NRK

Ny sesong av "Helene sjekker inn"

Del

Helene Sandvig er tilbake med en fjerde sesong av dokumentarserien der hun flytter inn på ulike institusjoner. Nå venter ungdomshjem, overvektsklinikk og soningsinstitusjon.

Programleder Helene Sandvig. Foto: Anders Leines/NRK.
Programleder Helene Sandvig. Foto: Anders Leines/NRK.

I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med beboerne på institusjonen for å finne ut mer om hvordan det er å bo og jobbe der. På hvert sted møter hun mennesker med helt andre historier enn sin egen.

Sesongpremiere er onsdag 4. desember. I første episode får seerne bli med til Alfheim ungdomshjem som er en barneverninstitusjon. I episoden etter besøker vi Evje overvektsklinikk som hjelper folk med sykelig overvekt og følgesykdommer, før sesongen rundes av på Elevator soningsinstitusjon som hjelper innsatte med overgangen til livet etter soning. Les mer om episodene lenger ned.

Prisbelønt serie
Gjennom de tre forrige sesongene har Helene Sandvig portrettert livet på 15 andre institusjoner landet rundt. Disse kan ses på nytt i strømmetjenesten NRK TV. Sandvig og serien har vært nominert til flere Gullruten-priser for dette programmet, og i 2018 vant hun prisen for beste kvinnelige programleder. Samme år ble hun tildelt «Årets helsejournalist».

 Jeg tror serien er viktig fordi den usminket og ekte viser menneskelighet. Vi trenger det nå. Verden er urolig. Det offentlige ordskiftet er hardt. I «Helene sjekker inn» får seerne være med inn og møte mennesker og steder åpent og nysgjerrig og det liker de. De vil vite hvordan det egentlig er, sier programleder Helene Sandvig.

 Det gjør inntrykk på meg å se hvordan livet kan snu hvis du treffer mennesker som tror på deg og gir deg en ny sjanse. Det er fint å se på disse stedene jeg nå har vært på, sier hun.

Les også: «Slik lages Helene sjekker inn» på NRKbeta

Episodene: 

Episode 1: Alfheim ungdomshjem
Uke 49 onsdag 4. desember (NRK TV 06:00 og NRK1 21:20)  

Hvordan er det å være ungdom under barnevernets omsorg og måtte bo på institusjon? Kanskje har du bodd i flere fosterhjem før du havnet her. Kan de ansatte få tilliten som må til for at tenåringene skal føle seg trygge i det som skal være hjemmet deres til de blir 18 år? Kan det i det hele tatt kalles et hjem?

Det er mange sterke historier i offentligheten om hva som skjer i regi av barnevernet. «Helene sjekker inn»-redaksjonen har jobbet i flere år med å få tilgang til en barnevernsinstitusjon. Alfheim Ungdomshjem i Halden åpnet dørene og programleder Helene Sandvig var spent på ungdommene hun skulle få treffe. Hvem er de og hvorfor må de bo der?

Regi: Ingrid Løvsland

Episode 2: Evje overvektsklinikk
Uke 50 onsdag 11. desember (NRK TV 06:00 og NRK1 21:20)

Å spise sunt og trene mer er beskjeden mange overvektige får. Men er det så enkelt? I denne episoden sjekker Helene inn på Evjeklinikken hvor mennesker behandles for sykelig overvekt. Det er en spent gjeng som er på sitt første av flere opphold Helene får møte. De fleste har drevet med jo-jo-slanking hele livet. Opp-og nedturene har vært mange. Hun følger dem i et hektisk opplegg med mange treningsøkter og uvant kosthold.

Helene lærer et nytt ord: Fettforgiftet. Det betyr at pasientene har blitt så store at kroppen reagerer med ulike sykdommer, og de har blitt henvist fra sykehus for å få den hjelpen de trenger.

Regi: Kari Pettersen

Episode 3: Elevator soningsinstitusjon
Uke 51 onsdag 18. desember (NRK TV 06:00 og NRK1 21:20)

Helene tar oss med til Frelsesarmeens Elevator i Alna bydel øst i Oslo. Dette er en soningsinstitusjon for inntil 30 personer som får hjelp til å skaffe seg egen bolig, jobb og et positivt nettverk før de løslates.

Ofte blir innsatte sluppet ut fra fengsel med bare en søppelsekk i hånda og må klare overgangen til friheten på egen hånd. For mange kan det innebære en kort vei tilbake til sitt gamle nettverk med mye krim og rus.

Ved Elevator er målet at overgangen tilbake til samfunnet skal gå bedre. Har den som løslates et tak over hode og en jobb å gå til etter endt soning, blir risikoen for tilbakefall til kriminalitet langt mindre.

Regi: Bodil Voldmo Sachse

Kontakter

Bilder

Programleder Helene Sandvig. Foto: Anders Leines/NRK.
Programleder Helene Sandvig. Foto: Anders Leines/NRK.
Last ned bilde
Evjeklinikken: (f.v.) Gerd, Lars André, Øyvind, Line og Even er på sitt aller første av flere opphold på Evjeklinikken. De blir fulgt opp i fem år for å stabilisere vekten. FOTO: ANDERS LEINES / NRK
Evjeklinikken: (f.v.) Gerd, Lars André, Øyvind, Line og Even er på sitt aller første av flere opphold på Evjeklinikken. De blir fulgt opp i fem år for å stabilisere vekten. FOTO: ANDERS LEINES / NRK
Last ned bilde
Alfheim: (fra v. Emilie (15), Dennis (17), Coreene og Helene. Her på avskjedsfesten til Coreene (18) som nå skal klare seg på egne bein etter sin tid på Alfheim. Foto  Anders Leines/NRK
Alfheim: (fra v. Emilie (15), Dennis (17), Coreene og Helene. Her på avskjedsfesten til Coreene (18) som nå skal klare seg på egne bein etter sin tid på Alfheim. Foto Anders Leines/NRK
Last ned bilde
Elevator: Pål gleder seg til hver dag han kan gå på jobb – han er kokkelærling på Gabels hus, men det haster å få seg et sted å bo før han slipper ut fra soning hos Elevator.  (alle bilder: Anders Leines/NRK)
Elevator: Pål gleder seg til hver dag han kan gå på jobb – han er kokkelærling på Gabels hus, men det haster å få seg et sted å bo før han slipper ut fra soning hos Elevator. (alle bilder: Anders Leines/NRK)
Last ned bilde

Om NRK

NRK
NRK
Bjørnstjerne Bjørnsons plass 1
0340 Oslo

23 04 70 00http://www.nrk.no
Som allmennekringkaster skal NRK fylle viktige sosiale, kulturelle og demokratiske behov i det norske samfunnet. NRK tilbyr et bredt og variert medietilbud for det norske publikum gjennom NRK.NO, NRK TV, NRK Radio, fem TV-kanaler og 14 radiokanaler. Nær ni av ti nordmenn tar daglig del i innhold fra NRK på en eller flere plattformer.

Følg saker fra NRK

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NRK på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NRK

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom