhold potensielt kan påvirke vernetiltak.
Har laget verdens første oversikt over tarmbakterier hos laks14.10.2024 18:18:13 CEST | Pressemelding
For at lakseoppdrett skal bli mer bærekraftig og laksen sunnere, kan vi bytte ut sjømatbasert laksefôr med andre typer fôr. Men hvordan hjelper tarmbakteriene laksen med å fordøye fôret og ta opp næringsstoffer? Kan laksen bli vegetarianer? Det vil norske forskere finne ut av.
Ny doktorgrad: Tror langvarig lav-FODMAP-diett kan være lite gunstig for tarmhelsen7.10.2024 14:26:30 CEST | Pressemelding
En ny doktorgrad fra NMBU har undersøkt hvordan ulike faktorer påvirker tarmhelsen vår. Stipendiat Anne Mari Herfindal har sett på hvordan FODMAP-karbohydrater påvirker bakteriefloraen i tarmen hos mennesker med mage-/tarmproblemer. I tillegg har hun undersøkt hvordan tarmens enzymer påvirker bakteriefloraen i mus.
Trangt budsjett med noen lyspunkter7.10.2024 13:35:02 CEST | Pressemelding
I et tamt statsbudsjett for forskning og høyere utdanning, er det likevel lyspunkter, sier rektor Siri Fjellheim ved NMBU. –10 flere veterinære studieplasser er et steg i riktig retning. Det er et voksende behov for flere veterinærer for å sikre mattrygghet, dyrehelse og dyrevelferd, sier hun.
Norske forskere bak nytt funn om bakterier og klimagasser7.10.2024 10:29:46 CEST | Pressemelding
Under bakken lever det bakterier som oppfører seg stikk motsatt av det forskerne hadde trodd. NMBU-forskerne Louise Sennett og Åsa Frostegård har oppdaget noe helt nytt om bakterier og klimagasser.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom