SMB Norge

Ny rapport om formueskatt får strykkarakter

Del

Mandag publiserte Frischsenteret sin nye rapport om formueskatt. Den gir et fullstendig skjevt bilde av virkeligheten og får strykkarakter fra hverdagsnæringslivet, konstaterer SMB Norges administrerende direktør Olaf Thommessen.

Olaf Thommessen, Foto: SMB Norge
Olaf Thommessen, Foto: SMB Norge

I en ny rapport fra Frischsenteret, ved universitetet i Oslo, påstås det at formueskatt bidrar til å skape nye arbeidsplasser i norsk næringsliv. Dette står i sterk kontrast til rapporten som SMB Norge selv publiserte om temaet forrige uke, og som viser det motsatte.

- Det kan virke som om Frischsenteret har hatt en agenda her. De har kun fokusert på formueskattens omfordelende virkning og sett på direkte effekter internt i bedriften. Dermed har de bevisst valgt å se bort fra formueskattens lammende effekt på SMB-sektorens generelle tilgang til kapital, sier Thommessen.

- Jeg er skuffet over at et så respektert forskningsinstitutt nærmest går inn som part i en viktig og opphetet politisk debatt. Denne rapporten får i hvert fall strykkarakter fra hverdagsnæringslivet, konstaterer SMB Norge-sjefen.

Motsatt konklusjon

Forrige uke publiserte SMB Norge en rapport om formueskattens effekt på landets små og mellomstore bedrifter i samarbeid med Ny Analyse. Den viser tydelig at formueskatten hemmer småbedriftenes tilgang til kapital.

- I motsetning til store bedrifter kommer over 90 prosent av alle investeringer i SMB-segmentet fra privateid norsk kapital, og svært ofte fra bedriftens egenkapital. Denne tappes som følge av formueskatten, noe som tydelig svekker bedriftenes evne til å skape nye arbeidsplasser. Dessuten reduserer den bedriftenes mulighet til å ha en økonomisk buffer i disse tøffe corona-tider, forklarer Thommessen.

Frustrerende

SMB Norge-sjefen er lei av at enkelte fortsatt insisterer på å tegne et bilde av formueskatt som en Robin Hood-skatt, hvor man omfordeler formue fra de aller rikeste til de fattige.

- Mot bedre viten velger man å se bort fra at over 90 prosent av dem som faktisk betaler denne formueskatten er helt vanlige småbedriftseiere som jobber beinhardt for å få hjulene til å gå rundt. Denne retorikken oppleves både frustrerende og urettferdig blant våre medlemsbedrifter, konstaterer SMB Norge-sjefen.

SMB Norges egen rapport om formueskatt kan du laste ned på organisasjonens nettside: www.dinbedrift.no

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Olaf Thommessen, Foto: SMB Norge
Olaf Thommessen, Foto: SMB Norge
Last ned bilde

Om SMB Norge

SMB Norge
SMB Norge
Rådhusgata 5B
0151 Oslo

23 35 70 10http://www.dinbedrift.no

SMB Norge har ca. 5 000 medlemmer over hele landet. Våre medlemsbedrifter spenner over de fleste bransjer, hvor bygg/anlegg, varehandel, industri og faglig-teknisk tjenesteyting utgjør de største. Flertallet av medlemsbedriftene er små og mellomstore bedrifter, og ca. halvparten har inntil fem ansatte. Bedriftene sysselsetter i overkant av 25 000 arbeidsplasser. Vi får stadig nye medlemmer og det styrker vår gjennomslagskraft overfor politikerne.

Følg pressemeldinger fra SMB Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra SMB Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra SMB Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom