Ny tjeneste hjelper foreldre å lage gode løsninger for barna etter samlivsbrudd
Foreldre som flytter fra hverandre trenger gode avtaler for samarbeid om barna. Konflikter skader både barn og voksne, fornuftige avtaler forebygger. Bufdir har utviklet en ny tjeneste som hjelper foreldre å lage samarbeidsavtaler.

Alle foreldre med barn under 16 år som flytter fra hverandre, må til mekling. Det er for å sikre at de blir enige om hvordan de skal samarbeide som foreldre etter bruddet. Tjenesten Foreldresamarbeidsavtalen.no, skal bidra til at de finner best mulig løsninger.
Når foreldre i en allerede opprivende tid skal ta valg av stor betydning for både barna og seg selv, trenger de tydelig informasjon om hva de tar stilling til i en foreldresamarbeidsavtale. Den nye tjenesten skal hjelpe dem å forstå hva som er viktig å ta hensyn til, og hva som er konsekvensene av de valgene de tar. Foreldresamarbeidsavtalen.no har enkle forklaringer og illustrasjoner på vanskelige begreper som for eksempel fast delt bosted og samvær, og nyttig informasjon om hva som er bra for barn som er i en vanskelig situasjon når familien ikke skal fortsette å bo sammen.
Enkelt og nyttig hjelpemiddel
Jon Ståle Haugerud er blant familieterapeutene som har vært med på å prøve ut den nye løsningen.
- Det er veldig positivt at foreldrene kan begynne å fylle ut avtalen hjemme, og ta den opp og arbeide videre med den under meklingen. Alt blir lagret for videre bruk. Det er enkelt å få tilgang til avtalen, og avtalen i seg selv fremstår som intuitiv. Den er oversiktlig med gode forklaringer på ulike viktige begrep, sier Haugerud.
Wenche Mobråten er divisjonsdirektør for kunnskapsdivisjonen i Bufdir, og har ansvar for familievernet. Hun ser mange fordeler med den nye løsningen:
- Med Foreldresamarbeidsavtalen.no kan foreldrene sammen avklare hva de er enige om og hva de kan trenge bistand fra familieverntjenesten til. Også tilgang til god informasjon om hva de må ta stilling til, bidrar til at foreldrene raskt kommer til det som er viktig å arbeide med i meklingstimen, sier Mobråten.
Noe av innholdet i tjenesten var klart i fjor høst. Nå er hele løsningen klar til bruk. På temasiden kan foreldrene blant annet lese om hvordan meklingen foregår, hvordan de best mulig ivaretar barna i bruddet, og hvordan de bør samarbeide. I tillegg ligger det regelverk knyttet til for eksempel bostedsordninger og økonomi der. Fra nå av har foreldre mulighet til å dele utkast til avtale med hverandre digitalt, og til å signere digitalt. Løsningen gjør det lett å finne tilbake til hva man er blitt enige om, og forenkler arbeidet med å gjøre endringer i avtalen om barnas behov endrer seg.
Brukerne skal få det de trenger
Foreldresamarbeidsavtalen.no er utviklet i samarbeid med meklere i familievernet. For å sikre god tilpasning til brukernes behov er foreldresamarbeidsavtalen testet av et utvalg av foreldre.
- Vi vil at foreldrene lett får tilgang på informasjonen de trenger. Foreldresamarbeidsavtalen.no er en del av det. I tillegg har vi laget en ny temaside på bufdir.no spesielt for foreldre i samlivsbrudd, sier Håvard Atle Skaug, avdelingsdirektør for Web og digitale løsninger. Han har det tekniske ansvaret for den nye tjenesten.
- Vi kommer til å fortsette med å utvikle denne tjenesten Foreldresamarbeidsavtalen.no og gjøre den enda bedre for brukerne, sier Skaug.
Mobråten setter stor pris på samarbeidet direktoratet har hatt med meklerne i familievernet.
- Å ha med både meklere og foreldre i utvikling av Foreldresamarbeidsavtalen.no. er et viktig premiss for at den skal være nyttig. Foreldre som har lav konflikt seg imellom, kan nå gjøre mye av arbeidet selv. Det frigjør tid for meklerne til å hjelpe foreldre som har behov for mer bistand. Det er viktig, for høy konflikt mellom foreldre er skadelig for barns utvikling, sier hun.
- Gode avtaler rydder veldig, og bidrar til å senke konfliktnivået mellom mor og far. Den nye løsningen er en stor forbedring. Vi ser allerede at familiene som har tatt den i bruk har god nytte av den, sier familieterapeut Jon Ståle Haugerud.
Fakta om tjenesten:
|
Nøkkelord
Kontakter
Marianne Løkkevikmediekontakt
Tel:+47 90892757marianne.lokkevik@bufdir.noBilder

Om Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet

Fredrik Selmers vei 3
0663 Oslo
466 15 000https://www.bufdir.no/
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) er underlagt Barne- og familiedepartementet , og er et fagorgan på områdene barnevern, barn, ungdom og oppvekst, adopsjon, familievern, likestilling og ikke-diskriminering og vold og overgrep i nære relasjoner.
Følg saker fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Nye tall: Færre tok kontakt med familievernet i 202022.2.2021 15:10:07 CET | Pressemelding
Familievernet fikk færre henvendelser i 2020 enn 2019 og det har ikke vært flere samlivsbrudd under pandemien. Det viser nye tall fra Barne- ungdoms-, og familiedirektoratet (Bufdir).
Nå må mange arbeidsgivere redegjøre for likestillingen16.2.2021 11:05:09 CET | Pressemelding
Mange virksomheter jobber nå med årsrapporten, men har dere husket å rapportere på likestilling? Fra 2020 har arbeidsgivere i offentlig sektor og større private virksomheter fått en styrket plikt til arbeide med likestilling og ikke-diskriminering.
Presseinvitasjon til webinar 6. januar: Hva viser forskning om konsekvenser av koronapandemien for barn og unge?4.1.2021 14:33:57 CET | Presseinvitasjon
Covid-19-pandemien og påfølgende nedstengning av samfunn, smittevernstiltak, arbeidsledighet og usikkerhet har rammet hele befolkningen. Det er mye vi ikke vet om hvordan pandemien har rammet barn og unge på ulike livsområder. Bufdir har derfor finansiert flere studier for å få mer systematisk kunnskap.
Kampanje tar oppgjør med hat mot funksjonshemmede9.12.2020 08:36:15 CET | Pressemelding
Mennesker med nedsatt funksjonsevne utgjør verdens største minoritet og mange opplever hat og hatkriminalitet. Men hatet blir ofte oversett. Målet med #deterhat-kampanjen er å løfte problemet frem i lyset.
Nye tall fra SSB: Antall barn som bor i barnevernsinstitusjoner går ned1.12.2020 10:42:57 CET | Pressemelding
De nye tallene viser at antall barn og oppholdsdøgn i barnevernsinstitusjoner er redusert fra 2018 til 2019. Det er en ønsket utvikling.
Barnefattigdom øker i over halvparten av landets kommuner26.11.2020 06:00:00 CET | Pressemelding
11,3 prosent av alle barn i Norge vokste opp i en familie med vedvarende lavinntekt i 2018, en økning på 0,6 prosentpoeng fra året før. Det viser nye tall fra SSB på barnefattigdom.no.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom