Nye regler for bruk av plantevernmidler gir bedre utnyttelse av jordbruksareal
Mattilsynet innfører nå differensierte avstandsgrenser til vann ved bruk av plantevernmidler. Dette vil gi bedre utnyttelse av jordbruksareal, uten at det øker risikoen for vannforurensning.

I Norge har vi et strengt regelverk for bruk av plantevernmidler i nærheten av vann. Både plante-, dyre- og folkehelsen og miljøet kan ta skade hvis plantevernmidler ikke brukes rett.
På etiketten til plantevernmidler er det ofte angitt avstandskrav til overflatevann, som innsjøer, bekker og åpne grøfter med vann. Det er obligatorisk å følge kravet.
Avstandskravene har frem til nå ikke tatt hensyn til at det finnes utstyr og spredeteknikker som kan gi en betydelig reduksjon i risikoen for at plantevernmiddelet når vannmiljøet. Dette kan sette store begrensninger på utnyttelsen av jordbruksareal.
Mange EU‐land, deriblant Danmark, Sverige og Finland, har allerede tilpasset sine regler til at det finnes slikt utstyr og teknikker.
Nå åpnes det for ulike avstandskrav
Mattilsynet har nå godkjent de første etikettene, der det er flere ulike avstander. Det er plantevernmiddelfirmaene som må søke om å endre etikett, og Mattilsynet har foreløpig bare mottatt de fire søknadene som er godkjent. Endrede etiketter publiseres på Mattilsynets nettsider, og brukere kan forholde seg til nettetiketten selv om de allerede har kjøpt plantevernmiddelet med gammel etikett.
De korteste avstandene kan bare benyttes hvis du bruker avdriftsreduserende utstyr og teknikker. Med avdriftsreduksjon menes tiltak som gjør at plantevernmiddelet når målet og spres minst mulig gjennom luften til andre steder.
Avdriftsreduksjon gjør det mulig å bruke plantevernmidler nærmere overflatevann, uten at det øker risikoen for vannforurensning.
– Dette kan føre til bedre utnyttelse av jordbruksareal, men stiller også økt krav til kunnskap. Når du bruker plantevernmidler har du ansvar for at det blir brukt på en trygg og riktig måte, sier Torhild Tveito Compaore, seniorrådgiver i seksjon planter.
Nye veiledere
Veilederen vil være til hjelp for bønder og andre som bruker plantevernmidler profesjonelt, for eksempel kommunale etater, anleggsgartnere, Vegvesenet og ansatte ved golfbaner.
Kravene som må oppfylles for å bruke den korteste tillatte avstanden, er utarbeidet i samarbeid med spredeutstyrseksperter hos Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og Norsk Landbruksrådgiving (NLR). I tillegg er kravene basert på tilsvarende veiledere i Danmark, Sverige og Tyskland.
Innføring av differensierte avstandskrav ved avdriftsreduksjon, er gjort på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet.
Mattilsynet har også laget en ny veileder om vegeterte buffersoner. Dette er vegetasjonsbelter som holder igjen plantevernmidler som ellers ville havnet i vannet ved overflateavrenning. Noen plantevernmidler har krav til slike soner på etiketten, og veilederen beskriver hvordan disse sonene skal være og når det ikke er behov for slik sone.
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noAndre henvendelser: Mattilsynets sentralbord (kl. 08.00 – 15.45)
Kl. 08.00–15.00 fra 15. mai til 15. september.
Bilder
Lenker
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Stor variasjon i hvordan norske griser har det17.1.2023 13:05:35 CET | Pressemelding
Mattilsynet har i 2021 og 2022 gjennomført inspeksjon i 582 svinebesetninger. Det er avdekket ett eller flere regelbrudd i vel halvparten av de inspiserte svinebesetningene. Veldig ofte gjaldt regelbruddene for lite rotemateriale, strø og behandling av syke og skadde dyr.
Newcastlesyke påvist i privat duehold i Innlandet13.1.2023 20:36:23 CET | Pressemelding
Det er påvist Newcastlesyke i et privat duehold i Sør-Odal i Innlandet. Mattilsynet har innført en rekke restriksjoner i et område rundt dueholdet for å hindre videre smittespredning. Dette er det første tilfellet av påvist Newcastlesyke i Innlandet.
Invitasjon: Mattilsynet presenterer resultatene i tilsynskampanjen om velferd for svin12.1.2023 14:30:17 CET | Presseinvitasjon
Tirsdag 17. januar presenterer Mattilsynet sluttrapporten fra Nasjonal tilsynskampanje om velferd for svin 2021-2022.
Mattilsynets råd til hundeeiere på nyttårsaften28.12.2022 14:15:58 CET | Pressemelding
Nyttårsaften er ingen fest for de firbente. Mange hunder er livredde for raketter, smell og skuddlyder, men det er mulig å gjøre kvelden lettere for din firbente venn.
Gode råd for mathygiene i julestria22.12.2022 10:16:38 CET | Pressemelding
God mat og god drikke er en viktig av julehøytiden. Her er noen gode tips fra Mattilsynet om både tilberedning og oppbevaring av julematen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom