Cisco Norge

Ny rapport: Bare 9 prosent av europeiske selskaper er «modne» nok til å forsvare seg mot cybertrusler i en hybrid verden

Del
Tre av fire (77 prosent) sikkerhetsledere i Europa forventer at en cybersikkerhetshendelse vil forstyrre virksomheten deres i løpet av de neste 12 til 24 månedene, det kommer frem i en ny rapport om motstandsdyktighet i en hybrid verden.
Sikkerhetssjef i Cisco Norge, Leif Sundsbø.
Sikkerhetssjef i Cisco Norge, Leif Sundsbø.

Oslo, 21. mars: I en helt fersk rapport fra Cisco kommer det frem at bare 9 prosent av selskaper i Europa har et «modent» beredskapsnivå, noe som trengs for å være motstandsdyktig mot dagens moderne cybersikkerhetsrisikoer. 

– Tidligere opererte bedrifter med en driftsmodell som hovedsakelig var statisk. Folk opererte fra enkeltenheter fra ett sted og koblet seg opp til et statisk nettverk. Nå, i en hybrid verden, opereres det i økende grad fra flere enheter, fra flere steder, vi kobler oss til flere nettverk, får tilgang til applikasjoner i skyen og på farten – og vi genererer enorme mengder data. Dette gir nye cybersikkerhetsutfordringer for bedriftene, sier Leif Sundsbø, sikkerhetssjef i Cisco Norge.


Beredskapsgap

Rapporten er utviklet på bakgrunn av en post-COVID og hybrid verden, hvor brukere og data må sikres uansett hvor arbeidet gjøres. Rapporten fremhever hvor bedrifter gjør det bra, og hvor beredskapsgapet innen cybersikkerhet vil øke dersom forretnings- og sikkerhetsledere ikke tar grep.

Rapporten dekker fem kjernepilarer som danner grunnlaget for forsvarsmekanismer: identitet, enheter, nettverk, applikasjoner og data, og omfatter 19 forskjellige løsninger innenfor pilarene.

6700 cybersikkerhetsledere i 27 globale markeder, inkludert syv i Europa[1] har deltatt i undersøkelsen med formål om å gi en indikasjon på hvilke løsninger de har implementert og i hvilken grad løsningene er implementert. Bedriftene ble deretter klassifisert i fire stadier: nybegynner, formativ, progressiv og moden.

Alvorlig funn

I tillegg til det alvorlige funnet om at bare 9 prosent av europeiske selskaper er på et modent stadium, faller også mer enn halvparten (64 prosent) inn i nybegynner- (9 prosent) eller formativ (55 prosent). Dette bekymrer den norske sikkerhetssjefen.

– Dette beredskapsgapet er bekymringsfullt, spesielt fordi så mange cybersikkerhetsjefer der ute faktisk forventer at virksomheten deres skal bli berørt i løpet av de neste en til to årene, sier Sundsbø.

Betydelige kostnader

Kostnaden av å være uforberedt kan være betydelig, ettersom 52 prosent av respondentene sa at de hadde en cybersikkerhetshendelse i løpet av de siste 12 månedene, og 32 prosent av de berørte sa at det kostet dem minst 500 000 USD.

– Skiftet over til en hybrid verden har fundamentalt endret landskapet for selskaper, og skapt enda større kompleksitet innen cybersikkerhet. Organisasjoner må slutte å forholde seg til forsvar med en blanding av punktverktøy, og i stedet vurdere integrerte plattformer for å oppnå motstandskraft og redusere kompleksiteten, sier Jeetu Patel, konserndirektør og daglig leder for sikkerhet og samarbeid i Cisco.

– Først da vil bedrifter være i stand til å lukke gapet innen cybersikkerhet, fortsetter Patel.

Bedriftsledere må etablere grunnleggende beredskap på tvers av de fem sikkerhetspilarene for å bygge sikre og motstandsdyktige bedrifter. Dette behovet er spesielt kritisk gitt at 81 prosent av respondentene planlegger å øke sikkerhetsbudsjettene sine med minst 10 prosent i løpet av de neste 12 månedene. 

– Ved å sørge for en grunnmur på tvers av sikkerhetspilarene, kan bedrifter bygge videre på sine styrker og prioritere områdene der de trenger mer modenhet – og dermed forbedre sin motstandskraft, avslutter Sundsbø.

 ------ 

Les rapporten her:

Andre nøkkelfunn i rapporten inkluderer:

Beredskap på tvers av de fem nøkkelpilarene:

  • Identitet: Denne pilaren har det tredje høyeste antallet selskaper i det modne stadiet med 14 prosent
  • Enheter: Denne pilaren har den høyeste prosentandelen av selskaper i det modne stadiet med 27 prosent
  • Nettverkssikkerhet: Bedrifter henger etter på denne fronten med 63 prosent av bedriftene i nybegynner- eller formasjonsstadiet
  • Applikasjoner: Dette er pilaren der bedrifter er minst forberedt, med 72 prosent av bedriftene i nybegynner- eller formasjonsstadiet
  • Data: Fremgang er nødvendig her ettersom bare 16 prosent av bedriftene er rangert som modne

Info om rapporten:

Med tittelen Cisco Cybersecurity Readiness Index: Resilience in a Hybrid World, måler rapporten bedriftenes beredskap når det kommer til å opprettholde cybersikkerhetsresiliens mot moderne trusler. Disse tiltakene dekker fem kjernepilarer som danner grunnlaget for nødvendig forsvar: identitet, enheter, nettverk, applikasjonsarbeidsmengder og data, og omfatter 19 forskjellige løsninger innenfor pilarene.

[1] Undersøkelsen er gjennomført av en uavhengig tredjepart, er dobbeltblind, og er gjort i privat sektor i 27 globale markeder, inkludert syv i Europa (Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Spania, Polen, Nederland og Sveits).

Kontakter

Bilder

Sikkerhetssjef i Cisco Norge, Leif Sundsbø.
Sikkerhetssjef i Cisco Norge, Leif Sundsbø.
Last ned bilde

Dokumenter

Om Cisco Norge

Cisco Norge
Cisco Norge
Philip Pedersens vei 1
1366 Lysaker

https://www.cisco.com/c/no_no/index.html

Om Cisco 

Cisco (NASDAQ: CSCO) er en av verdens største teknologiselskap og markedsleder innen nettverk, datasenter, sikkerhet og samhandlingsløsninger. Ved Cisco Norge sitt kontor på Lysaker jobber om lag 500 ansatte med alt fra R&D, markedsføring og salg, supply chain og ledelse. Alt som kalles Webex Devices utvikles her, fra idé til design, maskinvare og mekanikk, programvare, skyløsninger, maskinlæring og intelligens. Cisco har et av de største in-house design teamene i Norge og har vunnet prestisjetunge awards som iF Gold og Red Dot Best of the Best.

Følg oss på Twitter.

Les mer om Cisco globalt og flere saker i nyhetsrommet vårt.

Følg pressemeldinger fra Cisco Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Cisco Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Cisco Norge