Samferdselsdepartementet

Nytt digitalt førerkort- og kjøretøysystem gir over seks milliarder kroner i samfunnsnytte

Del

– Autosys er et av de større IKT-prosjektene i statlig regi. Med dette systemet har vi fått en moderne løsning for å håndtere data om alle kjøretøy og førerkort. Dermed er hverdagen blitt enklere for forbrukere, for bilforhandlere, og for etatene som administrerer kjøretøyparken. Samtidig sparer samfunnet over seks milliarder kroner. Det kaller jeg en digital suksesshistorie, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

Digitalt førerkort er bare en av mange nye digitale tjenester som har sett dagens lys de siste årene som en del av Autosys. Foto: Edvard Andersen / Samferdselsdepartementet
Digitalt førerkort er bare en av mange nye digitale tjenester som har sett dagens lys de siste årene som en del av Autosys. Foto: Edvard Andersen / Samferdselsdepartementet

De siste årene har det skjedd en aldri så liten digital revolusjon for alle som har, eller arbeider med kjøretøy. Sakte, men sikkert, har det nye førerkort- og kjøretøysystemet Autosys blitt rullet ut, leveranse for leveranse gjennom seks år. Til sammen utgjør det nye systemet grunnlaget for Statens vegvesens selvbetjeningsløsninger, bransjeløsninger, og saksbehandlerløsninger innenfor trafikant- og kjøretøyområdet. Blant annet bidrar det til kjøp og salg av kjøretøy, omregistreringer, bompenger, forsikringer, skatter og avgifter, kjøretøykontroller og håndtering av førerkortopplysninger.

Erstatter 40 år gammelt system

– Det var på tide å oppgradere et 40 år gammelt system. Med det nye systemet sparer både samfunnet, bilforhandlere og ikke minst forbrukere både tid og ressurser. Når Statens vegvesen anslår den samfunnsøkonomiske nytteverdien til så mye som seks milliarder kroner, er det fordi løsningen gir enklere saksbehandling, større grad av likebehandling, økt sikkerhet og forebygging av kriminalitet knyttet til registrering av kjøretøy. Autosys gir sømløse registreringshandlinger mellom privatpersoner, profesjonelle aktører og offentlige myndigheter med høy kvalitet og redusert ressursbruk, sier Hareide.

Hvert år skifter rundt 1,2 millioner kjøretøy eier. Over 93 prosent leverer salgsmelding på nett. Og det finnes mer enn 11 millioner eksisterende og historiske kjøretøy i kjøretøyregisteret. Det blir gjort om lag 300 millioner oppslag og transaksjoner i Autosys årlig. Verdien av transaksjonene som bygger på data fra Autosys, er beregnet til 300 milliarder kroner. For den enkelte kjøretøyeier og forhandler, innebærer løsningen at de aller fleste handlinger knyttet til eierskifte og omregistrering av kjøretøy nå kan utføres elektronisk, uten at du trenger å møte opp på en av Statens vegvesens trafikkstasjoner.

Følgende tjenester kan du nå få utført digitalt hos Statens vegvesen:

Førerkort og føreropplæring

 • Bestill nytt førerkort, fornye førerkort og melde tap av førerkort
 • Sjekk førerkort og førerkort-API
 • Søknad om førerkort og se status søknad
 • Digitalt førerkort på app for mobil og nettbrett
 • Kjøreskolene kan bestille time til oppkjøring for sine elever
 • Bevis for rett til øvelseskjøring
 • Finn godkjent trafikkskole
 • Påmelding informasjonsmøte om øvelseskjøring
 • Påmelding kurs 65 pluss

Kjøretøy

 • Kjøretøyopplysninger
 • Finn kjøretøyets eier, og sjekk andres kjøretøy
 • Oversikt over egne kjøretøy
 • Sjekk frist for EU-kontroll
 • Tilhengerkalkulator
 • Salgsmelding og omregistrering
 • Bestill vognkort og last ned midlertidig digitalt vognkort
 • Finn godkjent verksted
 • Nybilvelger
 • Kravveileder
 • Bestill kjøretøykontroll
 • Bestill skilt, bestill prøveskilt og søk om personlig bilskilt
 • Bil og henger (app for mobil/nettbrett)

Nå er prosjektet i gang med siste leveranse, som inneholder blant annet flere nye selvbetjeningsløsninger og løsninger som gjør det mulig for tredjeparter å utvikle egne tjenester med data fra kjøretøyregisteret. Når dette prosjektet avsluttes 25. juni 2021, markerer det slutten på et av Norges største statlige IKT-prosjekter.

Bilder

Digitalt førerkort er bare en av mange nye digitale tjenester som har sett dagens lys de siste årene som en del av Autosys. Foto: Edvard Andersen / Samferdselsdepartementet
Digitalt førerkort er bare en av mange nye digitale tjenester som har sett dagens lys de siste årene som en del av Autosys. Foto: Edvard Andersen / Samferdselsdepartementet
Last ned bilde

Lenker

Om Samferdselsdepartementet

Samferdselsdepartementet
Akersgata 59 (R5)
Oslo

22 24 90 90http://sd.dep.no

Samferdselsdepartementet har det overordnede ansvaret for rammevilkår for postvirksomheten, for luftfarts-, veg- og jernbanesektoren, for riksvegferjene, kystforvaltningen og havne- og sjøtransportpolitikken.

Følg saker fra Samferdselsdepartementet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Samferdselsdepartementet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Samferdselsdepartementet

Regjeringa styrkar prinsippet om at forureinar skal betale19.2.2021 11:47:07 CETPressemelding

Regjeringa foreslår ei lovendring som byggjer opp under prinsippet om at forureinar skal dekkje alle kostnadar ved forureining. Dersom forureinar ikkje set i gang tiltak forureiningsmyndigheta har pålagt dei, kan myndigheita setje i gang tiltak sjølv. Myndigheita kan i dei tilfella krevje inn kostnadene frå forureinar i etterkant. Med lovendringa kan myndigheita i tillegg krevje renter for heile perioden, også i perioden før det kan krevjast forseinkingsrente – såkalla avsavnsrente.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom