If

Nye tall: Tusenvis av brannslokkere kan virke dårlig

Del

I mer enn 100 000 norske boliger kan det være brannslokkere som ikke virker eller fungerer dårlig, viser fersk undersøkelse.

Branningeniør Anders R. Ellingbø er skremt over at det finnes så mange hjem med  gamle brannslokkeapparater som ikke har vært på service eller kontroll. (Foto: If)
Branningeniør Anders R. Ellingbø er skremt over at det finnes så mange hjem med gamle brannslokkeapparater som ikke har vært på service eller kontroll. (Foto: If)

I hvert tiende hjem står det et brannslokkeapparat som er ti år eller eldre. Over halvparten av disse apparatene har aldri vært på service eller kontroll, innrømmer eierne.

Det går frem av en spørreundersøkelse gjennomført for Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og forsikringsselskapet If i forbindelse med Brannvernuka. Analysebyrået Kantar har gjennomført 1034 intervjuer over hele landet.

- Avgjørende for brannsikkerheten

- Jeg er skremt. Brannslokkeapparater går ut på dato, og kan være skillet mellom liv eller død ved en brann. Kontroll og vedlikehold er avgjørende for brannsikkerheten hjemme, sier branningeniør Anders R. Ellingbø i forsikringsselskapet If.

- Det er bekymringsfullt at så mange hjem ikke kjenner tilstanden til brannslokkeapparatet sitt, får det på service eller bytter det ut. De fleste vet nok dessverre ikke at brannslokkere og brannslanger har holdbarhetsdato og må kontrolleres jevnlig, sier Ellingbø.

Regelverket sier at brannslokkeapparater i private boliger skal kontrolleres av fagfolk minimum hvert femte år. Skumslukkere skal til service hvert femte år, pulverslukkere hvert tiende år. Produksjonsdatoen står nederst på apparatet. De som har husbrannslange bør minimum sjekke at den fungerer én gang i året. Slangen kan du sjekke selv ved å spyle med den.

- Det er kanskje ikke så lett å skjønne forskjell på service og kontroll. Begge deler skal gjøres av autoriserte fagfolk, som man finner i hele Norge,  sier administrerende direktør i Brannvernforeningen, Rolf Søtorp.

- På kontroll sjekkes det at trykket er intakt og at utløsermekanismen fungerer. På servicen tas apparatet fra hverandre og alle deler sjekkes grundig. Pulveret kan ha lang levetid, mens skummet må byttes hvert femte år. En etikett på apparatet viser når apparatet sist var på service eller kontroll og du er altså selv ansvarlig for at dette gjøres, understreker han.

Like viktig som røykvarslersjekk

DSB anbefaler at du vender pulverslokkere opp ned én gang i kvartalet og legger øret inntil. Lytt etter lyden av pulver som sildrer nedover. Dette er en fin egenkontroll, som samtidig motvirker at pulveret forsteiner seg. I tillegg bør du sjekke at pilen står på grønt og at plomberingen er intakt.

- På samme måte som du bør sjekke batteriet i røykvarsleren, bør du faktisk sjekke at brannslokkesapparatet er intakt. Gjør det til en vane å sjekke det før høytider. Da lages det gjerne mye mat, det tennes stearinlys og mange er samlet, sier Rolf Søtorp i Brannvernforeningen.

- Andelen gamle brannslokkeapparater i norske hjem kan være enda større enn 10 prosent: I tillegg til de som vet hvor gammelt apparatet er, er det mange som ikke aner. I spørreundersøkelsen svarer nemlig nesten hver fjerde at de ikke vet hvor gammelt slokkeapparatet er - eller ikke husker det fordi de har overtatt det etter andre, sier Anders R. Ellingbø i If.

Bare rundt halvparten av de med apparater som er over ti år gamle, eller har ukjent alder, har sjekket om manometerpilen står på grønt i løpet av det siste året.

Brannslokkere er egnet for å slukke mindre branntilløp i en tidlig fase. Får brannen tak, er slokking en oppgave for brannvesenet.

Rådet for vedlikehold av brannslokkemateriell har et register over godkjente virksomheter og autoriserte kontrollører. For en oversikt over autoriserte kontrollører, besøk rvb.no.

Kontaktpersoner:

  • Branningeniør Anders Rørvik Ellingbø i forsikringsselskapet If
    - telefon 48 00 52 73
  • Administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening
    - telefon 90 53 56 43

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Branningeniør Anders R. Ellingbø er skremt over at det finnes så mange hjem med  gamle brannslokkeapparater som ikke har vært på service eller kontroll. (Foto: If)
Branningeniør Anders R. Ellingbø er skremt over at det finnes så mange hjem med gamle brannslokkeapparater som ikke har vært på service eller kontroll. (Foto: If)
Last ned bilde
Administrerende direktør Rolf Søtorp i Brannvernforeningen ber folk om gjøre det til en vane å sjekke brannslokkeapparatet hjemme. (Foto: Brannvernforeningen)
Administrerende direktør Rolf Søtorp i Brannvernforeningen ber folk om gjøre det til en vane å sjekke brannslokkeapparatet hjemme. (Foto: Brannvernforeningen)
Last ned bilde

Om If

If
If
Drammensveien 264
0283 Oslo

21 49 24 00https://www.if.no

If forsikrer alt som betyr noe i livet: mennesker, dyr, boliger, biler og mye mer. Vi hjelper også bedrifter slik at de kan fungere som normalt selv om de skulle få en skade. Takket være våre 6 800 dyktige medarbeidere kan 3,7 millioner kunder i Norden og Baltikum føle seg trygge på at de vil få den hjelpen de trenger - hvis noe skulle skje.

Følg saker fra If

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra If på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra If

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom