Ny norsk storsatsing på FNs klimatoppmøte

Onsdag lanserte Bellona, Sahara Forest Project, Aker Horizons og Utenriksdepartementet satsingen for norsk presse om bord på Bellona-båten Kallinika sammen med Storbritannias ambassadør i Norge, Richard Wood.
– Jeg anser dette som det viktigste klimatoppmøtet i vår tid. Skal vi løse klimaproblemene må sivilsamfunn, myndigheter og næringsliv gå sammen slik vi skal gjøre i Glasgow. Vi skal blant annet snakke om fornybare og karbonnegative løsninger. Vi vet hvilke teknologier som mangler kapasitet i verden, som karbonfangst og -lagring (CCS) og nye former for biomasse. Bellona har lang og allsidig kompetanse på disse problemstillingene og har vært en pioner på å tenke karbonnegativt siden 2008, sier Bellona-stifter Frederic Hauge.
Storbritannia har presidentskapet for årets klimatoppmøte, og britenes ambassadør i Norge, Richard Wood, var til stede på lanseringen.
– Storbritannia ønsker å bygge allianser mellom stater, sivilsamfunn og næringsliv om konkrete tiltak for å håndtere klimaendringer. Meningsfull endring krever tett samarbeid mellom alle sektorer. Vi trenger offentlige rammer, sivilsamfunnets engasjement og et aktivt næringsliv som tar i bruk ny praksis som reduserer utslipp og inkluderer klimarisiko, sier ambassadør Wood.
Aker Horizons skal bidra med konkrete løsninger på klimatoppmøtet. De har etablert selskaper som utvikler løsninger og realiserer store prosjekter innen for eksempel havvind, sol, karbonfangst og rent hydrogen.
– Internasjonale rammevilkår er viktige premissgivere for fremtidig suksess. Klimatoppmøtet i Glasgow er den fremste internasjonale møteplassen for beslutningstakerne som setter agendaen og som sammen med industrien og finansmarkedene vil drive frem løsningene som tar oss mot ‘net zero’. Vi ser frem til et godt samarbeid med Bellona og de andre aktørene før, under og etter klimatoppmøtet, sier Trude Sundset, strategisk rådgiver innen forretningsutvikling i Aker Horizons.
Sahara Forest Project ble lansert på klimatoppmøtet i København i 2009 og har vært på de fleste klimatoppmøter siden.
– Sahara Forest Project ser på COP26 i Glasgow som startskuddet for hvordan verden skal nå FNs bærekraftsmål innen 2030. Vi reiser for å vise beslutningstakere globale, klimasmarte løsninger for hvordan verden skal produsere mat i tørre områder og gjøre ørkenområder grønnere, sier daglig leder Kjetil Stake.
For Bellona startet tilstedeværelsen på FNs aller første klimatoppmøter i Rio de Janeiro i 1992. Gjennom mange års deltakelse har organisasjonen opparbeidet seg lang erfaring med hvordan man sikrer gjennomslag for sine saker.
– Mange i miljøbevegelsen bruker tiden sin på å snakke ned FNs klimatoppmøter som arena. Jeg deltok i Rio de Janeiro i 1992, og vi vil prioritere klimatoppmøtene også fremover. Alternativet er at vi ikke snakker sammen, og da løses ingenting, avslutter Bellona-stifter Frederic Hauge.
Nøkkelord
Kontakter
Sunniva FursetKommunikasjonsrådgiver - Adm. assistent for Frederic Hauge
Tel:+47 92 60 55 93sunniva@bellona.noBilder

Om Miljøstiftelsen Bellona
Miljøstiftelsen Bellona er en uavhengig, ideell stiftelse som arbeider med å løse verdens klima- og miljøproblemer. Bellonas tilnærming er teknologioptimistisk og basert på systemtenkning, med mål om å utvikle og fremme løsninger for politikere, offentlig forvaltning og næringsliv. Stiftelsen ble grunnlagt i 1986 og har i dag ca. 60 medarbeidere – deriblant ingeniører, statsvitere, økonomer, biologer, jurister og journalister – fordelt på våre kontorer i Oslo, Brussel, Vilnius og Berlin.
Følg pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljøstiftelsen Bellona på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
Samarbeider om marin restaurering25.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
– Dette er en milepæl i utviklingen av Senter for Marin Restaurering og i arbeidet med å gjenopprette tareskogene i Nord-Norge. Belgiske Carmeuse er verdensledende innen utvinning og foredling av kalkstein, og bidrar med ekspertise som er nødvendig for å utvikle en helhetlig og bærekraftig tilnærming til marin restaurering, sier Joakim Hauge, internasjonal leder for fag og strategi i Bellona.
– Endelig! Politikerne forstår at havbruk er mer enn bare laks6.6.2025 13:20:09 CEST | Pressemelding
– Da regjeringens havbruksmelding ble lagt frem, påpekte vi i Bellona at den i praksis var en rein laksemelding. Nå viser Stortingets næringskomite sin innstilling at politikerne forstår at havbruk også handler om klima, biomasse og fremtidens matproduksjon, sier Bellonas seniorrådgiver Silje Båtsvik Risholm.
BellonaForum: Russisk atomindustri i krigstid8.5.2025 11:11:27 CEST | Presseinvitasjon
Russlands statlige atomenergiselskap Rosatom spiller en stadig større rolle i landets krig mot Ukraina og i Russlands utenrikspolitikk. Selskapet mottar betydelig statlig støtte og drives av mennesker som er i president Putins indre krets. Siden invasjonen av Ukraina har Rosatom blant annet utviklet komponenter til ikke-kjernefysiske våpen og annen militær teknologi. Til tross for begrenset tilgang til enkelte vestlige markeder, fortsetter Rosatom å omgå sanksjoner og opprettholder aktiviteten i og utenfor Russland. Arrangementet finner sted i Bellonas lokaler i Råhusgata 28 i Oslo fra klokken 09.00 til 12.00.
Det varmeste året som er registrert19.3.2025 14:56:27 CET | Pressemelding
I dag publiserte Verdens meteorologiske organisasjon (WMO) "State of the Global Climate 2024". – Viser tydelig hvorfor klimapolitikk også er sikkerhetspolitikk, sier fagsjef Christian Eriksen i Bellona.
– Budsjettet må adressere klima og sikkerhet10.3.2025 13:49:22 CET | Pressemelding
Klimaendringer er vår tids langsiktige eksistensielle trussel. Samtidig har Norge umiddelbare sikkerhetsutfordringer. – EU skal både trygge og omstille. Det må også Norge evne å gjøre, sier fagsjef Christian Eriksen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom