Ny vei mot heltidskultur

Mange kommuner når ikke målene som regjeringen, partene i arbeidslivet og de selv har satt seg om å utvikle en kultur for heltidsarbeid. De fleste forsøk på å utvikle heltidskultur mislykkes fordi arbeidsgiver har undervurdert styrken i deltidskulturen og ikke satt av ressurser til dette krevende endringsarbeidet. I to nye rapporter fra Fafo beskrives deltidskulturen kommunene skal utvikle seg bort fra. Den ene rapporten beskriver også en ny metodikk, som kan gi et gjennombrudd i utviklingen av en heltidskultur i stor skala.
Rapportene beskriver også hva som kjennetegner en deltidskultur. Et underliggende spørsmål er om kommuner med en sterk deltidskultur er i stand til å utvikle fagmiljøer som kan løse de nye tjenesteutfordringene som kommer i kjølvannet av samhandlingsreformen og et økende tjenestebehov.
Mangelen må måloppnåelse i kommunene skjer samtidig som «alle» er samstemte i at en heltidskultur vil gi bedre tjenestekvalitet til brukerne og bedre arbeidsmiljø til de ansatte. Altså henger heltidskultur sammen med kompetansekultur.
Unge er ofte mer slitne etter jobb enn de eldste arbeidstakerne. Hva skyldes det?
Deltidsansatte er ofte mer slitne enn heltidsansatte. Hvorfor det?
De eldste synes at turnusarbeid er lettere å kombinere med familie- og fritidsaktiviteter enn de unge. Hvorfor det?
Noen turnuser er klart mer familievennlige enn andre. Hvilke?
På dette seminaret skal forskerne presentere funn og årsaker. Vi har også invitert representanter fra regjeringen, kommuner og partene i arbeidslivet til å kommentere og debattere.
Program
Velkommen: Terje Olsen, Fafo
Introduksjon: Leif E. Moland, Fafo
Kommentar: Tone Tellevik Dahl, Oslo kommune
Presentasjon av rapporten: Ketil Bråthen og Leif E. Moland, Fafo
Kommentarer:
Anne Bramo, Helse- og omsorgsdepartementet
Arne Øren, Fredrikstad kommune
Siv Karin Kjøllmoen, Fagforbundet
Panelsamtale: To skritt fram og to tilbake
Nina Tangnæs Grønvold, Fredrikstad kommune
Helge Eide, KS
Jens Erik Romslo, Arbeidstilsynet
Solveig Kopperstad Bratseth, Norsk Sykepleierforbund
Sissel M. Skoghaug, Fagforbundet
Lizzie Ruud Thorkildsen, Delta
Oppsummering: Terje Olsen, Fafo
Kontakter
Stein R. FredriksenInformasjonssjef
Tel:+47 99591959stein.roar.fredriksen@fafo.noBilder
Lenker
Om Fafo
Forskningsstiftelsen Fafo er et av Norges største samfunnsvitenskapelige forskningsmiljøer. Fafo ble etablert i 1982 og har til formål å utvikle kunnskap om deltakelse, levekår, demokrati, utvikling og verdiskapning. Basert på høye forskningsetiske og metodiske standarder er ønsket å bidra til samfunnsmessig fornyelse. Med et historisk utgangspunkt i norsk fagbevegelse er Fafos aktivitet basert på å levere kritisk og handlingsorientert forskning om arbeidsliv og velferdspolitikk til sentrale beslutningstakere og beslutningsprosesser.
www.fafo.no
Følg pressemeldinger fra Fafo
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Fafo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Fafo
Seminarinvitasjon: Arbeidsinnvandrere på digitale plattformer18.6.2025 10:29:09 CEST | Presseinvitasjon
Flere av bransjene som digitale plattformer har fått fotfeste i, preges av en høy andel arbeidsinnvandrere og flyktninger. Blant disse er matleveringsbransjen der Foodora og Wolt har vokst frem, og drosjenæringen der vi finner Uber og Bolt. På dette seminaret torsdag 19. juni skal vi se nærmere på arbeidshverdagen og vilkårene for de som yter disse tjenestene.
Ny Fafo-rapport: Flere har behov for hjelp med tak over hodet6.5.2025 16:22:06 CEST | Presseinvitasjon
Å ha et trygt sted å bo er viktig for oss alle. Nå øker antallet som bor i midlertidige botilbud og som ber Nav om hjelp til et sted å bo. Det viser en ny Fafo-rapport som lanseres torsdag 8. mai.
Kan flere få AFP i privat sektor?22.4.2025 15:54:29 CEST | Presseinvitasjon
Ikke alle som jobber i en AFP-bedrift får AFP til tross for mange år i ordningen. På Fafofrokost onsdag 23. april vil Fafo presentere nye tall som viser frafallet i dagens ordning og hvor mange som vil kvalifisere for AFP med modellen fra Fellesforbundets AFP-utvalg.
Færre «vanlige» – flere fattige og rike5.3.2025 10:40:03 CET | Pressemelding
De økonomiske forskjellene mellom nordmenn har økt de siste 20 årene. Andelen rike og andelen fattige har økt, mens mellomkategorien har krympet. Dette viser de første forskningsfunnene i Fafos «Ulikhetsbarometeret». Tirsdag 4. mars møttes representanter for fagbevegelsen, politikere og forskere for å diskutere utviklingen.
Foregår fagforeningsknusing i Norge?22.1.2025 09:28:06 CET | Pressemelding
Fafo har på oppdrag fra LO sett på begrepet fagforeningsknusing og om fagforbund erfarer dette i Norge. Undersøkelsen viser at organisasjonsarbeidere i norske fagforbund opplever forsøk på fagforeningsknusing – forsøk som også lykkes.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom