Det Norske Bibelselskap

Ny nordsamisk bibel, Biibbal 2019, feires i Oslo 16. november

Del

Biibbal 2019 er på vei til Oslo og skal overrekkes Stortingets president, Oslo biskop og representanter for samisk kirkeliv i Oslo under en festgudstjeneste i Oslo Domkirke lørdag 16. november.

Den nye, nordsamiske Bibelen leveres med tre ulike omslag. (Foto: Johan Mathis Gaup)
Den nye, nordsamiske Bibelen leveres med tre ulike omslag. (Foto: Johan Mathis Gaup)

Dagen starter kl. 0930 i Samisk Hus, Dronningens gate 8B, 0151 Oslo.

Pål Friis holder foredrag om Kautokeino-opprører og bibeloversetter Lars Jakobsen Hætta. Pål Friis er en slektning av språkforskeren Jens Andreas Friis, som samarbeidet med Hætta og senere fikk ham benådet. Friis var også medvirkende til at Hætta fikk tilbake sine borgerrettigheter.

Hætta fikk dødsdom for drap, men ble benådet og satt fengslet på Akershus festning. Der reviderte han Stockfleths oversettelse av Det nye testamentet på nordsamisk i samarbeid med Jens Andreas Friis. Hætta ble senere løslatt og oversatte deretter hele Det gamle testamentet. Den første nordsamiske Bibelen ble publisert i 1895. Medarbeiderne bak Biibbal 2019 står i stor takknemlighetsgjeld til Hætta for hans pionerarbeid.

Pål Friis har forsket på forholdet mellom Friis og Hætta. Bant annet har Pål Friis publisert brevvekslingen mellom Hætta og Jens Andreas Friis, som er en annerledes og sterk dokumentasjon av samarbeid og fellesskap på tvers av etniske og sosiale skillelinjer i en tid da fornorskningen sto sterkt i Norge.

Dagen fortsetter med Festgudstjeneste i Oslo Domkirke lørdag 16. november kl. 1200.

Stortingspresidenten, fylkesmannen og representanter for departementene, Samisk kirkeråd og Ressursgruppe for samisk kirkeliv i Oslo bispedømme deltar. Biskop Kari Veiteberg og biskop em. Per Oskar Kjølaas forretter. Gudstjenesten avsluttes med kirkekaffe i Krypten med musikk og hilsener.

Prosjektet med oversettelse av Bibelen til samisk kom i gang i 1986. Stortinget vedtok støtte til det samiske bibeloversettelsesarbeidet fra 1992. De senere årene har støtten blitt kanalisert gjennom bevilgningen til Kirkeråd for Den norske kirke og Samisk kirkeråd.

Arrangører er Oslo biskop og bispedømmeråd i samarbeid med Ressursutvalget for samisk kirkeliv i Oslo bispedømme, Samisk kirkeråd, Oslo Domkirke og Bibelselskapet.

Nøkkelord

Kontakter

.

Bilder

Den nye, nordsamiske Bibelen leveres med tre ulike omslag. (Foto: Johan Mathis Gaup)
Den nye, nordsamiske Bibelen leveres med tre ulike omslag. (Foto: Johan Mathis Gaup)
Last ned bilde

Lenker

Om Det Norske Bibelselskap

Det Norske Bibelselskap
Det Norske Bibelselskap
Bernhard Getz gate 3
0165 OSLO

47 97 64 50http://www.bibel.no

Bibelselskapet ble etablert i 1816 og er dermed et av Norges eldste forlagshus. I 1820 ble forløperen til Verbum forlag utskilt fra Bibelselskapet. De to forlagene har alltid samarbeidet tett inntil Verbum igjen gikk inn i Bibelselskapet fra 1. januar 2011. Verbum-navnet lever likevel videre som en merkevare for bøker og produkter med mening og dybde, til livshjelp og troshjelp.

Det Norske Bibelselskap er en del av De forente bibelselskaper, et fellesskap av nasjonale bibelselskaper i mer enn 200 land og territorier. Sammen er de verdens største aktør når det gjelder oversettelse, utgivelse og distribusjon av Bibelen. Bibelselskapene er også aktive innen områder som hiv/aids, traumearbeid og leseopplæring. Bibelskapene samarbeider med alle kristne kirkesamfunn og mange internasjonale ikke-statlige organisasjoner.

Følg saker fra Det Norske Bibelselskap

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Det Norske Bibelselskap på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Det Norske Bibelselskap

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom