Statnett

Nye sjøkabler i Oslofjorden sikrer strømforsyninga til 2,5 millioner mennesker

Del

Statnett har i løpet av de tre siste årene erstattet to sjøkabelanlegg i Drøbaksundet med nye 420 kV-anlegg. I dag ble siste anlegg mellom Filtvet og Brenntangen satt i drift.

Elektron legger sjøkabel mellom Filtvedt og Brenntangen i Oslofjorden.
Elektron legger sjøkabel mellom Filtvedt og Brenntangen i Oslofjorden.

En av Østlandets viktigste strømforbindelser

- Disse kabelanleggene er en av Østlandets viktigste strømforbindelser og bidrar i stor grad til å trygge strømforsyningen til Stor-Oslo, spesielt på de kaldeste vinterdagene, sier konserndirektør i Statnett Elisabeth Vardheim.  

Første kabelanlegg mellom Solberg og Brenntangen ble ferdigstilt i fjor sommer.

De to kabelanleggene var fra henholdsvis 1958 og 1975. – Kablene har sørget for sikker strømforsyning i 60 år men var modne for utskiftning, forklarer Vardheim.

1200 tonn kabel er gått til gjenvinning 

Før de nye kablene ble installert ble det fjernet 1200 tonn med eksisterende kabel som har gått til gjenvinning, hvorav 230 tonn kobber. 14 nye kabler erstatter de gamle og sørger for å sikre strømforsyningen til 2,5 millioner mennesker på Østlandet.

- Samtidig som at vi sikrer strømforsyningen har vi vært opptatt av å minimere inngrepene i naturen. De gamle stasjonene er revet og tomtene fylt igjen slik at området langs fjorden blir mer tilgjengelig for allmennheten, avslutter Vardheim.

Med idriftsettelsen av siste sjøkabelanlegg i Drøbaksundet er alle Statnett sine sjøkabelforbindelser i Oslofjorden byttet ut. Sjøkabelanlegget som krysser sydsiden av Bastøy ble satt i drift i 2013.

Fakta om prosjektet:

• Sjøkabelforbindelsen Filtvet-Brenntangen (300 kV) ble bygd i 1958 og er en del av strømforbindelsen Flesaker –Tegneby. Forbindelsen er ca. 1,8 km lang.

• Sjøkabelforbindelsen Solberg-Brenntangen (420 kV) ble bygd i 1975 og er en del av strømforbindelsen Sylling –Tegneby. Forbindelsen er ca. 2,7 km lang. Skal ferdigstilles i 2017

• Investeringskostnad på 1,1 mrd NOK.

•Alle sjøkablene er levert og installert av Nexans Norway. Kablene som nå er installert er PEX-kabler som har erstattet oljefylte kabler.  

Kontakter

Bilder

Elektron legger sjøkabel mellom Filtvedt og Brenntangen i Oslofjorden.
Elektron legger sjøkabel mellom Filtvedt og Brenntangen i Oslofjorden.
Last ned bilde

Om Statnett

Statnett
Statnett
Nydalen Allé 33
0485 Oslo

http://www.statnett.no

Statnett er systemansvarlig i det norske kraftsystemet. Dette innebærer å drifte om lag 11 000 km med høyspentlinjer og 150 stasjoner over hele landet. Driften overvåkes av en landsentral og to regionsentraler. Statnett har også ansvaret for forbindelser til Sverige, Finland, Russland, Danmark og Nederland.

Følg saker fra Statnett

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Statnett på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Statnett

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom