Industri Energi

Ny kampanje mot utnyttelse av oljearbeidere

Del

Oljearbeidere på skip på norsk sokkel er ikke beskyttet av norsk lov og har ingen tilsynsmyndighet de kan ringe til. Skrekkhistoriene hoper seg opp, og fagforbundet Industri Energi etterlyser politisk vilje til å ta ansvar for disse arbeiderne.

– Våre medlemmer og andre forteller om sjokkerende nestenulykker som ikke blir rapportert til norske myndigheter. Mange er ansatt på rene ringevikar-kontrakter og jobber langt mer enn det som er akseptert i Norge. Vi ser også at de får lønninger langt under norsk standard, sier områdeansvarlig Ommund Stokka i Industri Energi, som mener at forholdene ligger til rette for en skandale. Se filmen "Utenfor loven" laget av Manifest tankesmie her.

Bransje utenfor loven
Undervannsentreprenørene bruker flerbruksfartøy for å installere subsea-installasjoner og reparere dem når de går i stykker. Omfanget i bransjen har eksplodert siden 90-tallet, og verdien tilsvarer 42 operahus til havs. I dag opererer skipene på norsk sokkel uten at arbeidsgiverne må forholde seg til arbeidsmiljøloven. Smutthullet i lovverket muliggjør utnyttelse av norske og utenlandske arbeidere i Norge, og Industri Energi har satt av store ressurser for å få på lovfestede rettigheter til disse arbeiderne. En fersk reportasjefilm som beskriver problematikken, er blant virkemidlene som skal fortelle politikere og andre om virkeligheten på norsk sokkel.

– Den passive holdningen til norske myndigheter er med på å legitimere de vanvittige forholdene. Vi er bekymret for sikkerheten og arbeidsvilkårene til medlemmene våre og andre som jobber på disse skipene, og vi frykter at denne type lovløs virksomhet vil spre seg om ikke politikerne griper inn, sier Stokka.

– Lovverket ble etablert tidlig på 90-tallet, og i etterkant har en hel bransje etablert seg. Våre medlemmer krever at den skal reguleres på lik linje med resten av bransjen, sier Stokka.

Fryktkultur truer sikkerhet og stillingsvern
I en bransje hvor det i utgangspunktet er vanskelig å få seg jobb frykter Industri Energi at arbeiderne ikke tørr å stille krav eller fortelle om problemene i frykt for å miste jobben.

– Petroleumstilsynet jobber nå med å kartlegge bruken av flerbruksfartøy på norsk sokkel. Det som står mellom dagens situasjon og lovregulering er politisk vilje. Det er uverdig at ikke politikere har tatt tak i dette før. Dette er et politisk valg om framtidens oljeindustri, sier Stokka.

Mange av skipene er registrert i skatteparadiser som Malta og Bahamas. En oljearbeider kan være bosatt i England, ansatt i et bemanningsbyrå i Singapore og jobbe på norsk sokkel om bord på et skip som er registrert i Malta. På oppdrag for Statoil.

– Dette pulveriserer ansvar for både stillingsvern og sikkerhet. Hvilket tilsyn skal arbeiderne ringe til dersom de jobber ukesvis over normalen eller ikke får kvalifisert hvile? Hvor skal de si ifra? spør Stokka. Situasjonen for våre medlemmer på skip skiller seg dramatisk fra situasjonen på en flyterigg, selv om arbeidet som blir gjort er det samme.

Politiet og Arbeidstilsynet ble nektet å undersøke dødsulykke i Stavanger
Den 21. februar i år omkom en 43 år gammel arbeider under rutinejobb på det Bahamas-registrerte skipet Skandi Skansen, som lå ved kai i Stavanger da ulykken skjedde. Verken norsk politi eller Arbeidstilsynet fikk komme om bord.

– Vi har ingen garanti for at sikkerheten til arbeidere på flerbruksfartøy blir ivaretatt, og vi kommer ikke til å få sove godt om natta før denne saken er løst på en god måte, kommenterer Stokka.

Nøkkelord

Kontakter

Ommund Stokka, områdeansvarlig i Industri Energi: mobil 90 50 52 62

Lenker

Om Industri Energi

Industri Energi
Industri Energi
Torggata 15
0181 Oslo

22 03 22 00https://www.industrienergi.no

Industri Energi er Norges største og mest slagkraftige forbund for ansatte med tilknytting til olje-, gass- og landindustri. Bransjer som står for 80 prosent av den norske eksportverdien. Forbundet har over 56.000 medlemmer og er det fjerde største forbundet i LO.

Følg pressemeldinger fra Industri Energi

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Industri Energi på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Industri Energi

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom