Forbrukslån.no

Ny hekk med forbrukslån

Del

Nå er tiden inne for å erstatte planter og busker dersom vinteren har tatt knekken på dem, eller dersom man anlegger ny hage. Ikke minst er det viktig å planlegge hekker i hagen nøye. De skal helst holde i mange år framover, og er derfor ofte en av de viktigste investeringene i hagen.

Planlegg hekken nøye for å få et godt resultat som du har glede av i mange år. Foto: Istockphoto.
Planlegg hekken nøye for å få et godt resultat som du har glede av i mange år. Foto: Istockphoto.

Kostnaden av å låne

Forbrukslån kan være en løsning dersom man ønsker å bruke penger på å kjøpe noe, men ikke har spart opp tilstrekkelige midler.

En hekk bør plantes på en bestemt tid av året. Hvor kostbar den er avhenger av hvilken type hekk man velger, og av hvor stor den er. Siden den skal stå i mange år, er det imidlertid viktig å tenke langsiktig når den planlegges.

Forbrukslån er relativt dyre. Dersom man velger å finansiere en hekk på den måten må man regne inn prisen av lånet i totalkostnaden på hekken. Det er enkelt å gjøre det med en lånekalkulator på nettsider med informasjon om forbrukslån, som på Forbrukslån.no.

Hvor skal du ha hekk

Hekk brukes på mange måter. Du bør tenke over om hekken din skal brukes som en:

  • Ramme
  • Inndeling
  • Skjerming

Ramme rundt hagen

En hekk brukes ofte som en ramme rundt hele tomten. Det gir et helhetlig inntrykk. Samtidig kan det gi skjerming mot innsyn og trafikkstøy.

En slik omsluttende hekk kan også kombineres med gjerde. Hvis det benyttes nettinggjerde i metall vil det gi lang varighet med minimalt vedlikehold. Dersom man foretrekker gjerde i tre vil det kreve etterarbeid med maling, oljing eller beising.

Begge typer gjerder kan være støtte til en hekk dersom man velger planter som trenger eller har nytte av det.

Inndeling av hagen

Hekker begrenset til områder inne i hagen kan brukes til å dele opp ulike soner i en hage. Det kan være langs en platting eller et hellelagt område hvor man har utemøbler. Ved å sette opp en hekk mot plenen kan man lage et lunt og attraktivt sitteområde, som samtidig blir beskyttet mot ballek og andre aktiviteter som foregår på plenen.

Hekker kan lages av en rekke ulike busker og trær. En blomstrende rosehekk kan for eksempel være en sjarmerende skjerming av områder av hagen man ønsker å gjemme litt, som kompost, carport eller rotete områder.

Skjerming på en side

Mange velger å plante hekk kun på en side eller to av hagen, i stedet for som en ramme rundt hele. For eksempel trenger man ikke hage rundt en hel rekkehushage.

Dette er viktig i planleggingen. Hvor stor hekk man velger å plante har betydning for kostnaden, men det vil også påvirke hvor mye tid man vil måtte bruke på stell av den i årene som kommer.

Hvor krevende hekken vil være varierer med type hekk, som igjen avhenger av hvordan du ønsker at den skal se ut.

Vintergrønn eller ikke

At hekker er vintergrønne betyr at de ikke feller blader om høsten. Dermed blir det mindre arbeid med raking, og hekken har samme skjermende effekt hele året.

Hvis du bruker hekk som skjerming mot gate og støy kan det være en fordel med vintergrønn hekk. Tuja er en hekkplante som har blitt svært populær fordi den vokser raskt, tåler de fleste jordsmonn, krever lite arbeid og er vintergrønn.

Imidlertid er det flere andre hekker som også er vintergrønne, for eksempel alperips, buksbom og barlind. Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på at barlind er giftig, og buksbom krever en del lunere forhold enn tuja.

Et annet alternativ er bøk. Selv om den ikke er helt vintergrønn, så mister den bladene svært sent. Liguster finnes i en vanlig type, men også som vinterliguster som beholder bladene gjennom vinteren. Den er også relativt hardfør, og trives spesielt i områder langs kysten.

Syrin er en annen populær hekkplante. Den vokser også relativt raskt, og er hardfør. Den sprer seg også lett, slik at du kan få nye planer dersom du ønsker å utvide hekken senere. Den er ikke vintergrønn. Men duften av syrinblomstring tidlig om våren er for mange selve symbolet på at sommeren kommer.

Finn informasjon

Før du bestemmer deg for hvilken hekk du vil ha er det lurt å lese seg opp. For å lykkes med en varig hekk er forarbeidet viktig. Du kan finne mye informasjon på internett, blant annet på Hageland sine nettsider og hos Plantinavia

Ta deg også tid til en tur til et gartneri eller hagesenter hvor du vil kunne få gode råd fra erfarne gartnere.

Bilder

Planlegg hekken nøye for å få et godt resultat som du har glede av i mange år. Foto: Istockphoto.
Planlegg hekken nøye for å få et godt resultat som du har glede av i mange år. Foto: Istockphoto.
Last ned bilde

Om Forbrukslån.no

Forbrukslån.no
Forbrukslån.noForbrukslån.no er en portal for sammenligning og vurdering av lån uten sikkerhet, inklusive refinansieringslån. Her kan besøkende finne nøkkeltall knyttet til rentenivå, aldersgrenser, inntektskrav og lignende. 

Følg pressemeldinger fra Forbrukslån.no

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Forbrukslån.no på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Forbrukslån.no