Ny veileder fra Mattilsynet om kosttilskudd
Alle virksomheter må ha god kunnskap om regelverket som gjelder deres produkter og hva dette betyr for deres aktiviteter. De har plikt til aktivt å kontrollere, vurdere og dokumentere at alle bestemmelser overholdes.
– Veilederen vil være et nyttig verktøy for alle som vil utvikle, produsere, importere, omsette, merke og markedsføre kosttilskudd. Hensikten er å presentere regelverket, hvordan det skal forstås og hvordan det kan etterleves, sier Are Sletta, seksjonssjef i Mattilsynets seksjon kjemisk mattrygghet.
Kosttilskudd er regulert i Forskrift om kosttilskudd, men er likevel et næringsmiddel. Det generelle regelverket for næringsmiddelområdet, gjelder også for kosttilskudd (regelverket for merking og matinformasjon, regelverket for helse- og ernæringspåstander, regelverket for vitamintilsetning mv. til næringsmidler, hygieneregelverket og regelverket for internkontroll m.fl.).
– Mattilsynet ønsker å gjøre det enklere å forstå og følge regelverket. Dette skal denne veilederen bidra til, sier Sletta.
Ni av ti kosttilskudd ulovlig merket
– Det er dessverre mange useriøse aktører på markedet. Slike virksomheter kan ha store konkurransefortrinn på et ulovlig grunnlag, noe som slår svært urettferdig ut overfor aktører som følger regelverket, sier Sletta.
I 2020 kontrollerte Mattilsynet bruken av medisinske påstander og ulovlig bruk av helsepåstander på produktemballasje, i markedsføring på nettsider, i aviser, ukeblader, reklamemagasiner, TV og sosiale medier. Resultatet viste omfattende bruk av ulovlige helsepåstander og medisinske påstander i merkingen av norske kosttilskudd.
– Vi fant mange og alvorlige brudd på regelverket for bruk av ernærings- og helsepåstander. Ingen av de undersøkte produktene oppfylte kravene i regelverket. Det er bekymringsfullt og uakseptabelt når så mange virksomheter ikke følger regelverket, som er der for å beskytte forbrukerne, sier Sletta.
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noAndre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Mattilsynet og politiet: Etterlat aldri hunden i varm bil1.6.2023 08:51:49 CEST | Pressemelding
Sommer og høye temperaturer er forbundet med flere farer for våre firbente venner. Mattilsynet og politiet advarer særlig mot å etterlate hunden i varm bil i sommer.
Ringorm påvist på storfe i Trøndelag31.5.2023 14:48:23 CEST | Pressemelding
Det er påvist ringorm i to storfehold i Trøndelag. Besetningene har kontaktbesetninger i både Trøndelag og i Nordland. Det er flere 10-år siden det sist ble påvist slik smitte i regionen. Mattilsynet har satt i verk tiltak for å hindre videre smitte.
Nå kan endelig hønene i Rogaland få slippe ut i hagen31.5.2023 13:41:38 CEST | Pressemelding
Etter påvisning av fugleinfluensa i fjørfehold i Rogaland høsten 2022, satte Mattilsynet i gang en rekke tiltak for å forebygge smittespredning. Ett av tiltakene var portforbud, som betyr at høner og andre tamme fugler måtte holdes innendørs eller utendørs under tak med skjerming på sidene. I dag kan de endelig slippes ut igjen.
Utgåtte plantevernmidler på lageret? På tide å rydde.30.5.2023 10:23:17 CEST | Pressemelding
Plantevernmidler som har mistet sin godkjenning, eller som av andre grunner ikke skal benyttes, må leveres til godkjent mottak for farlig avfall.
Bakteriell nyresyke (BKD) påvist på laks i Midt-Norge23.5.2023 14:46:05 CEST | Pressemelding
Det er påvist eller mistanke om bakteriell nyresyke (BKD) i fire matfiskanlegg i Hitra, Heim, Aure og Kristiansund kommune. Mattilsynet mener at det er forhøyet risiko for BKD i alle anlegg i PO6, og det er satt i verk tiltak for å hindre videre smitte.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom