SMB Norge

NY RAPPORT: Formueskatten svekker hverdagsnæringslivet

Del

Formueskatten truer små og mellomstore bedrifters eksistensgrunnlag og svekker deres evne til å investere for vekst og skape nye arbeidsplasser. Det er konklusjonen i en fersk rapport som SMB Norge presenterer onsdag.

Administrerende direktør i SMB Norge
Administrerende direktør i SMB Norge

«Formueskatt på arbeidende kapital virker negativt på investeringer og aktiviteten i landets små og mellomstore bedrifter». Dette er hovedkonklusjonen i en fersk rapport som Ny Analyse har laget for SMB Norge. Rapporten baserer seg på et nytt og omfattende tallmateriale satt sammen av professor Amir Sasson ved Handelshøyskolen BI.

Misvisende

- Mange førsøker å tegne et bilde av at formueskatt er en slags Robin Hood-skatt hvor man tar penger fra landets aller rikeste og gir til de fattige. Dette er et bilde som er fullstendig misvisende og som mange av våre medlemmer reagerer sterkt på, sier SMB Norges administrerende direktør Olaf Thommessen.

- Denne rapporten bekrefter at formueskatten, slik den er innrettet i dag, først og fremst rammer det norske hverdagsnæringslivet. Den har en svært negativ effekt på de mindre bedriftenes eksistensgrunnlag og deres evne til å vokse og skape nye verdifulle arbeidsplasser, legger han til.

Rapporten viser at 98 prosent av alle som betaler formueskatt på arbeidende kapital har under 20 millioner kroner i netto likningsformue. Til sammen betaler disse 3 milliarder kroner i formueskatt.

- Det er ikke vanskelig å se for seg at et lite gravefirma med to-tre dyre maskiner og et næringslokale man eier selv, kan ende opp med verdier for mange millioner på papiret. Eiere av bedrifter som dette må ofte regelrett tømme bedriftens konto for å ha råd til å betale skatt på en formue de ikke har. Dette har en lammende effekt på bedriften, forklarer Thommessen.

SMB Norge-sjefen mener at corona-pandemien har gjort debatten rundt formueskatt enda mer aktuell, og at tiden nå er moden for å innføre et bunnfradrag i formueskatten på 20 millioner kroner.

- Nå er det viktigere enn noen gang at norske bedrifter har en sikkerhetsbuffer som de kan tære på i vanskelige tider. Ved å innføre et bunnfradrag for formueskatt på 20 millioner, vil man unngå mange negative ringvirkninger for småbedriftene, og samtidig sikre en skattelegging av de aller rikeste, sier Thommessen.

Kapitaltilgang

Mens store selskaper ofte har god tilgang til kapital for å finansiere nødvendige investeringer, viser rapporten at situasjonen ser svært annerledes ut for landets små og mellomstore bedrifter.

- Vi ser at hverdagsnæringslivet stort sett er avhengige av å finne private norske penger når man skal hente inn midler for å finansiere vekst. Formueskatten gjør at det er merkbart mindre penger tilgjengelig i dette segmentet, sier Thommessen.

- Det er verdt å minne om at små og mellomstore bedrifter i dag står for 2 av 3 nye arbeidsplasser i privat sektor og at de bidrar med rundt halvparten av den totale verdiskapingen. Vi er alle tjent med at disse bedriftene får gode rammevilkår. Formueskatt bremser vekst i denne sektoren og må bort, konstaterer SMB Norge-sjefen.

Seniorøkonom Villeman Vinje vil presentere funnene i den ferske rapporten under SMB Norges høstseminar i Oslo onsdag formiddag. Presentasjonen streames live på SMB Norges Facebook-side og på organisasjonens nettside, www.dinbedrift.no. Der vil det også være mulig å laste ned rapporten i sin helhet.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Administrerende direktør i SMB Norge
Administrerende direktør i SMB Norge
Last ned bilde

Om SMB Norge

SMB Norge
SMB Norge
Rådhusgata 5B
0151 Oslo

23 35 70 10http://www.dinbedrift.no

SMB Norge har ca. 5 000 medlemmer over hele landet. Våre medlemsbedrifter spenner over de fleste bransjer, hvor bygg/anlegg, varehandel, industri og faglig-teknisk tjenesteyting utgjør de største. Flertallet av medlemsbedriftene er små og mellomstore bedrifter, og ca. halvparten har inntil fem ansatte. Bedriftene sysselsetter i overkant av 25 000 arbeidsplasser. Vi får stadig nye medlemmer og det styrker vår gjennomslagskraft overfor politikerne.

Følg pressemeldinger fra SMB Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra SMB Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra SMB Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom