Ny undersøkelse fra Medietilsynet: Én av tre har sett falske nyheter om Ukraina

Én av tre (32 prosent) sier de har kommet over nyheter, bilder eller videoer om Ukraina-krigen som de senere fant ut var falske eller hadde informasjon som ikke stemte. Det kommer frem i en spørreundersøkelse analyseselskapet Sentio Research Norge har utført for Medietilsynet. 41 prosent oppgir at de ikke har sett denne type falsk informasjon, mens 27 prosent sier de er usikre.
Flest oppgir å ha sett falske nyheter eller informasjon i sosiale medier
Over halvparten (56 prosent) av dem som hadde sett falske, usanne nyheter eller informasjon om Ukraina-krigen, oppgir å ha sett dette i sosiale medier (Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, TikTok, LinkedIn, YouTube etc.). 27 prosent oppgir å ha kommet over falske nyheter på nasjonale radio og tv-kanaler, mens 28 prosent sier at de har funnet slike nyheter i nasjonale aviser/nettsteder. Det var mulig å krysse av på flere alternativer.
– Spredning av propaganda og falsk informasjon er en del av moderne krigføring. Det gjør det krevende å skille sant fra usant. Uavhengige, redaktørstyrte medier legger stor innsats i å kvalitetssikre informasjonen de formidler, og er dermed en viktig motvekt til desinformasjon og falske nyheter. Det at så mange sier de har sett falske eller usanne nyheter i redaktørstyrte medier, kan også skyldes at folk oppgir å ha sett falske nyheter i form av medieomtale av falske eller usanne nyheter, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet. Lørdag ble det kjent at flere medier nå går sammen for å samarbeide om å verifisere innhold fra krigen i Ukraina.
– Dette er et viktig tiltak for å ytterligere styrke tilliten til innholdet i de redaktørstyrte mediene, sier Velsand.
Stopp, tenk og sjekk før du deler
Medietilsynet jobber også for å øke folks bevissthet rundt falske nyheter, blant annet gjennom kampanjen Stopp.Tenk.Sjekk. Kampanjen er et samarbeid mellom Medietilsynet, faktasjekk-redaksjonen Faktisk.no og Landslaget for norske lokalaviser (LLA), og oppfordrer til å tenke før man deler innhold i sosiale medier.
– Vi ser et stort behov for økt bevisstgjøring om spredning av falsk informasjon og mer kunnskap om hva man selv kan gjøre. Vi oppfordrer folk til å være kritiske til det de leser, særlig det som deles fra ukjente kilder i sosiale medier, sier Velsand.
Økt nyhetskonsum – menn leser mest om krig
Undersøkelsen fra Medietilsynet viser også at nyhetskonsumet i befolkningen er høyt. Fire av fem (83 prosent) oppsøker nyheter om Ukraina-krigen daglig eller hyppigere. Én av fem (18 prosent) oppgir at de sjekker nyheter om dette temaet fem ganger daglig eller oftere. Nyhetskonsumet ser også ut til å ha økt, fire av ti (43 prosent) oppgir at de oppsøker nyheter hyppigere nå enn før krigen, og det gjelder særlig menn og godt voksne. 12 prosent av kvinnene i undersøkelsen oppgir at de ser mindre nyheter nå enn før krigen.
– Totalt sett har Norge et høyt nyhetskonsum, og redaktørstyrte medier står sterkt, både når det gjelder bruk og tillit. Det er viktig å ha troverdige kilder å lene seg på når nyhetsbildet er så komplisert som nå, sier Velsand.
Fakta om Medietilsynets falske nyheter-undersøkelse
- 32 prosent sier de har kommet over nyheter, bilder eller videoer om Ukraina-krigen som de senere fant ut var falske eller hadde informasjon som ikke stemte. 41 prosent oppgir at de ikke har sett denne type falsk informasjon, mens 27 prosent sier de er usikre.
- 56 prosent av dem som hadde sett falske, usanne nyheter eller informasjon om Ukraina-krigen, oppgir å ha sett dette i sosiale medier (Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, TikTok, LinkedIn, YouTube etc.). 27 prosent oppgir å ha kommet over falske nyheter på nasjonale radio og tv-kanaler, mens 28 prosent sier at de har funnet slike nyheter i nasjonale aviser/nettsteder. Det var mulig å krysse av på flere alternativer.
- Undersøkelsen ble gjennomført i perioden 24. - 30. mars av analyseselskapet Sentio Research Norge for Medietilsynet. 1017 personer deltok i den webbaserte undersøkelsen.
Nøkkelord
Kontakter
Nina Bjerkekommunikasjonsrådgiver og pressekontakt
Tel:+47 419 34 154nina.bjerke@medietilsynet.noBilder

Om Medietilsynet
Medietilsynet skal bidra til å realisere statens mediepolitiske mål. Våre hovedoppgaver er å fremme demokrati og ytringsfrihet gjennom mediemangfold og kritisk medieforståelse. Vi veileder om barn og unges bruk av digitale medier, setter aldersgrenser for kinofilm, forvalter støtteordninger, behandler søknader om og fordeler pressestøtte og fører tilsyn med kringkasting. Tilsynet er underlagt Kulturdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Medietilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Medietilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Medietilsynet
Medietilsynet får nytt tilsyns-ansvar når lov om digitale tjenester innføres i Norge2.7.2025 16:30:32 CEST | Pressemelding
Medietilsynet får ansvar for flere viktige tilsynsområder gjennom den nye loven om digitale tjenester, som regjeringen nå har sendt på høring. – At EUs forordning om digitale tjenester (DSA) nå blir innført i Norge, er et viktig skritt mot et tryggere internett, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Rekord-låge annonseinntekter for norske aviser i fjor27.6.2025 06:50:00 CEST | Pressemelding
Annonseinntektene til norske aviser var på eit historisk lågt nivå i 2024, viser ein ny rapport frå Medietilsynet. Sett under eitt blei fjoråret nok eit svakt driftsøkonomisk år for avisene, sjølv om lønnsemda var noko betre enn året før.
TV 2 oppfylte alle krav som kommersiell allmennkringkastar i 202426.6.2025 06:50:01 CEST | Pressemelding
TV 2 løyste oppdraget som kommersiell allmennkringkastar i 2024 i tråd med krava, viser tilsynsrapporten frå Medietilsynet. Dette er det første året med den nye femårige avtalen mellom TV 2 og staten.
Flere unge tar kontakt med Hjelpelinjen for spilleavhengige - nå vil myndighetene gi dem bedre beskyttelse23.6.2025 13:00:08 CEST | Pressemelding
Norske tilsynsmyndigheter vil samarbeide for å beskytte de unge bedre mot spillavhengighet. Blant Hjelpelinjens brukere sier 64 prosent at kasinospill, altså spillautomater på nett, er det største eller eneste spillet som gjør at de har spilleproblemer.
Medietilsynet får utvidet ansvar i kampen mot desinformasjon16.6.2025 12:54:39 CEST | Pressemelding
Et mer omfattende mandat, nye oppgaver og økte ressurser til Medietilsynet foreslås i regjeringens nye strategi for å styrke befolkningens motstandskraft mot desinformasjon.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom