Nytt forskningssenter kan bidra til å redde Oslofjorden

– Mange er bekymret for Oslofjordens fremtid. Vi ønsker å bidra til å utvikle en teknologi for å bedre det biologiske mangfoldet og sette fokus på hvor viktig det er å ta vare på miljøet, sier Alex Alcocer, leder på Oceanlab – havlaboratoriet og professor ved OsloMet.
Fredag 10. september åpner senteret dørene
Pressen er hjertelig velkommen til åpningen og bes sende påmelding til kakari@oslomet.no innen torsdag 9. september.
Filipstad er planlagt som et satsingsområde for Innovasjonsdistrikt Sentrum, der forskningssenteret blir en sentral arena for samarbeid om forskning, bygging av nettverk og innovasjon. Innovasjonsdistrikt Sentrum er et samarbeid mellom OsloMet, Oslo kommune, Arena Oslo og andre aktører.
– Gjennom å utvikle teknologi som samler data under vann skal OsloMet bidra til å utvikle kunnskap om hav, vann og vannressurser. Vanligvis kreves det dyrt utstyr for å fremskaffe kunnskap om det som skjer under vann. Vi ønsker å gjøre denne informasjonen mer tilgjengelig, sier Alcocer.
– Vi utvikler undervannsroboter som henter data fra havet. Disse bruker ulike sanser som lukt, syn og hørsel. Vanligvis kreves det dyrt utstyr for å fremskaffe kunnskap om det som skjer under vann. Undervannsrobotene gir oss muligheten til å hente ut informasjon umiddelbart og gjøre denne tilgjengelig for alle, sier Alcocer.
Møtested mellom næringsliv, forskning og myndigheter
Med forskningssenteret ønsker OsloMet å skape et møtested mellom akademia, næringsliv, myndigheter, skoler og andre som vil bygge bro mellom forskning, utvikling, innovasjon, undervisning og samfunnskontakt.
Havlaboratoriet skal være åpent for alle som ønsker å engasjere seg i havet. Det skal i tillegg satses på forskningsformidling, og det blir ulike arrangementer for elever, studenter og næringslivet.
– Vi vil gjøre forskningen vår mer tilgjengelig for publikum og invitere til spennende foredrag og workshops for alle aldersgrupper, sier Alcocer.
Program for åpningsseremonien
Vi ønsker å invitere presse til åpningsseremonien 10. september:
15.00: Ankomst og registrering. Mingling og servering av tapas.
15.30: Presentasjon av Oceanlab – havlaboratoriet ved Carl Christian Thodesen, dekan ved Fakultet for teknologi, kunst og design
15.40: Tale av Rektor Nina Waaler
15.50: Tale og snorklipping av ordfører i Oslo, Marianne Borgen
16.00: Leder for Oceanlab – havlaboratoriet, Alex Alcocer avslutter seremonien og inviterer publikum inn
16.10: Studentene presenterer sine prosjekter
18.00: Servering av paella
Ved ytterligere spørsmål, vennligst kontakt Kari Anne Røysland, tlf. 970 96 108, kakari@oslomet.no
Bilder
Om OsloMet
OsloMet – storbyuniversitetet har cirka 22.000 studenter og 2.600 ansatte, og har studier i Pilestredet og på Kjeller.
OsloMet tilbyr et bredt spekter av høyere utdanning innen profesjonsrettede studier i Norge.
OsloMet er også en ledende leverandør av forskningsbasert kunnskap for velferdssamfunnet.
Følg pressemeldinger fra OsloMet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra OsloMet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra OsloMet
SIFOs referansebudsjett er oppdatert med 2025-tall20.5.2025 11:22:06 CEST | Pressemelding
Månedlige utgifter i referansebudsjettet har økt med rundt 1170 kroner for en eksempelfamilie siden februar i fjor.
Asbjørnsen og Moe fortellermaraton 8. – 10. mai5.5.2025 08:27:11 CEST | Pressemelding
Alle de norske folkeeventyrene som ble samlet og utgitt av Asbjørnsen og Moe i 1851, skal fortelles løpet av en tre dagers maratonforestilling på OsloMet.
Flere unge vil bli sykepleier og lærer28.4.2025 11:00:00 CEST | Pressemelding
Antall søkere til sykepleie- og lærerutdanning ved OsloMet øker betydelig. – Gledelig at flere velger noen av de viktigste yrkene i samfunnet, og at trenden snur for lærerutdanningen, sier rektor Christen Krogh.
Pressekonferanse: Søkertall til høyere utdanning22.4.2025 10:50:53 CEST | Presseinvitasjon
Årets søkertall til høyere utdanning blir kjent mandag 28. april kl. 11.00. Kunnskapsdepartementet og OsloMet inviterer til pressekonferanse.
Lanserer bildeordbok på romanes1.4.2025 14:00:09 CEST | Pressemelding
I forbindelse med den internasjonale romdagen 8. april lanserer Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO) ved OsloMet den digitale bildeordboken Bildetema på romanes. Romanes er romenes morsmål og har status som nasjonalt minoritetsspråk i Norge. Bildeordboka blir en av svært få skriftlige ressurser på romanes.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom