OsloMet

Nytt fremragende forskningsmiljø innen kunstig intelligens

Del
Nordic Center for Sustainable and Trustworthy AI Research (NordSTAR) på OsloMet får status som fremragende forskningsmiljø av særlig høy kvalitet, og vil etablere en ny tradisjon i forskning på bærekraftig og pålitelig kunstig intelligens.
Illustrasjonsbilde fra OsloMet. Foto: John-Anthony-Hughes, OsloMet.
Illustrasjonsbilde fra OsloMet. Foto: John-Anthony-Hughes, OsloMet.

Det nye senteret ledes av professor Pedro Lind og professor Anis Yazidi fra OsloMet AI Lab.

De siste årene har kunstig intelligens (AI) hatt betydelig innvirkning på omtrent alle menneskelige aktiviteter.

Hugo Hammer leder et av senterets forskningsområder. Han forteller at fordelene med kunstig intelligens også fører med seg utfordringer.

– Kunstig intelligens viser imponerende resultater i mange oppgaver som skal løses, og kan til og med gjøre det bedre enn mennesker. Metodene som brukes har likevel flere utfordringer om de skal bli pålitelige og bærekraftige, sier Hammer.

Det nye forskningsmiljøet blir en del av OsloMet/SimulaMet AI Lab, og målet er å etablere en ny vitenskapelig tradisjon som fokuserer på bærekraft og pålitelighet innen grunnleggende forskning på kunstig intelligens.

OsloMet har en av de ledende labene for kunstig intelligens

Anis Yazidi, en av lederne ved det nye forskningssenteret, forklarer hvorfor OsloMet er riktig plass for et slikt senter.

– På OsloMet har vi et aktivt team som arbeider innen forskjellige områder av kunstig intelligens, og vår OsloMet/SimulaMet AI Lab er nå en av de ledende labene for kunstig intelligens i Norge, sier Yazidi.

– Vårt oppdrag er å fungere som en brobygger mellom grunnleggende forskning på kunstig intelligens og behovene i samfunnet.

Viktige nøkkelaspekter knyttet til bærekraft og pålitelighet

En viktig utfordring er at toppmoderne algoritmer innen kunstig intelligens krever massiv datakraft og energi for å håndtere stadig voksende arkiver med stordata.

For å sikre at fremtidig kunstig intelligens blir miljømessig bærekraftig, må systemene utvikles slik at de til enhver tid optimaliserer tid og energi brukt til beregninger.

Samtidig blir også AI-systemer i lengden truet av menneskelige faktorer, og den største menneskelige utfordringen er mangel på tillit.

Selv de mest sofistikerte modellene innen kunstig intelligens mangler åpenhet rundt hvordan de forutser hva som kommer til å skje.

Hovedmålet til NordSTAR er å utvikle AI-verktøy som tar med alle nødvendige nøkkelaspekter relatert til bærekraft og pålitelighet.

For å nærme seg alle nøkkelaspektene innen bærekraft og pålitelighet i kunstig intelligens, har senteret utviklet fem forskjellige forskningsområder:

  • Forståelige og forklarbare modeller fokuserer på å kvantifisere usikkerheten i beslutninger gjort av kunstig intelligens. Dette gjøres gjennom å utvikle verktøy for bedre forståelse av forskjellige komponenter i AI-modeller, og for å forklare hvorfor spesifikke beslutninger oppnås. Ledes av Hugo Hammer fra OsloMet AI Lab.
  • Biologisk inspirerte systemer for beregning henter inspirasjon fra naturlig intelligens og inkluderer funksjoner herfra i AI-modeller, med et mål om å nærme seg effektiviteten i biologiske nevrale systemer. Ledes av Stefano Nichele fra OsloMet AI Lab.
  • Quantum AI har som mål å redusere gapet mellom antall teoretiske forslag til design og anvendelse av Quantum AI, og den nåværende mangelen på kvantitative praktiske resultater. Ledes av Sergiy Denysov fra OsloMet AI Lab.
  • Sikkerhet, trygghet og pålitelighet ser på datasikkerhet, menneskers fysiske sikkerhet som følge av kunstig intelligens, og skal oppnå et høyere nivå av pålitelighet i kommunikasjonen av kunstig intelligente systemer og metoder. Ledes av Ahmed Elmokashfi fra SimulaMet.
  • Menneskelige faktorer i kunstig intelligens vil ta i bruk de grunnleggende juridiske og moralske normene som ligger til grunn for sosial adferd i AI-verktøy med fokus på bærekraft og pålitelighet. Forskningsområdet ble startet av Marija Slavkovik fra UiB, og skal ledes av Elena Parmiggiani fra NTNU.

NordSTAR vil i tillegg ha en administrasjons- og kommunikasjonsgruppe som ledes av professor Laurence Habib.

Fakta om fremragende forskningsmiljøer ved OsloMet

Totalt har fem senter ved OsloMet fått status som fremragende forskningsmiljøer. Dette er en del av et tiltak for å oppfylle universitetets mål i strategien for 2024: å utvikle tre til fem fagmiljøer til å holde særlig høy kvalitet.

Fagmiljøene som har fått denne statusen vil videre arbeide for å bli et nasjonalt Senter for Fremragende Forskning (SFF).

Hvert av fagmiljøene mottar 1 million kroner per år i fire år (2021-24), samt finansiering til en Ph.D/postdoktor-stilling. I tillegg vil de få ekstra administrativ støtte for egenutvikling og for eksternt søknadsarbeid.

Mer om OsloMet/SimulaMet AI Lab 

Nøkkelord

Bilder

Illustrasjonsbilde fra OsloMet. Foto: John-Anthony-Hughes, OsloMet.
Illustrasjonsbilde fra OsloMet. Foto: John-Anthony-Hughes, OsloMet.
Last ned bilde
Deltakere i forskningsmiljøet NordSTAR: Pedro Lind (øverst til venstre), Anis Yazidi, Hugo Hammer, Stefano Nichele, Ahmed Elmokashfi, Sergiy Denysov og Laurence Habib.
Deltakere i forskningsmiljøet NordSTAR: Pedro Lind (øverst til venstre), Anis Yazidi, Hugo Hammer, Stefano Nichele, Ahmed Elmokashfi, Sergiy Denysov og Laurence Habib.
Last ned bilde

Om OsloMet

OsloMet
OsloMet
Postboks 4, St. Olavs plass
0130 Oslo

67 23 50 00http://www.oslomet.no

OsloMet – storbyuniversitetet har cirka 22.000 studenter og 2.600 ansatte, og har studier i Pilestredet og på Kjeller.

OsloMet tilbyr et bredt spekter av høyere utdanning innen profesjonsrettede studier i Norge.

OsloMet er også en ledende leverandør av forskningsbasert kunnskap for velferdssamfunnet.

Følg pressemeldinger fra OsloMet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra OsloMet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra OsloMet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye