Ny stor undersøkelse kartlegger nordmenns forhold og sexliv: Nordmenn som snakker åpent om intimitet har et bedre sexliv – men mange synes det er vanskelig

Del
Kommunikasjon er nøkkelen til et bedre sexliv. Men over én av tre nordmenn snakker sjelden eller aldri om sex og intimitet med partneren sin – og én av fire nordmenn synes det er spesielt vanskelig å selv åpne samtalen. Det viser en ny, stor undersøkelse fra Sinful.

– Mer enn fire av fem norske par som snakker åpent om sex og intimitet er fornøyde med sexlivet sitt. Likevel synes mange av oss det er vanskelig å snakke åpent med partneren vår – og det er en ukultur vi må gjøre noe med, mener samlivs- & parterapeut og sexolog Bianca Schmidt. 

Synes du det er vanskelig å finne riktig tidspunkt å fortelle partneren din at du vil prøve noe nytt soverommet? Eller er du redd for partnerens reaksjon når du forteller dem at det er noe i sexlivet ditt som ikke fungerer for deg?

Det er du ikke alene om. Men et godt sexliv krever kommunikasjon, ifølge nordmenn.   

4 av 5 nordmenn: Et godt sexliv krever åpenhet 

Mer enn 4 av 5 nordmenn mener faktisk at et godt sexliv krever åpen prat om intimitet, ønsker og fantasier. Men det er det ikke alle som er like gode på.

Over én av tre nordmenn snakker sjelden eller aldri om sex og intimitet med partneren sin og én av fire nordmenn synes det er spesielt vanskeligå selv åpnsamtalen.  

Det viser en ny, stor, internasjonal undersøkelse om sex, intimitet og relasjoner utført av innsikts- og undersøkelsesbyrået Cint på vegne av Sinful, Nord-Europas ledende sexleketøyselskap. 

– Det må vi endre på, mener Mathilde Mackowski, grunnlegger av Sinful. 

Samtalen om intimitet og sex er enormt viktig. Når vi er nysgjerrige på hverandre får vi energi til å leke – og med lek følger livsglede. Både som enkeltpersoner og som par, sier Mackowski. 

Et godt sexliv kommer ikke lett og naturlig for oss 

I Sinfuls nye, internasjonale undersøkelse Sindex by Sinful taler tallene for seg selv: Kommunikasjon kan være veien til et bedre sexliv.

Faktisk mener 84 prosent av nordmenn som er i et forhold der de er flinke til å snakke om sex – at de er fornøyde med sexlivet. Motsatt gjelder dette kun 35 prosent av dem som ikke er flinke til å snakke. 

Det er derfor god grunn til å jobbe med kommunikasjon i parforholdet. Så hvorfor er det så vanskelig å ta opp temaet?  

Spør du nordmennene er svaret klart: Det er pinlig, tiden er aldri inne, og vi er redde for hvordan partneren vår vil reagere.

Disse svarene overrasker ikke sexolog Bianca Schmidt. 

Det er et vanskelig tema, og det er forbundet med usikkerhet og sårbarhet. Overalt blir vi møtt av polerte sannheter og glansbilder. På internett, sosiale medier, filmer, magasiner og i litteraturen hører vi om hvor flott sexliv vi bør ha. Og så tviler vi på oss selv om noe ikke helt fungerer, forklarer eksperten og fortsetter: 

– Vi må få normalisert samtalen om sex. Men det krever tålmodighet og øvelse. Det er som å gå på ski eller lære å sykle. Du må øve for å bli god, og du må begynne i det små og mestre det før du går inn i en brattere bakke, sier Schmidt. 

Det er det samme med samtaler om sex. Start med de enkle temaene – hvordan du vil klemme eller kysse – og fortsett derfra, heter det i anbefalingen fra Bianca Schmidt.   

Let’s Talk About Sex 

For å hjelpe norske par til en god start presenterer nå Sinful kampanjen Let's Talk About Sex. Kampanjen er også utgangspunktet for lanseringen av Sindex by Sinful. Og det er noe Mathilde Mackowski har sett frem til med stor forventning: 

– Vi ønsker å vise nordmennene at de ikke er alene med sine uuttalte tanker, vaner og utfordringer, og håper at undersøkelsen kan inspirere til både lette og tunge samtaler – i samfunnet og hjemme i stua, sier hun.

Sindex by Sinful avdekker hvordan nordmenn har det med forhold, intimitet og sex. Alle tall og data i Sindex er basert på en internasjonal befolkningsundersøkelse og salgsdata fra Sinful

Befolkningsundersøkelsen ble gjennomført i Danmark, Sverige, Norge, Finland, Frankrike og Storbritannia med totalt 12 000 respondenter – 2 000 i hvert land. Data ble samlet inn via Cint fra 17. mai til 8. juni 2022. 

Undersøkelsen er sendt ut til et representativt utvalg av nordmenn i forhold til kjønn, alder og region. Full representativitet er sikret ved etterfølgende vekting. 

Hvert kvartal frem til og med 2023 vil ny data og innsikt bli publisert på nettsiden sindexbysinful.com/no/no.

Utvalgte nøkkeltall fra undersøkelsen

  • 4 av 5 nordmenn mener at kommunikasjon om sex og intimitet med partneren er viktig for et godt sexliv 
  • 35 % av nordmenn snakker om sex med partneren sin mindre enn én gang i måneden eller aldri. 
  • 23 % av nordmenn synes det er ganske vanskelig eller veldig vanskelig å snakke om sex, fantasier og lyster med partneren sin. 

  • Primære årsaker til at nordmenn synes det er vanskelig å snakke om sex, fantasier og lyster med partneren sin: 
    1) Det er kleint: 40 % 
    2) Vi snakker aldri om sex: 34 % 
    3) Vi er nervøse for hvordan partneren vår vil reagere: 23 %  
    4) Det er vanskelig å finne den rette anledningen: 25 % 
    5)Partneren vår synes det er kleint: 20 % 
  • Nordmenn som er flinke til å snakke om sex med partneren, er mer fornøyd med sexlivet      
  • 84 % av nordmenn som er i et forhold der de er flinke til å kommunisere om sex, er fornøyde med sexlivet.  
  • 35 % av nordmenn som er i et forhold der de ikke er flinke til å kommunisere om sex, er fornøyde med sexlivet. 

 

For mer informasjon: 

Jakob Stig Dyvik 

91928321 

Jakob.dyvik@corpcom.no 

Bilder

Dokumenter

Om Sinful

Sinful
Søren Nymarks Vej 1C
8270 Hjørring, Danmark

70 77 70 70https://www.sinful.dk/

Sindex by Sinful

Sindex kartlegger hva nordmenn tenker om forhold, intimitet og sex. Sindex publiseres av Sinful.

Alle tallene i Sindex er basert på en internasjonal befolkningsundersøkelse og salgsdata fra Sinful.

Befolkningsundersøkelsen ble utført i Danmark, Sverige, Norge, Finland, Frankrike og Storbritannia, og totalt tok 12 000 respondenter del i undersøkelsen – 2 000 i hvert land.

Data ble samlet inn via Cint i perioden 17. mai til 8. juni 2022. Undersøkelsen ble sendt ut til et representativt utvalg i forhold til kjønn, alder og region. Representative data sikres gjennom etterfølgende vekting av dataene.

Nye data og innsyn vil bli publisert på SindexbySinful.com/no/no kvartalsvis.

Følg pressemeldinger fra Sinful

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sinful på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye