Meteorologisk institutt

Ny værradar i Finnmark gir bedre varsling

Del

Byggingen av en ny værradar på Finnmarksvidda er i rute. Radaren som tas i bruk i september vil gi mer presise værvarsler og også bedre oversikt over hvordan klimaet utvikler seg.

Fra byggingen av den nye værradaren i Finnmark. FOTO: Espen Aspestrand: Met.no
Fra byggingen av den nye værradaren i Finnmark. FOTO: Espen Aspestrand: Met.no

Med værradaren som bygges på Rássegálvárri i Kautokeino kommune dekkes et hull i værvarslingen i Norge.

– Indre Troms og Finnmarksvidda har vært en blindsone, sier Justyna Wodziczko, avdelingsleder for Vervarslinga i Nord-Norge i Tromsø.

Bedre nedbørsvarsel

Sammen med værradarene i Hasvik på Sørøya og i Berlevåg i Varanger vil radaren på Rássegálvárri særlig bidra til bedre nedbørsvarsler i Finnmark. Det vil bli mulig å følge med på nedbøren både i nåtid og i de nærmeste 90 minuttene, noe som ikke har vært et tilbud i området så langt. 90-minuttersoversikten er i dag tilgjengelig for resten av landet på Yr.no.

– For oss som jobber med værvarsling vil den gi et bedre bilde av hva som kommer fra sør og fra øst. Det vil være nyttig for folk som kjører på E8, som kan være utfordrende værmessig. Det blir også et godt verktøy for folk som skal på tur i fjellet, sier Justyna Wodziczko.

Økt sikkerhet

Værradaren i Finnmark vil bidra til økt sikkerhet også på andre måter. Den vil sørge for bedre værdata for ambulansefly og annen flytrafikk, og den vil gi godt grunnlag for NVE til å varsle om skred- og rasfare.

På sikt kan den også lære oss mer om hva slags klima vi kan vente oss i fremtiden.

– Radaren vil indirekte bidra til å gi meteorologene bedre modeller å jobbe med. Den kan bli et viktig verktøy for å overvåke endringer i klimaet, sier Wodziczko.

Ideell beliggenhet

Den nye radaren bygges et sted der det tidligere har stått to radarer som Forsvaret har eid. Disse var planlagt revet, og Meteorologisk institutt har bistått i rivningen.

– Infrastrukturen er på plass og området er flatt og fint, forteller Kjetil Stiansen, avdelingsleder for drift av observasjonssystemer ved Meteorologisk institutt.

Et slikt radaranlegg må legges til et sted med strøm og kommunikasjon. Radaren har en rekkevidde på 240 kilometer og må ikke ligge for lavt eller i nærheten av fjell. Da vil signalene blokkeres.

På grunn av jordas krumning må det heller ikke ligge for høyt, slik at områder som ligger langt unna går under signalene som sendes ut i en rett linje.

Radaren på Finnmarksvidda blir tolvte stasjonære værradaren i Norge.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Fra byggingen av den nye værradaren i Finnmark. FOTO: Espen Aspestrand: Met.no
Fra byggingen av den nye værradaren i Finnmark. FOTO: Espen Aspestrand: Met.no
Last ned bilde

Om Meteorologisk institutt

Meteorologisk institutt
Meteorologisk institutt
Postboks 43 Blindern
0313 Oslo

22 96 30 00http://www.met.no

Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom