Ny undersøkelse: Unge forteller om lavere livskvalitet under koronaen
Ny undersøkelse viser at unge mellom 19 og 29 år som har mindre sosial kontakt opplever lavere livskvalitet enn eldre.

Som følge av koronapandemien var minst mulig sosial kontakt et nasjonalt tiltak fra starten av. Hvordan påvirket første fase av koronapandemien mengden sosial kontakt i ulike aldersgrupper? Og hvilken betydning opplevde folk at mindre sosial kontakt hadde for deres livskvalitet? Dette er noe av det SINTEFs forskere har undersøkt på oppdrag fra FHI. Spørsmålene ble stilt i en befolkningsundersøkelse i juni, gjennomført i et samarbeid mellom Folkehelseinstituttet (FHI) og SINTEF og nå foreligger resultatene.
De fleste hadde mindre sosial kontakt
Den globale pandemien førte til at Norge gikk i lockdown 12. mars. I perioden som fulgte oppga vesentlig færre unge mellom 19 og 29 år at de hadde mindre sosial kontakt, sammenlignet med øvrige aldersgrupper. Men de som oppga at de hadde mindre sosial kontakt, rapporterte også at dette hadde ført til lavere livskvalitet.
- Det har vært en del snakk om at unge fortsetter å ha sosial kontakt med hverandre. Undersøkelsen vår, gjort i juni, viser også at unge fortsatte å ha sosial kontakt under første bølge av korona i større grad enn eldre, forteller forskningsleder Marian Ådnanes.
Lavere livskvalitet
Av de som svarte at de hadde mindre sosial kontakt på grunn av korona, oppga halvparten at dette hadde medført lavere livskvalitet. Også når det gjelder betydning av mindre sosial kontakt for livskvalitet, skiller de unge seg fra eldre. Blant unge i aldersgruppen 19-29 år som hadde mindre sosial kontakt, oppga 70 prosent at dette hadde ført til lavere livskvalitet.
- Ungdom lar seg i større grad påvirke av mindre sosial kontakt. En periode på et halvt år kan bety mye mer for en ung person enn en eldre, fordi det er mye som skal på plass i livet, både når det gjelder utdanning, arbeid og sosialt liv. Sosial kontakt er rett og slett viktigere for unge enn for eldre, og dermed opplever de dårligere livskvalitet når de ikke kan treffe andre i den grad de ønsker, sier Ådnanes.
For mer om hele undersøkelsen og statistikk, les her.
Kontakter
Mala Wang-NaveenKommunikasjonssjef
Tel:+47 971 90 339mala.wang-naveen@sintef.noBilder

Om SINTEF
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2000 medarbeidere fra 75 nasjoner og en årlig omsetning på over tre milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg saker fra SINTEF
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra SINTEF
Fra reaktive til proaktive bygg med datadrevet intelligent styring18.1.2021 06:00:00 CET | Pressemelding
Et nytt IPN-prosjekt har som mål å optimalisere samspillet mellom bygninger og deres energiforsyning via prediktiv styring.
Det er mye å spare på å spre strømbruken utover døgnet14.1.2021 06:00:00 CET | Pressemelding
Men foreløpig er ikke byggene våre smarte nok til å utnytte potensialet.
Ny veileder fra Sintef om glassrekkverk7.1.2021 10:14:21 CET | Pressemelding
Mange glassrekkverk er ikke er sikre nok. En ny veileder fra Sintef skal bidra til å øke kunnskapen om glassrekkverk i Norge.
Oppdatert om dokumentasjon av brannmotstand for etasjeskillere og vegger21.12.2020 12:22:29 CET | Pressemelding
Brannmotstand kan dokumenteres ved beregning, prøving eller ved bruk av tabellverdier fra standarder. To reviderte anvisninger i Byggforskserien inneholder tabeller med brannmotstand for mange flere bygningsdeler enn tidligere, samt oppdateringer til dagens standarder.
SINTEF fusjonerer med Trøndelag Forskning og Utvikling17.12.2020 22:33:33 CET | Pressemelding
Eiermøtet i Trøndelag Forskning og Utvikling (TFoU) besluttet torsdag ettermiddag å akseptere SINTEFs tilbud om å fusjonere virksomhetene.
Stor internasjonal interesse for norsk havvind-konferanse16.12.2020 07:00:00 CET | Pressemelding
Havvind kan dekke verdens energibehov mange ganger. Aldri før har interessen for den norske DeepWind konferansen vært større. Konferansen åpnes av Olje- og energiminister Tina Bru.
SINTEF ØNSKER FUSJON MED TRØNDELAG FORSKNING OG UTVIKLING15.12.2020 19:49:16 CET | Pressemelding
Styret i SINTEF AS har i dag vedtatt å tilby en fusjon med Trøndelag Forskning og Utvikling AS (TFoU).
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom