Nye sjøkabler i Oslofjorden sikrer strømforsyninga til 2,5 millioner mennesker

En av Østlandets viktigste strømforbindelser
- Disse kabelanleggene er en av Østlandets viktigste strømforbindelser og bidrar i stor grad til å trygge strømforsyningen til Stor-Oslo, spesielt på de kaldeste vinterdagene, sier konserndirektør i Statnett Elisabeth Vardheim.
Første kabelanlegg mellom Solberg og Brenntangen ble ferdigstilt i fjor sommer.
De to kabelanleggene var fra henholdsvis 1958 og 1975. – Kablene har sørget for sikker strømforsyning i 60 år men var modne for utskiftning, forklarer Vardheim.
1200 tonn kabel er gått til gjenvinning
Før de nye kablene ble installert ble det fjernet 1200 tonn med eksisterende kabel som har gått til gjenvinning, hvorav 230 tonn kobber. 14 nye kabler erstatter de gamle og sørger for å sikre strømforsyningen til 2,5 millioner mennesker på Østlandet.
- Samtidig som at vi sikrer strømforsyningen har vi vært opptatt av å minimere inngrepene i naturen. De gamle stasjonene er revet og tomtene fylt igjen slik at området langs fjorden blir mer tilgjengelig for allmennheten, avslutter Vardheim.
Med idriftsettelsen av siste sjøkabelanlegg i Drøbaksundet er alle Statnett sine sjøkabelforbindelser i Oslofjorden byttet ut. Sjøkabelanlegget som krysser sydsiden av Bastøy ble satt i drift i 2013.
Fakta om prosjektet:
• Sjøkabelforbindelsen Filtvet-Brenntangen (300 kV) ble bygd i 1958 og er en del av strømforbindelsen Flesaker –Tegneby. Forbindelsen er ca. 1,8 km lang.
• Sjøkabelforbindelsen Solberg-Brenntangen (420 kV) ble bygd i 1975 og er en del av strømforbindelsen Sylling –Tegneby. Forbindelsen er ca. 2,7 km lang. Skal ferdigstilles i 2017
• Investeringskostnad på 1,1 mrd NOK.
•Alle sjøkablene er levert og installert av Nexans Norway. Kablene som nå er installert er PEX-kabler som har erstattet oljefylte kabler.
Kontakter
Martha H. NilsonKommunikasjonssjef
Tel:+47 971 71 310martha.nilson@statnett.noBilder

Om Statnett
Statnett er systemansvarlig i det norske kraftsystemet. Dette innebærer å drifte om lag 11 500 km med høyspentlinjer, 2 000 km kabel og 200 stasjoner over hele landet. Driften overvåkes av en landsentral og to regionsentraler. Statnett har også ansvaret for forbindelser til Sverige, Finland, Russland, Danmark, Nederland, Tyskland og Storbritannia.
Følg pressemeldinger fra Statnett
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Statnett på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Statnett
Statnetts års- og bærekraftsrapport 2024: Et endret trusselbilde stiller større krav til kraftnettet20.3.2025 14:56:57 CET | Pressemelding
Et motstandsdyktig strømnett er bærebjelken i kraftsystemet og en viktig del av Norges totalberedskap. I løpet av de neste 10 årene skal Statnett mer enn doble investeringene i nett og kraftsystem.
Store endringer i kraftsystemet gir høy verdi av strømnettet – ny Langsiktig markedsanalyse mot 20503.2.2025 12:00:02 CET | Pressemelding
Økt forbruk og mer fornybar kraftproduksjon preger markedsutviklingen i Europa og Norge. Dette gir mer variable kraftpriser og høyere verdi av et sterkt strømnett i årene framover.
Elektrifisering for en ny tid27.11.2024 13:13:36 CET | Pressemelding
- Fordi utbygging av nett tar tid, koster penger og legger beslag på natur, må vi hente ut alt det vi kan fra det kraftsystemet vi har, sa Elisabeth Vike Vardheim da hun åpnet Statnetts høstkonferanse onsdag.
Elisabeth Vike Vardheim ny konsernsjef i Statnett24.10.2024 11:55:04 CEST | Pressemelding
Elisabeth Vike Vardheim, som i dag er konstituert konsernsjef, går inn i stillingen som konsernsjef for Statnett.
Statnett har styrket strømforsyningen til Lofoten, Vesterålen og Harstad-området1.10.2024 09:22:08 CEST | Pressemelding
Prosjektet Kvandal-Kanstadbotn er ferdig og ny ledning og transformatorstasjon er i drift. Strømforsyningen inn til Lofoten, Vesterålen og Harstad-området er styrket og den nye 132kV kraftforbindelsen legger til rette for vekst i næringsliv og befolkning.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom