NGI

Ny NGI-båt for å overvåke og kartlegge sjøbunnen

Del
Tidligere måtte NGI leie inn båt og utstyr for å overvåke og ta prøver av det marine miljøet. Med en topp utstyrt 23 fot stor katamaran kan NGI nå både forske og ta større oppdrag selv.
Med NGIs nye katamaran kan Geir Wold Åsli og Caroline Berge Hansen overvåke og kartlegge sjøbunnen i Oslofjorden.
Med NGIs nye katamaran kan Geir Wold Åsli og Caroline Berge Hansen overvåke og kartlegge sjøbunnen i Oslofjorden.

– Båten, en CAT 690 WT fra MS Boat, markerer starten på en ny æra for NGI, sier Geir Wold Åsli, som sammen med Caroline Berge Hansen i Miljøkjemi-avdelingen har han ansvar for å føre båten.

Katamaranen har to motorer, hver på 115 hestekrefter, noe som gjør det mulig å utføre oppdrag i hele Oslofjorden. I tillegg til egne oppdrag vil NGI kunne leie ut båt med mannskap.

  
På tokt i indre Oslofjord

I det første prosjektet denne høsten hvor båt og utstyr blir brukt, skal det tas prøver i hele indre Oslofjord, fra Drøbaksundet til innerst i Bunnefjorden, med unntak av selve Oslo Havn. Målet med prosjektet er å kunne vurdere hvilke områder der det vil gi best effekt å gjennomføre tiltak for å rydde opp i forurensede sedimenter på sjøbunnen.

Andre oppdrag hvor båten og utstyret vil bli brukt, er å måle og overvåke spredning av partikler i vannet, for eksempel i forbindelse med mudring. Om bord er det også en undervannsdrone, som kan brukes for å få en oversikt over hvordan sjøbunnen ser ut.

  
Velutstyrt

Båten, som er produsert i Polen, har et seks kvadratmeter stort arbeidsområde på dekk. På båtripa er det montert en elektrisk kraftblokk. Ei knallrød kran kan løfte 500 kilo innerst og 200 kilo på ytterste arm. Foran på båten er det en hydraulisk port. Når porten senkes ned, kan hele båten hvile på baugporten, noe som gjør det enkelt å legge til over alt.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Med NGIs nye katamaran kan Geir Wold Åsli og Caroline Berge Hansen overvåke og kartlegge sjøbunnen i Oslofjorden.
Med NGIs nye katamaran kan Geir Wold Åsli og Caroline Berge Hansen overvåke og kartlegge sjøbunnen i Oslofjorden.
Last ned bilde

Om NGI

NGI
NGI
Sandakerveien 140
0484 Oslo

22 02 30 00http://www.ngi.no

På sikker grunn

NGI – Norges Geotekniske Institutt – er et uavhengig, internasjonalt senter for forskning og rådgivning innen ingeniørrelaterte geofag, der vi integrerer kunnskap mellom geoteknikk, geologi og geofysikk. Vår forskning gir kunnskap som styrker norsk næringsliv til å løse noen av de viktigste utfordringene vi står overfor innenfor klima, miljø, energi og naturfarer.

Siden opprettelsen av NGI på starten av 1950-tallet har vi tiltrukket oss dedikerte fagfolk og eksperter på bruk av geomaterialer som byggegrunn og byggemateriale, skredproblematikk og forurensning av grunnen. Utvikling og anvendelse av ny teknologi står helt sentralt i vår virksomhet for å finne bærekraftige løsninger og sikre at vi bygger et samfunn på sikker grunn. Vår ekspertise og løsninger er kjent og etterspurt i store deler av verden.

NGI er organisert som en privat stiftelse med hovedkontor og laboratorier i Oslo, avdelingskontor i Trondheim, forskningsstasjon for snøskred på Strynefjellet, kontor i Stryn, og utenlandskontorer i Houston, Texas, USA, og i Perth, Western Australia, i tillegg til samarbeidsavtaler med veletablerte selskap og institusjoner i store deler av verden.

Som en av hovedpartnerne støtter NGI Ingeniører Uten Grenser (IUG) økonomisk og gjennom å bidra med ingeniørkompetanse til IUGs oppdrag for norske bistandsorganisasjoner.

Følg pressemeldinger fra NGI

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NGI på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NGI

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye