Barnas Musikkteater

Ny konsertforestilling vil nå spesielt utsatte barn

Del

Den magiske klangen er en ny konsertforestilling fra Barnas Musikkteater. Den skal spilles i 200 barnehager fra Kristiansand til Trondheim i løpet av barnehageåret 2019-2020, og har première i Kristiansand i September 2019.

Sonia Loinsworth med ny konsertforestilling til barnehagen. Foto: Hielke Gerritse og B. Fredheim
Sonia Loinsworth med ny konsertforestilling til barnehagen. Foto: Hielke Gerritse og B. Fredheim

Musikkforestillingen bygger på fortellingen om spillemannen som går fra dør til dør og banker på, for å få noe mat og drikke. De som slipper ham inn, får en fantastisk musikkopplevelse idet han trekker opp usynlige instrumenter av ryggsekken. 

 

Kunstneren synger og spiller på C-fløyte og Tibetanske Syngeskåler i forestillingen, og tryller frem magiske og usynlige instrumenter sammen med barna, som de lærer å spille på, sammen med sangen. 

Temaet for forestillingen er:

«Alle mennesker har en usynlig ryggsekk med usynlige instrumenter i, men det er ikke alle som vet at de har det.» 

-       Den bygges opp som en musikalsk-fortellermessig forestilling. Underliggende er det også en invitasjon til barn som har det vanskelig til å kunne invitere frem de indre helende krefter, forteller Sonia Loinsworth, sanger og daglig leder i Barnas Musikkteater.

-       Når man spiller i det usynlige instrumentet, skyller lyden gjennom vanskelige følelser og man blir hel og glad igjen. Den bygger på fortellingen og musikkens arketypiske kraft, slik eventyrene har gjort til alle tider, forteller hun.

10% av norske barn kommer fra grov omsorgssvikt, vold og/eller overgrep. (Kilde:Bufdir https://bufdir.no/Statistikk_og_analyse/Oppvekst/Vold_og_overgrep_mot_barn/)
91% av norske barn går i barnehagen, og Barnas Musikkteater når derfor de utsatte barna også med sine forestillinger.

Det vi vet fra forskningen er at musikk og estetiske opplevelser styrker den delen i hjernen som evner å berolige nervesystemet vårt. Både utøvelse og lytting til musikk utløser endorfiner, såkalte lykkehormoner.

I tillegg kommer mange aspekter ved det estetiske: Hvis man gir barn mulighet til å uttrykke seg gjennom estetisk-kreative kanaler, vil det både virke helende på vanskelige følelser i det at de kommer til uttrykk og blir sett og hørt, og bidra til at selve kanalen for kreativt uttrykk blir trenet slik at barna også siden kan uttrykke sin virkelighet. Derfra er det mulig å bli hjulpet videre av de voksne i barnehagen.

Nøkkelord

Bilder

Sonia Loinsworth med ny konsertforestilling til barnehagen. Foto: Hielke Gerritse og B. Fredheim
Sonia Loinsworth med ny konsertforestilling til barnehagen. Foto: Hielke Gerritse og B. Fredheim
Last ned bilde
Sonia Loinsworth har spilt over 500 konserter i barnehagen. Foto: Hielke Gerritse
Sonia Loinsworth har spilt over 500 konserter i barnehagen. Foto: Hielke Gerritse
Last ned bilde

Lenker

Om Barnas Musikkteater

Barnas Musikkteater
Blokkhusgata 12
4608 Kristiansand S

45 66 30 00http://www.barnasmusikkteater.no

Barnas Musikkteater tilbyr konserter og balansekunst forestillinger til barnehagen.

Musikkteateret er Norges største tilbyder av forestillinger til barnehagen, og spiller hvert 500 forestillinger for 30 000 barn i Norge hvert år. De bruker profesjonelle kunstnere på et høyt kunstnerisk nivå, som samtidig er flinke til å være i kontakt med små barn.

 

Følg saker fra Barnas Musikkteater

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Barnas Musikkteater på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Barnas Musikkteater

Sang og musikk styrker barns intelligens og læringsevne28.8.2019 06:14:59 CESTPressemelding

The Washington Post melder at en av de største vitenskapelige studier i musikkens virkning på hjernen har funnet noe slående: Musikalsk trening påvirker ikke bare din musikalske evne - det gir store fordeler til den emosjonelle og atferdsmessige modningen hos barn. Studien, som ble gjennomført ved University of Vermont College of Medicine, fant at selv de som aldri kom forbi barnerim og sanger på do-re-mi nivå sannsynligvis har fått noen store utviklingsmessige fordeler bare ved å spille.