NY UNDERSØKELSE: Krisepakkene ikke godt nok tilpasset småbedriftene

Pandemien har rammet norsk næringsliv hardt, og bedrifter over hele landet har nå levd i en unntakstilstand i snart ett år. Til tross for en rekke omfattende økonomiske krisetiltak viser SMB Norges ferske undersøkelse at over hver sjette småbedriftseier (17%) nå lever med en reell frykt for konkurs dersom situasjonen ikke bedrer seg raskt.
- Undersøkelsen bekrefter at pandemien fremdeles oppleves meget alvorlig blant våre medlemsbedrifter, og at mange av dem fremdeles befinner seg i en svært dramatisk situasjon med stor usikkerhet rundt bedriftens evne til å overleve denne krisen, sier kommunikasjonssjef Joachim Dagenborg i SMB Norge.
Bommet med kompensasjonsordningen
Myndighetene har det siste året brukt mange milliarder kroner på å hjelpe bedrifter som har tapt inntekter i kjølvannet av de omfattende smitteverntiltakene. Men til tross for gode intensjoner ser tiltakene ikke ut til å ha hjulpet de minste bedriftene godt nok.
Undersøkelsen viser blant annet at kun 1 av 4 bedriftseiere mener de har fått hjelp fra kompensasjonsordningen for faste utgifter, og at bare 2 prosent av småbedriftene har kunnet benytte ordningen med garantilån. Det mener SMB Norge er svært bekymringsfullt.
- Mye tyder nå på at krisepakkene ikke har vært godt nok tilpasset mange av våre medlemsbedrifter og at for mange av dem ikke har blitt fanget opp av de midlertidige sikkerhetsnettene. Det må myndighetene nå ta på alvor. Konsekvensen av dette kan bli at man ikke klarer å hjelpe så mange såkalt «levedyktige bedrifter» gjennom denne krisen som det man har antatt, konstaterer Dagenborg.
- Det kan få dramatiske konsekvenser, både for bedriftene, deres ansatte og for den økonomiske utviklingen generelt. Små og mellomstore bedrifter er ryggraden i norsk næringsliv og i et normalår vil 2 av 3 nye jobber skapes i denne sektoren. Vi skal ikke legge skjul på at vi er bekymret for situasjonen nå, legger Dagenborg til.
Arbeidsgiveravgift
SMB Norge har lenge pekt på at det mest effektive grepet for å redde både bedrifter og arbeidsplasser vil være å redusere det samlede skatte- og avgiftstrykket. Ikke minst gjelder dette arbeidsgiveravgiften.
- Fjerner man arbeidsgiveravgiften så vil det ha en umiddelbar effekt på bedriftenes kortsiktige likviditet. Det gir ingen mening at bedrifter skal måtte betale for å få lov til å ha ansatte på jobb i dagens situasjon, konstaterer Dagenborg.
- I tillegg mener vi man må vurdere å midlertidig fjerne merverdiavgiften for spesielt utsatte bransjer som i praksis har fått yrkesforbud i perioder. Det gjelder for eksempel serveringsbransjen, reiselivsbransjen og helserelaterte virksomheter som ble momspliktige etter nyttår, legger Dagenborg til.
Fakta om undesøkelsen
Undersøkelsen er utført i samarbeid med Ny Analyse og ble sendt ut til SMB Norges medlemmer i slutten av uke 6. Det kom inn 628 komplette svar fra bedriftseiere over hele landet. Mer informasjon om undersøkelsen finner du på SMB Norges hjemmeside – www.dinbedrift.no.
Sammendrag av funnene i undersøkelsen:
Status nå:
- Nærmere 4 av 5 SMB-bedrifter (78%) er blitt negativt rammet av restriksjoner tilknyttet Covid 19.
- 6 av 10 bedrifter svarer at de har opplevd lavere ordreinngang pga. korona.
- Hele 30 prosent av bedriftene svarer fortsatt at de har utfordringer med å betale faste utgifter som lønn, avgifter og leie av lokaler.
- Nærmere 1 av 5 bedrifter har fortsatt utfordringer med å betale for leie av lokaler (18%) og/eller avgifter til myndighetene (17%). Og 14% har utfordringer med å betale lønn til de ansatte.
Om krisepakkene:
- Kompensasjonsordningen for faste utgifter har vært til nytte for 1 av 4 bedrifter
- Redusert arbeidsgiverperiode ved permittering har vært til nytte for 1 av 5 bedrifter
- Utsatt innbetaling av forskuddsskatt har vært til nytte for 17 prosent av bedriftene
- Kun 2 prosent har benyttet ordningen med garantilån blant SMB-bedriftene.
- 35 prosent har ikke benyttet noen av krisetiltakene fra myndighetene.
- Nærmere halvparten av bedriftene (48%) svarer at informasjonen ikke har vært god nok tilknyttet de ulike støtteordningene.
- Hele 46 prosent svarer at de ikke er fornøyd med hjelpen bedriften har fått fra myndighetene gjennom krisen. 1 av 3 svarer at de er fornøyde.
Om fremtiden:
- Det er stor usikkerhet hos SMB-bedriftene om når forbedringene kommer. Hele 54 prosent svarer usikkert eller verre til situasjonen om 3 måneder. Kun 6% svarer bedre enn i dag om 3 måneder.
- Kun 18 prosent tror på forbedringer innen 1 år, mens 54 prosent er usikre.
- Hele 35 prosent av bedriftene tror det tar 1 år eller mer før bedriften er tilbake i en «normalsituasjon». 7 av 10 tror ikke at norsk næringsliv er tilbake på normalen før om over 1 år.
- Det er fortsatt 17 prosent som frykter konkurs hvis situasjonen ikke bedrer seg før sommeren. I tillegg er hver fjerde bedrift (23%) usikre på dette.
Nøkkelord
Kontakter
Joachim DagenborgKommunikasjonssjef
Tel:980 19 372dagenborg@smbnorge.noBilder

Om SMB Norge
SMB Norge har ca. 5 500 medlemmer over hele landet. Våre medlemsbedrifter spenner over de fleste bransjer, hvor bygg/anlegg, varehandel, industri og faglig-teknisk tjenesteyting utgjør de største. Flertallet av medlemsbedriftene er små og mellomstore bedrifter, og ca. halvparten har inntil fem ansatte. Bedriftene sysselsetter i overkant av 25 000 arbeidsplasser. Vi får stadig nye medlemmer og det styrker vår gjennomslagskraft overfor politikerne.
Følg pressemeldinger fra SMB Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SMB Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SMB Norge
Pressemelding: Den internasjonale dagen for små og mellomstore bedrifter26.6.2025 11:26:44 CEST | Pressemelding
SMB Norge ønsker flere partitopper velkommen når Den internasjonale dagen for små og mellomstore bedrifter markeres.
Pressemelding revidert nasjonalbudsjett 2025: - Utfordrende tider for næringslivet møter liten forståelse15.5.2025 11:03:26 CEST | Pressemelding
Regjeringen setter ny rekord i oljepengebruk i revidert nasjonalbudsjett, men finner likevel ikke rom eller energi til å adressere utfordringene som hverdagsnæringslivet står i, mener SMB Norge, interesseorganisasjonen for landets små og mellomstore bedrifter.
Bedriftsundersøkelse: 43 prosent ønsker Solberg tilbake i statsministerstolen14.5.2025 09:19:15 CEST | Pressemelding
I en fersk undersøkelse blant næringslivet I Norge viser at Erna Solberg er den desidert mest foretrukne kandidaten til statsministerposten til stortingsvalget i 2025. Undersøkelsen, som er gjennomført av Respons Analyse på oppdrag fra SMB Norge, viser at hele 43 prosent av de spurte ønsker Solberg tilbake i statsministerstolen.
- Veldig spesielt at regjeringen ikke vil ha en handelsavtale med USA24.4.2025 11:26:03 CEST | Pressemelding
I forbindelse med at statsministerens og finansministeren skal besøke Presidenten i USA har regjeringen blitt spurt om de ønsker å starte arbeidet med en handelsavtale. Svaret er at regjeringen har ingen planer om å starte et slikt arbeid. SMB Norge reagerer kraftig på regjeringens manglende ønske om å forhandle frem en handelsavtale med USA.
- Hvorfor snakker ikke statsministeren om hverdagsnæringslivet?5.2.2025 13:23:32 CET | Pressemelding
Statsministeren har lagt frem sine endringer i regjeringen, og lagt frem sine prioriterte saker ovenfor Stortinget om hva han og regjeringen skal prioritere de månedene som er igjen før valget i september. SMB Norge stiller ett stort spørsmålstegn ved hvorfor statsministeren ikke vil snakke om bedriftene og konkrete løsninger for å bedre rammevilkårene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom