Ny podkast: Eldre & Psyken

Med podkast-serien Eldre & Psyken vil Aldring og helse rette fokus mot hvordan vår psykiske helse kan endre seg når vi går inn i alderdommen.
– Du får møte eldre som lever med psykiske lidelser som depresjon, demens eller psykose. Sammen med noen av landets fremste eksperter på feltet, som professor og lege Knut Engedal, forsker Jørgen Bramness og psykolog Per Kristian Haugen vil de gi oss økt innsikt i psykiske lidelser hos eldre. De vil også snakke om temaer som ensomhet, spesielt i lys av koronapandemien, og rus hos eldre, sier prosjektleder og primus motor, Signe Tretteteig i Aldring og helse.
Depresjon – den vanligste psykiske lidelse hos eldre
I Norge har hver femte person over 65 år depresjon. Dette er den vanligste psykiske lidelsen hos eldre.
– Men depresjon blir ofte oversett hos eldre fordi symptomene ikke alltid er de samme som hos yngre, fortsetter Tretteteig.
Hun har sammen med fagsjef Marit Tveito stått for den faglige tilretteleggingen av den nye podkasten, som er laget av Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse i samarbeid med Rådet for psykisk helse. Den er produsert av Vrang produksjon, med støtte fra Stiftelsen Dam.
Hva kan vi gjøre?
– Mange eldre vet rett og slett ikke selv at de har depresjon, eller de gir opp å søke hjelp etter å ha blitt møtt med manglende kunnskap og forståelse i hjelpeapparatet, fortsetter Tretteteig.
Det er denne type problemstillinger hun ønsker at vi skal få bedre svar på og forståelse for i Eldre & psyken.
– Hva kan både helsepersonell og andre gjøre, for at eldre med en psykisk lidelse skal få det best mulig?
Tema for de seks episodene er:
1: Møtet med alderdommen
2: Psykose hos eldre
3: Livet med demens
4: Eldre og ensomhet
5: Depresjon og selvmord hos eldre
6: Alkohol, piller og aldring
Nøkkelord
Kontakter
Aktuelle kontaktpersoner er:
Prosjektleder Signe Tretteteig.
signe.tretteteig@aldringoghelse.no/ 901 08 938.
Marit Tveito, fagsjef Psykisk helse, Aldring og helse,
marit.tveito@aldringoghelse.no / 924 55 517
Bilder




Lenker
- Les mer om vår nye podkast Eldre & Psyken
- Øker sjansen for at vi blir psykisk syke når vi blir eldre? Og er det eventuelt noe vi kan gjøre for å forebygge psykiske lidelser? Lytt til Aldring og helses nye podkast på iTunes.
- Øker sjansen for at vi blir psykisk syke når vi blir eldre? Og er det eventuelt noe vi kan gjøre for å forebygge psykiske lidelser? Lytt til Aldring og helses nye podkast på Spotify.
Om Nasjonalt senter for aldring og helse

Postboks 2136
3103 Tønsberg
33 34 19 50http://www.aldringoghelse.no
Aldring og helse er en nasjonal kompetansetjeneste som jobber spesielt med aldersrelaterte tilstander og sykdommer. Vi har over 100 ansatte, som jobber i hele Norge, og vi driver faglig oppdatering av helsepersonell i nesten alle landets kommuner. Aldring og helse deltar i forskningsprosjekter – nasjonalt og internasjonalt – i tillegg til å drive egne faglige utviklingsprosjekter.
Følg pressemeldinger fra Nasjonalt senter for aldring og helse
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nasjonalt senter for aldring og helse på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nasjonalt senter for aldring og helse
Korrigert versjon: Kraftig økning i nye tilfeller av demens17.6.2025 17:14:29 CEST | Pressemelding
Dessverre har vi funnet feil i rapporten «Insidens av demens», som ble lansert mandag 16. juni. Dette er en ny versjon av pressemeldingen med de riktige tallene. Den korrigerte rapporten finner du også her.
Kraftig økning i nye tilfeller av demens16.6.2025 13:37:40 CEST | Pressemelding
En ny, norsk studie om demens anslår at antallet nordmenn som utvikler sykdommen er nesten fire ganger høyere enn tidligere anslått. – Det er en av de største utfordringene vi som samfunn står overfor de neste tiårene, sier Geir Selbæk, forskningssjef ved Nasjonalt senter for aldring og helse.
Ny nasjonal dag for fallforebygging 29. april: – Sammen kan vi forebygge fall med enkle grep28.4.2025 11:08:27 CEST | Pressemelding
Fall blant eldre er en av våre store helseutfordringer, men mange fall kan forebygges. – Enkle tiltak kan gjøre en stor forskjell, for mange eldre, pårørende og samfunnet ellers, sier fagsjef Gro Gujord Tangen i Nasjonalt senter for aldring og helse.
Vil løfte folks hjernehelse13.3.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Forskning viser at minst 40 prosent av demenstilfeller potensielt kan forebygges eller utsettes gjennom livsstilsendringer. Nå lanserer Nasjonalt senter for Aldring og helse Hjerneløftet – en gratis guide som gir folk forskningsbaserte råd for en sunnere hjernehelse. Forskningssjef Geir Selbæk er en av forskerne bak initiativet.
Ny norsk studie viser sammenheng mellom hørselstap og kognitiv svekkelse23.1.2025 13:42:49 CET | Pressemelding
Forskere ved Aldring og Helse har i samarbeid med internasjonale kolleger tidligere vist at det er en sammenheng mellom redusert hørsel og demens. Nå har de funnet en tydelig sammenheng med redusert kognitiv funksjon, også hos personer uten demens.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom