IMDi

Ny rapport viser at ukrainske flyktninger føler seg godt tatt imot

Del

En helt fersk undersøkelse viser at ukrainske flyktninger i Norge generelt er fornøyde og takknemlige for hvordan de har blitt tatt imot. Flere ønsker også å bli i Norge.

Nylig passerte Norge 31430 ukrainske flyktninger. Og det planlegges for at totalantallet kan bli 70 000 innen utgangen av neste år, selv om dette er høyst usikre tall.

Det ble gjennomført en studie om hvordan disse flyktningene har blitt tatt imot i Norge. Det er innhentet informasjon fra ukrainske flyktninger, samt foretatt intervjuer med personell som har vært i nær kontakt med ukrainske flyktninger etter ankomst.

- Takknemlige


Undersøkelsen, som er gjennomført av By- og regionforskningsinstituttet NIBR ved OsloMet, på oppdrag av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) og Utlendingsdirektoratet (UDI), ble publisert 31. oktober.

Undersøkelsen viser at flyktningene er svært takknemlige for å ha kommet til Norge og opplever stort sett å ha blitt godt tatt imot.

- Ukrainernes egne erfaringer og opplevelser når de ankommer Norge er viktig for oss. Vi må lære av hvordan denne flyktningkrisen håndteres. Kunnskapen denne undersøkelsen gir, vil hjelpe alle involverte aktører og aller viktigst: alle de som skal komme, sier direktør i IMDi Libe Rieber-Mohn.

Utfordringer
Samtidig er det enkelte forbedringspunktet. Disse knyttes særlig til utfordringer med å nå alle med forståelig og oppdatert informasjon. Mer enn 70 prosent av flyktningene har opplevd vanskeligheter med å finne frem til riktig informasjon.

De fleste som har blitt spurt tror dessuten at oppholdet deres i Norge vil bli langvarig, og 26 prosent svarte at de ønsker å returnere til Ukraina så snart krigen er over. Nesten alle respondentene i undersøkelsen oppgir de ønsker å delta i introduksjonsprogrammet og lære norsk, for å kunne starte integreringen i det norske samfunnet.

- Verdifull informasjon
Direktør i UDI, Frode Forfang, påpeker at den nye NIBR-rapporten vil være en god kilde til både innsikt og utvikling. - Denne verdifulle informasjonen skal vi ta i bruk i fortsettelsen, slik at alle som kommer blir tatt imot og håndtert videre på en god og effektiv måte, sier UDI-direktøren.

Nøkkelord

Kontakter

Pressekontakter: Anders Bortne (IMDi), tlf. 95767794, anbo@imdi.no
Per-Jan Brekke (UDI) tlf. 92664526, PRJBR@udi.no

Lenker

Om IMDi

IMDi
IMDi
Tollbugata 20
0152 OSLO

24 16 88 00http://www.imdi.no

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) skal gjennomføre regjeringens integreringspolitikk. IMDi er underlagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra IMDi

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra IMDi på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra IMDi

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom