Huseierne

Nye boligsalgsregler fra nyttår gir økt trygghet i bolighandelen

Del

Fra nyttår skjerpes ansvarsreglene i bolighandelen. Boligselger må dokumentere boligen bedre, og boligkjøpere må sette seg grundig inn i informasjonen som blir gitt. - Økt informasjon gjør at færre blir skuffet i bolighandelen og fører til færre konflikter, sier Carsten Henrik Pihl i forbrukerorganisasjonen Huseierne.

Forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseierne, Carsten Pihl
Forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseierne, Carsten Pihl

 Fra 1. januar gjelder nye regler for bolighandelen. Fra nå må boligen som skal selges dokumenteres best mulig av selgeren. For å hjelpe boligselgerne med det kommer det også en ny forskrift om tilstandsrapporter.

- Klare regler om hva som skal undersøkes når man skal dokumentere en bolig ved salg er viktig for forbrukerne, sier Carsten Henrik Pihl, forbruker- og kommunikasjonssjef i forbrukerorganisasjonen Huseierne.

Dette blir nytt:

 • Boligselger må dokumentere boligen best mulig. Det er ny forskrift om tilstandsrapporter som hjelper til med god dokumentasjon.
 • Boligkjøper regnes for å ha lest godkjente tilstandsrapporter, og kan ikke klage på noe som står i dem.
 • Det er strengere krav til innholdet i tilstandsrapportene og hvordan de skal lages.
 • Boliger kan ikke selges "som den er" eller med andre generelle forbehold.

Færre konflikter

Huseierne tror at de nye reglene med mer og bedre informasjon om boligene vil gi færre konflikter:

-Boligselgere får nå en klar motivasjon til å beskrive boligen som selges best mulig. Det gir bådre selgere og kjøpere en bedre trygghet, sier Carsten Pihl i Huseierne.

-Kjøperne på sin side får en tydelig oppfordring til å sette seg inn i dokumentasjonen som blir gitt. Som kjøper kan du ikke klage på noe det er informert om i tilstandsrapportene.  Kjøpere må ikke ta for lett på dette skjerpede ansvaret. De regnes uansett for å ha lest tilstandsrapporten. Da er det smart å lese den også!, sier Carsten Henrik Pihl i Huseierne.

-Vi tror at de nye reglene over tid vil føre til mindre konflikter i bolighandelen. Det blir tydeligere beskrivelser av boligene, noe som fører til færre misforståelser, skuffelser og konflikter, sier Carsten Henrik Pihl, forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseierne.

Klart og tydelig språk

En annen forbedring fra nyttår er at det kommer krav i forskriften om at tilstandsrapportene skal være skrevet på en "tydelig og forbrukervennlig måte".

- Vi er også veldig glade for at forskriften har med en egen bestemmelse om klart språk. Dette er noe vi i Huseierne spilte inn i høringsrunden, og vi er glade for at det kom med, sier Carsten Henrik Pihl i Huseierne.

.

Fakta:

Hva må selger passe på?

 • Gi god og riktig informasjon!
 • Sørge for å dokumentere boligens tilstand med en godkjent tilstandsrapport.
 • Fylle ut egenerklæringen etter beste evne.
 • Jo mer du opplyser, jo mindre risiko er det for at kjøper vil klage til deg etter salget. Spør hvis du lurer på noe – før informasjonen blir publisert!

Hva må kjøper passe på?

 • Lese tilstandsrapport, eiendomsmeglers beskrivelse i salgsprospekteten og selgers egenerklæring nøye.
 • Se på tilstandsgrad og anslått utbedringskostnad for å danne deg et bilde av hva du må regne med av kostnader og eventuelle arbeider på boligen fremover.
 • Husk: Å kjøpe en brukt bolig er ikke det samme som å kjøpe en ny bolig. Gjør en vurdering av boligens alder, tilstand og type. I en eldre bolig, kan det være avvik

Kilde: Forbrukerinformasjon for nye boligsalgsregler utgitt av Huseierne, Norsk Takst, NEF, EiendomNorge og Forbrukerrådet 

[Forbrukerinformasjonen kan lastes ned her]

Kontakter

Bilder

Forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseierne, Carsten Pihl
Forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseierne, Carsten Pihl
Last ned bilde

Lenker

Om Huseierne

Huseierne
Huseierne
Fred. Olsens gate 5
0152 Oslo

22 47 75 00http://www.huseierne.no

Huseierne er en uavhengig og medlemseiet forbrukerorganisasjon for alle boligeiere uavhengig av boform. Huseiernes 250.000 medlemmer bor i blokk, rekkehus og enebolig. Organisasjonen har 6.000 boligsameier og frittstående borettslag som medlemmer.

Huseierne ivaretar norske boligeieres lokale og rikspolitiske bolig- og eiendomsinteresser. Forbundet yter juridisk og byggteknisk rådgivning til medlemmene.

For mer informasjon: besøk vår nettside og følg oss på Twitter og Facebook.

Følg pressemeldinger fra Huseierne

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Huseierne på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Huseierne

Huseierne: Forutsetter at ny nettleie ikke innføres17.12.2021 11:30:46 CET | Pressemelding

Huseierne er glade for at flertallet på Stortinget nå utsetter ny nettleiemodell fra 1. januar. - Vi forventer at alle nettselskapene viderefører dagens prismodell og ikke utnytter smutthullene som finnes i dagens regelverk. Å overkjøre politiske vedtak og den massive motstanden vil være svært arrogant og vil ytterligere svekke tilliten til en bransje hvor tilliten allerede er tynnslitt, sier energipolitisk rådgiver Linda Ørstavik Öberg i Huseierne.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom