Nærings- og fiskeridepartementet

Nye regler for innreisekarantene for mannskap på passasjerskip

Del

Regjeringen har besluttet at mannskap på passasjerskip i fast rute til et rødt land skal fritas fra karanteneplikten forutsatt at de starter arbeidet i Norge og ikke forlater skipet i det røde landet. Mannskapet må ta koronatest ved ankomst til Norge, og på dag tre og syv etter ankomst.

– I utgangspunktet har alle som kommer fra røde land innreisekarantene når de kommer til Norge. Regjeringen mener at dette faller svært uheldig ut for mannskap på passasjerferger i fast rute fordi det medfører at de vil være i en tilnærmet permanent karantene. Derfor innfører vi langt på vei like karanteneregler for denne gruppen med det som gjelder for fly- og godstogpersonell. For å sikre minst mulig smitte om bord må rederiene legge til rette for at mannskapet unngår nærkontakt med passasjerene, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

– Reiselivet har vært hardt rammet av reiserestriksjoner, disse endringene legger til rette for en gradvis gjenåpning av passasjertrafikken mellom Norge og utlandet. Passasjerskip som seiler under norsk flagg, har hatt strengere krav enn tilsvarende aktører på land og i lufta. Det gjør vi noe med nå, samtidig som vi jobber for å unngå smitte, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

Rederiet skal sørge for at alle personer om bord kan holde minst 1 meters avstand til personer i annen husstand. Passasjerskipene kan derfor bare ha inntil 50 prosent passasjerkapasitetsutnyttelse.

For å sikre at det ikke blir uforholdsmessig lang ventetid ved ankomst til Norge, er det også besluttet at passasjerskip ikke kan ta med flere passasjerer som har testplikt etter § 4d enn det som følger av avtale med kommunen som har ansvar for teststasjonen i den havn de anløper. Formålet er å unngå at fergene tar om bord flere enn det er kapasitet til å teste i ankomsthavnen.

– For regjeringen er det viktig å likebehandle norske og utenlandske rederier. Disse kravene vil gjelde uavhengig av hvilket flagg skipet seiler under. Regjeringen vil gjøre en ny vurdering av disse reglene i forbindelse med innføringen av trinn 4 i vår gjenåpningsplan, sier næringsminister Iselin Nybø.

Endringene trer i kraft midnatt, natt til onsdag 30. juni 2021.

Om Nærings- og fiskeridepartementet

Nærings- og fiskeridepartementet
Nærings- og fiskeridepartementet
Kongens Gate 8
0032 Oslo

Pressevakt: 902 51 303 (ikkje SMS)https://www.regjeringen.no/nfd

Departementet (NFD) utformar ein framtidsretta nærings- og sjømatpolitikk.

Innsyn: NFDs postjournal er søkbar hos www.eInnsyn.no

Du kan følgje NFD på Twitter | Facebook  | Flickr

Følg pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nærings- og fiskeridepartementet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom