Ny klimarapport: – De neste sju årene blir kritiske

Mandag 20. mars slapp FNs klimapanel sin første hovedrapport siden Parisavtalen ble inngått i 2015. Rapporten oppsummerer flere tusen sider med klimaforskning og slår fast hva som skal til for å løse klimakrisen.
– I flere tiår har FNs klimapanel lagt frem bevis på hvordan mennesker og natur er påvirket av klimaendringer, og hvor akutt behovet for klimatiltak er. Nå, åtte år etter at verdens ledere underskrev Parisavtalen og forpliktet seg til å gjøre alt de kan for å begrense global oppvarming til 1,5 grader, får vi den sterkeste advarselen hittil, sier Andaur.
Ikke rom for olje, gass og kull
FNs klimapanel har tidligere slått fast at det er utslipp fra fossile energikilder som er hovedgrunnen til global oppvarming. Både klimapanelet og Det internasjonale energibyrået har konkludert med at olje-, kull- og gassforbruket må raskt ned om vi skal klare å nå målene i Parisavtalen, så raskt at det ikke er rom for flere olje- og gassfelt eller nye kullgruver.
– Det er ikke lenger tvil om at kull, olje og gass fører til klimaendringer som har alvorlige konsekvenser for både mennesker og natur. Likevel fortsetter vi å spytte inn enorme summer i fossil energi istedenfor å bruke ressursene og kompetansen på omstilling og klimatilpasning, sier Andaur.
Norge må lede an
For å begrense global oppvarming til 1,5 grader og kunne nå målet om netto null i 2050, må de globale utslippene reduseres med 43 prosent innen 2030 og 60 prosent innen 2035. FNs klimapanel konkluderer i sin ferske rapport at nåværende forpliktelser ikke er tilstrekkelige. I beste tilfellet er vi på et stødig kurs mot 2,5 grader.
– Med dagens utslipp, som ligger på sitt høyeste nivå i menneskehetens historie, er vi langt ute av kurs. Vi står ved et veiskille, og det haster med tiltak. 1,5 grader er en kritisk terskel, men hver eneste desimal teller. Det er nok prat nå. Ledere som ignorerer vitenskapen år etter år, svikter folket sitt. Det er på tide at verdens land, inkludert Norge, tar ansvar og begynner å innfri løftene, sier Andaur og legger til:
– Norge er blant de landene i verden som er aller best posisjonert til å lede an i den grønne omstillingen. Vi har både penger, kompetanse og teknologi, og gode muligheter for fornybar energi, men da må investeringene flyttes. Vi må begrense aktiviteten på norsk sokkel, si nei til nye letelisenser og utbyggingsplaner, og bygge ut fornybar kraft i tråd med menneskerettighetene og på naturens premisser.
Natur er avgjørende i klimakampen
Den nye hovedrapporten til FNs klimapanel viser også at å ta bedre vare på natur og restaurere ødelagte økosystemer er en viktig del av løsningen på klimakrisen.
– Naturen har tatt opp 54 prosent av menneskeskapte utslipp det siste tiåret og på den måten bremset den globale oppvarmingen og beskyttet oss mot mye mer alvorlige klimaendringene. Vi kan ikke løse klimakrisen med mindre vi også begynner å ta bedre vare på naturen, sier Andaur.
Klimarapporten peker blant annet på naturbaserte klimaløsninger som viktige tiltak. I tråd med den nylig vedtatte naturavtalene, understreker den behovet for å bevare mellom 30 og 50 prosent av jordens land-, ferskvann- og havområder for at naturen skal kunne fortsette å gi oss sine goder. I tillegg tar rapporten for seg de mange løsningene som allerede finnes og som kan iverksettes for utslippskutt og klimatilpasning.
– Klimaforskerne tegner et dystert bilde av hva som venter om vi ikke tar oss sammen, samtidig viser de at det finnes håp. Jo fortere og mer besluttsomt vi handler, desto raskere kan mennesker og natur høste fordelene av en renere, tryggere og mer stabil fremtid. Vi har løsningene, vi vet hva vi må gjøre, det står bare på politisk vilje, avslutter Andaur.
FNs klimapanel slår fast at:
- De globale utslippene mellom 2010 og 2019 var høyere enn noe tidligere tiår i menneskehetens historie. Kilde: IPCCs arbeidsgruppe 3.
- Naturen har tatt opp 54 prosent av menneskeskapte karbonutslipp det siste tiåret. 31 prosent er tatt opp av landbaserte økosystemer, og de resterende 23 prosentene av havet. Kilde: IPCCs arbeidsgruppe 3.
- Mellom 3,3 og 3,6 milliarder mennesker lever i områder / samfunn som er svært sårbare til de klimaendringene som en oppvarming på 1,5 grader vil medføre. Kilde: IPCCs arbeidsgruppe 2.
- Om lag en tredjedel (23-42 prosent) av globale utslipp kommer fra måten vi produserer, forbruker og kaster mat på. Kilde: IPCCs arbeidsgruppe 3.
- Vi har løsningene som må til for å halvere utslippene innen 2030 i tråd med målet om å begrense global oppvarming til 1,5 grader. Kilde: IPCCs arbeidsgruppe 3.
- Mellom 2010 og 2019 sank prisen på solenergi og litiumbatterier som brukes til energilagring med hele 85 prosent, mens kostnader forbundet med vindenergi falt med 55 prosent. Kilde: IPCCs arbeidsgruppe 3.
- Det haster med tiltak dette tiåret, så vel som innen 2035 – året da neste runde med nasjonalt bestemte bidrag under Parisavtalen skal innfris (dagens mål skal innfris innen 2030). Kilde: Oppsummeringen for beslutningstakere, IPCCs sjette hovedrapport.
Nøkkelord
Kontakter
Elena SolbergPresseansvarlig
Tel:+47 482 04 130esolberg@wwf.noBilder


Om WWF Verdens naturfond
WWF er en av verdens største miljøorganisasjoner. Vi jobber for å stanse dagens naturødeleggelser og skape en framtid der mennesker lever i harmoni med naturen. WWF har eksperter som jobber i mer enn hundre land for å beskytte naturen og ressursene som vi alle er så glad i og avhengig av: Skoger, ferskvann, hav, mat og dyr. Vi jobber for å bremse klimaendringene og for å stanse tapet av arter.
Følg pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra WWF Verdens naturfond på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond
380 nye arter oppdaget i Mekong-regionen22.5.2023 01:00:00 CEST | Pressemelding
Mange av dem er allerede truet av utryddelse. WWF Verdens naturfond oppfordrer myndighetene i regionen til å øke innsatsen for å bevare de sjeldne artene og deres leveområder.
WWF krever forbud mot unødvendig plast15.5.2023 00:02:00 CEST | Pressemelding
I forkant av det andre møtet i forhandlingene om en global plastavtale, krever WWF Verdens naturfond globalt forbudt mot flere skadelige og unødvendige plastprodukter. I tillegg anmoder miljøorganisasjonen verdens land om å innføre strenge reguleringer for plasten som ikke kan fases ut.
Staten stemte imot sin egen eierskapsmelding10.5.2023 18:57:37 CEST | Pressemelding
Forslaget fra WWF Verdens naturfond og Greenpeace om at Equinor må kutte utslippene sine i tråd med 1,5-gradersmålet ble stemt ned på kveldens generalforsamling i Equinor. Staten, som eier 67 prosent av aksjene, stemte imot til tross for at forslaget er i tråd med kravene som stilles i eierskapsmeldingen.
Lyden av sommer er i ferd med å stilne19.4.2023 10:35:54 CEST | Pressemelding
Én av tre insektarter i verden står i fare for å dø ut. WWF Verdens naturfond oppfordrer norske hageeiere til å gjøre en innsats for pollinatorer denne våren og sommeren.
Nå er Norges naturkonto overtrukket12.4.2023 07:55:16 CEST | Pressemelding
I dag, 12. april, er det Earth Overshoot Day i Norge. Dagen da vi, som et av de første landene i verden, har brukt opp vår del av jordens fornybare naturressurser for 2023.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom