SINTEF

Ny samarbeidsavtale mellom Avinor og SINTEF

Del

– Bransjen må løse sitt klimaproblem, sier konsernsjef i Avinor, Dag Falk-Petersen.

Foto: Trygve Indrelid for SINTEF
Foto: Trygve Indrelid for SINTEF

Fredag møttes toppledelsen i SINTEF og Avinor for signere en samarbeidsavtale. El-fly, effektiv, sikker og bærekraftig luftfart sto på agendaen.  

I klimadebatten trekkes luftfart ofte frem som en hovedutfordring. Når Avinor og SINTEF nå forener krefter, står derfor klimaspørsmålet sentralt.

Paradigmeskifte i norsk luftfart
Konsernsjef i SINTEF, Alexandra Bech Gjørv, ser frem til å formalisere et godt partnerskap som allerede har eksistert i noen år.

– Luftfart er spesielt viktig i et langstrakt land med spredt bosetting og hvor fly ofte er det mest effektive alternativet når det gjelder kollektivtransport. Samarbeidet som her inngås mellom SINTEF og Avinor handler om å støtte og legge til rette for et paradigmeskifte innen luftfarten med overgang til lav- og nullutslippsløsninger for flyplasser og fly. Samtidig fortsetter vi vårt samarbeid om å ta internasjonal ledelse innen digitalisering av flyplassdrift. 

Ifølge Bech Gjørv er Norge er posisjonert til å ta ledelsen i et slikt skifte, som også er et steg i riktig retning siden Norge har forpliktet seg til å nå FNs bærekraftmål. 

Forskning og utdanning
– Vi lever i en tid da ingen er upåvirket av klimasaken. Avinor har i lang tid jobbet i motbakke når det gjelder å få fokus på klimasaken i luftfart, sier Falk-Petersen og viser til innovative prosjekter som utviklingen av "artificial fuel" (biodrivstoff) og testing av el-fly.   

– SINTEF har lang erfaring med forskning og utdanning innenfor luftfart. Med denne avtalen vil SINTEF få bedre innsikt i Avinors muligheter og behov. Vi ser frem til blant annet felles deltakelse i forskningsprosjekter og flere initiativ som vil skape verdier for Norge, sier Bech Gjørv.

Avinor og SINTEF formaliserer med denne avtalen et godt og langvarig samarbeid. I fremtidige prosjekter vil partene se nærmere på utvikling som gir oss kostnadseffektive lufttransporttjenester av høy kvalitet. Samarbeidet vil også omhandle samfunnssikkerhet i lufttransport og en intensivering av det viktige miljø- og klima-arbeidet som allerede er i gang. I tillegg vil det legges til rette for hospitering blant de ansatte, for felles deltagelse i forskningsprogrammer og kommersialisering av forskningsresultater. 

Les mer her:
https://www.sintef.no/siste-nytt/avinor-og-sintef-inngar-samarbeid-skal-bli-et-paradigmeskifte-i-norsk-luftfart/ 

Kontaktperson i SINTEF:
Kommunikasjonssjef Mala Wang-Naveen
mala.wang-naveen@sintef.no
Tlf: (+47) 971 90 339

Nøkkelord

Bilder

Foto: Trygve Indrelid for SINTEF
Foto: Trygve Indrelid for SINTEF
Last ned bilde

Om SINTEF

SINTEF
SINTEF
Strindveien 4
7034 Trondheim

40 00 51 00http://www.sintef.no

SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2000 medarbeidere fra 75 nasjoner og en årlig omsetning på over tre milliarder kroner.

Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no

Følg saker fra SINTEF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra SINTEF

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom