
Ny rapport anbefaler at kirken oppretter prostifellesråd
Hovedutvalget for ny kirkelig organisering har levert sin rapport til Kirkerådet. Utvalget foreslår at det opprettes et folkevalgt organ, et prostifellesråd, der medlemmene velges indirekte fra menighetsrådene, slik man i dag velger kirkelig fellesråd i kommunene. Prostifellesrådet skal fungere som arbeidsgiver for alle som arbeider lokalt i kirken.

Hovedutvalget har jobbet på oppdrag fra Kirkerådet for å utrede en ny organisering av Den norske kirke. Deres rapport gir et grunnlag for videre arbeid med ny kirkelig organisering.
– Jeg vil rette en takk til hovedutvalget for rapporten. De har gått grundig inn i de spørsmålene Kirkerådet ga dem i mandat å utrede. Nå skal Kirkerådet og Kirkemøtet behandle dette videre. Vi har fått et godt grunnlag for den beslutningsprosessen vi skal inn i, sier kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum. – Den nye trossamfunnsloven utgjør en ny ramme for arbeidet med å finne frem til en organisering som støtter opp om vårt oppdrag som kirke. Ingen beslutninger er tatt enda. Vi skal lytte nøye til høringen og bruke den tiden vi trenger på denne prosessen.
I dagens organisering er menighetsprestene ansatt nasjonalt, mens andre ansatte, for eksempel kirkemusikere og kirketjenere, er ansatt lokalt. En ordning som gir felles utøvelse av arbeidsgiveransvar, har vært et mål for Kirkemøtet siden 2005. I utvalgets mandat er det presisert at man skal undersøke løsninger knyttet til prostinivået, mellom det lokale soknet og bispedømmet. Utvalget leverer nå sine anbefalinger ut fra dette.
Hovedutvalget står sammen om at prostifellesråd vil være en god løsning for kirkens fremtidige organisering. Utvalget har ulikt syn på hvilke modeller for arbeidsgiverorganisering og daglig ledelse som vil fungere best i en slik ordning. Rapporten gir derfor en beskrivelse av tre mulige modeller for arbeidsgiverorganisering og daglig ledelse.
Hovedutvalgsleder Morten Müller-Nilssen understreker at rapporten gir retning og redskaper for å komme videre i spørsmålet om kirkens organisering.
– Organisering av kirken er ikke et mål, men et virkemiddel for å skape best mulig rammer for de mange som trenger kirkens liv og arbeid i lokalkirken, sier Müller-Nilssen.
Utvalgslederen forteller at det er ulike syn innad i utvalget på sentrale problemstillinger, slik det også er ellers i kirken. – Det er en styrke ved vår rapport at ulike løsninger blir grundig vurdert. Da får høringsinstansene så mye informasjon som mulig, og Kirkemøtet får det beste mulige utgangspunkt for å fatte en beslutning.
– Hovedutvalget gir med sin rapport et godt utgangspunkt for gode og konstruktive diskusjoner i kirken når saken skal ut på høring, sier kirkerådsleder Raaum. – Det viktigste er ikke strukturen i seg selv, men at den understøtter vårt felles oppdrag som kirke, til beste for folkevalgte, ansatte, frivillige og medlemmer.
Rapporten skal behandles på Kirkerådets møte i mai, før saken etter planen skal ut på høring. Målet er at Kirkemøtet i 2022 skal fatte et prinsippvedtak om Den norske kirkes fremtidige organisering.
Nøkkelord
Kontakter
Ingeborg DybvigKommunikasjonsdirektør
Tel:474 81 606id933@kirken.noSigrid Rege GårdsvollKommunikasjonsrådgiver i Kirkerådet
Tel:93684547sg422@kirken.noBilder

Lenker
Om Den norske kirke
69 prosent av befolkningen er medlemmer av Den norske kirke. Kirken tilhører den evangelisk-lutherske kirkefamilien. Kirkens ledelse er samlet i Kirkemøtet som består av både bispekollegiet (alle biskopene) og de valgte medlemmene av elleve regionale bispedømmeråd.
Kirken er inndelt i 1174 menigheter som disponerer 1635 kirkebygg. Mer enn 8000 mennesker arbeider i kirken.
Den norske kirkes virksomhet finansieres over kommunebudsjettene og statsbudsjettet.
Følg saker fra Den norske kirke
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Den norske kirke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Den norske kirke
Innskjerping: Ikke tillatt med åpen kirke i kommuner på tiltaksnivå A26.3.2021 17:02:22 CET | Aktuelt
Til: prester, proster, biskoper, stiftsdirektører, kirkeverger
Dåp nå tillatt også i kommuner på særlig høyt tiltaksnivå25.3.2021 16:35:53 CET | Aktuelt
Til: Kirkeverger, prester, proster, Kirkemøtets medlemmer
Anbefaler å ikke arrangere gudstjenester som planlagt24.3.2021 10:39:33 CET | Pressemelding
Menigheter i Den norske kirke anbefales å ikke arrangere gudstjenester som planlagt i perioden fram til 12. april. Dette inkluderer påskens gudstjenester.
Klokkeringing og opne kyrkjer 22. juli16.3.2021 11:31:54 CET | Pressemelding
Kyrkjerådet oppfordrar alle kyrkjelydane i landet til å ringe i kyrkjeklokkene i fem minutt frå klokka 12 den 22. juli 2021. Kyrkjelydane er også oppfordra til å halde kyrkjene opne denne dagen.
Korona-nedgang i gudstjenestedeltakelse i 202015.3.2021 10:16:16 CET | Pressemelding
Statistikken for Den norske kirke viser nedgang i antall personer som har gått til gudstjeneste gjennom 2020. Totalt antall gudstjenestedeltakere i 2020 var rundt 2,3 millioner, ned fra 5,2 millioner i 2019. Nesten halvannen million har deltatt på digitale gudstjenester.
Skal kartleggje arbeidsmiljøet til kvinnelege prestar12.3.2021 15:06:00 CET | Pressemelding
− Debatten det siste året har vist at det er viktig og dessverre også naudsynt å undersøkje korleis det er å vere kvinne og prest i Den norske kyrkja, seier kyrkjerådsleiar Kristin Gunleiksrud Raaum.