Skatteetaten

Nye regler for selskaper som formidler boligutleie

Del

Fra 1. januar må alle som formidler utleie av fast eiendom samle inn utleiedataene sine og rapportere de til Skatteetaten. – Dette tiltaket vil innebære en forenkling for brukerne, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Skattedirektør Hans Christian Holte
Skattedirektør Hans Christian Holte

Skatteetaten har ønsket en lovpålagt rapporteringsplikt for formidlingsselskaper. Nå er regelverket på plass, og formidlingsselskapene må gi informasjon om blant annet beløp og utleieperioden per utleieforhold.

– Utleie av fast eiendom og da spesielt kortidsutleie av egen bolig er den største aktiviteten i dagens delingsøkonomi. Når disse selskapene nå skal rapportere til Skatteetaten, vil det sikre et riktig skattegrunnlag og motvirke svart økonomi. Samtidig gir det likere konkurransevilkår mellom tilbyderne innenfor og utenfor delingsøkonomien, sier Holte.

Øker etterlevelsen  

I januar 2018 det ble innført skatt på korte utleieforhold i egen bolig. Disse reglene er uendret. Men rapporteringsplikten for formidlingsselskaper er ny fra 1. januar 2020.

Når selskapene rapporterer inn utleiedataene, slipper skattyter selv å oppgi leieinntektene for korttidsutleie av egen bolig til skattemyndighetene.

– Generelt ser vi en vesentlig forbedring i etterlevelsen av skatteplikten når noe går fra å være selvrapportert til å bli rapportert fra en tredjepart. Vi forventer en positiv effekt også på dette området, sier Holte.

Forhåndsutfylt skattemelding i 2021

Fra neste år blir inntektene fra korttidutleie forhåndsutfylt på skattemeldingen.

–  Økt etterlevelse kommer som et resultat av forhåndsutfyllingen. Formidlingsselskapene har frist for å levere informasjon til skattemyndighetene i begynnelsen av neste år, og dermed vil de som leier ut utleieboligen få forhåndsutfylt leieinntektene på skattemeldingen sin for inntektsåret 2020, sier Holte.

God dialog

Skatteetaten har vært i samtaler med både norske og utenlandske formidlingsselskaper.

– Vi har hatt flere dialogmøter med norske og utenlandske selskaper som formidler utleie av boliger i Norge for å informere om endringen og hjelpe dem i gang med å samle inn og oppbevare utleiedataene, sier Holte.

Rapporteringsplikten gjelder for alle formidlingsselskaper som tar betalt ved utleie. Selskaper som bare formidler annonsering faller ikke under rapporteringsplikten.

I tillegg gjelder rapporteringsplikten også mer tradisjonell langtidsutleie via en tredjepart. Disse opplysningene blir ikke forhåndsutfylt på skattemeldingen, men vil bli brukt til veiledning og kontrollformål.

Kontakter

Bilder

Skattedirektør Hans Christian Holte
Skattedirektør Hans Christian Holte
Last ned bilde

Om Skatteetaten

Skatteetaten
Skatteetaten
Fredrik Selmers vei 4
0663 Oslo

800 80 000http://www.skatteetaten.no

I Skatteetaten jobber 6500 ansatte mot samme mål; å sikre finansieringen av velferdssamfunnet. Skatteetaten er underlagt Finansdepartementet, og har ansvaret for et oppdatert folkeregister og at skatter og avgifter blir fastsatt og innbetalt på riktig måte.

Følg saker fra Skatteetaten

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Skatteetaten på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Skatteetaten

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom