NAF

Ny NAF-undersøkelse: Elbilister mest positive til selvkjøring

Del

Elbilister er mer optimistiske til ny teknologi, viser tall fra NAFs Trafikantbarometer. Mer enn én av tre elbilister er positive til å reise i selvkjørende biler. Kun en av fem eiere av eiere av diesel- og bensinbiler sier det samme.

Fremtidens trafikk krever satsing på teknologi og ITS (FOTO: NAF)
Fremtidens trafikk krever satsing på teknologi og ITS (FOTO: NAF)

Det er bare de som ikke har bil som er like positive som elblistene til selvkjøring 

- Mange som har kjøpt elbil er opptatt av ny teknologi og har et positivt syn på teknologien. Dessuten er det en del Tesla-eiere som nok har fått smaken på selvkjøring, sier Nils Sødal, Senior kommunikasjonsrådgiver i NAF. 

Mye av teknologien er på plass, men veien er fortsatt lang til vi kjører rundt i selvkjørende bilerI dag testes det ut noen steder hvordan det fungerer med selvkjørende busser.  

Nær halvparten er negative 

NAFs Trafikantbarometer viser at skepsisen fortsatt er betydelig: Totalt svarer 48 prosent at de ikke kan tenke seg å reise i selvkjørende biler.  

-Folk er nok usikre på hvordan dette vil fungere i praksis og om det vil være trygt. De som tester ut selvkjøring i dag har en jobb å gjøre for å sikre at teknologien er til å stole på. Men selvkjøring kan på sikt bety nye muligheter for de som ikke kan kjøre selv, og åpne for nye former for mobilitet, sier Sødal 

Sjåføren har ansvaret 

Tesla er en av bilprodusentene som har gitt sine kunder tilgang til stor grad av selvkjøring. Dette og andre eksempler viser at teknologien løper foran lovverket. 

-Selv om teknologien har kommet langt, er det et godt stykke fram både for infrastruktur og lovverk, mener Sødal 

Fortsatt er det slik at det er sjåføren som har det juridiske ansvaretblant annet ved ulykker. Hvordan dette stiller seg når bilene skal kjøre selv, er fortsatt i det blå. 

NAFs Trafikantbarometer er den mest fullstendige undersøkelsen av nordmenns holdninger og handlinger i trafikken. Den utføres annet hvert år av TNS Kantar på oppdrag for NAF. Årets undersøkelse er gjennomført i perioden januar-februar 2019. Undersøkelsen er landrepresentativ, med ekstra utvalg i storbyene og regionene for å sikre valide resultater fra hele landet. 1000 respondenter svarte på den landsrepresentative undersøkelsen, og totalt har 3975 personer deltatt. 

Jeg kan tenke meg å reise i en selvkjørende personbil 

 

Total 

Bileierskap 

 

Total 

Eiere av bensin og dieselbiler  

Eiere av elbil og hydrogen og annet 

Eiere av hybrid og ladbar hybrid 

Har ikke bil 

Svært enig 

9 % 

7 % 

13 % 

8 % 

12 % 

Enig 

17 % 

15 % 

23 % 

18 % 

25 % 

Verken enig eller uenig 

17 % 

17 % 

20 % 

18 % 

16 % 

Uenig 

22 % 

23 % 

20 % 

24 % 

16 % 

Svært uenig 

26 % 

28 % 

14 % 

24 % 

20 % 

Vet ikke 

9 % 

8 % 

7 % 

8 % 

11 % 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Fremtidens trafikk krever satsing på teknologi og ITS (FOTO: NAF)
Fremtidens trafikk krever satsing på teknologi og ITS (FOTO: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg saker fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom