Fafo

Ny Faforapport: Barn som søker asyl – hvordan blir de møtt?

Del

Barn som søker asyl opplever ofte ferden gjennom asylsystemet som usikker og utrygg. Samtidig har barn særskilte rettigheter. Utlendingsdirektoratet, Utlendingsnemnda og Politiets utlendingsenhet har arbeidet med å forbedre sine møter med denne sårbare gruppen. En ny forskningsrapport viser at etatene har styrket ansattes kompetanse og bedret informasjonen til barna.

Foto: iStock
Foto: iStock

Norsk utlendingsforvaltning skal ivareta barn og deres rettigheter. Samtidig skal utlendingsforvaltningen også håndheve flyktningpolitikk. De siste årene har politikken vært preget av mange innstramminger, og det er særlig kontroversielt når innstrammingene berører barn og deres rettigheter.

I Hurdalsplattformen høsten 2021 slo regjeringen fast at Norge skal være en pådriver for at rettigheter for barn på flukt ivaretas. Allerede i 2017 fikk sentrale aktører i utlendingsforvaltningen – Utlendingsdirektoratet (UDI), Utlendingsnemnda (UNE) og Politiets utlendingsenhet (PU) – i oppdrag av Stortinget å styrke den barnefaglige kompetansen i «hele asylkjeden».

Fafo har evaluert dette arbeidet, og rapporten viser blant annet at dette har gitt resultater:

  • Et utvalg ansatte i de tre etatene har fått mer opplæring.
  • Det er utviklet en rekke verktøy som ansatte kan bruke i arbeidet med barn og unge.
  • Det er utviklet informasjonstiltak rettet direkte mot barn i asylkjeden for å gi dem bedre forståelse av prosessen og trygghet underveis.

En del av arbeidet med å gjøre nyutviklede verktøy og ressurser kjent – og sørge for at de brukes i praksis – pågår fortsatt i de tre etatene.

Rapportlansering

Tirsdag 25. januar klokka 08:30 lanseres den nye Fafo-rapporten «Barnefaglig kompetanse i utlendingsforvaltningen. En evaluering av utlendingsforvaltningens arbeid med barn og barnefaglig kompetanse».

Fafo-forskerne Nerina Weiss, Lene Christin Holum og Ragna Lillevik presenterer rapporten og sentrale funn. Og rapporten blir kommentert av Frode Forfang, direktør i Utlendingsdirektoratet (UDI), Marianne Jakobsen, direktør i Utlendingsnemnda (UNE)
og Kjetil Bjørnstad, seksjonssjef for statistikk, analyse og utvikling i Politiets utlendingsenhet (PU).

Fafo har også inviterert vi til diskusjon om hva som er oppnådd med utlendingsetatenes innsats. Er asylprosessen for barn forbedret? Hva gjenstår for at barn som søker asyl skal bli godt ivaretatt og sikres sine rettigheter? Deltakere i diskusjonen er Camilla Scharffscher Engeset, rådgiver, Redd Barna, Elin Berstad Mortensen, rådgiver, Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) og Jon-Håkon Schultz, professor ved UiT Norges arktiske universitet

For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Direktesending fra 08:30 på Fafos youtubekanal, Fafo-tv

Kontakter

Bilder

Foto: iStock
Foto: iStock
Last ned bilde
Ragna Lillevik, forsker på Fafo
Ragna Lillevik, forsker på Fafo
Last ned bilde
Nerina Weiss, forsker på Fafo
Nerina Weiss, forsker på Fafo
Last ned bilde
Lene Christin Holum, forsker på Fafo
Lene Christin Holum, forsker på Fafo
Last ned bilde
Fafo-rapporten «Barnefaglig kompetanse i utlendingsforvaltningen. En evaluering av utlendingsforvaltningens arbeid med barn og barnefaglig kompetanse»
Fafo-rapporten «Barnefaglig kompetanse i utlendingsforvaltningen. En evaluering av utlendingsforvaltningens arbeid med barn og barnefaglig kompetanse»
Last ned bilde

Lenker

Om Fafo

Fafo
Fafo
PB 2947 Tøyen
0608 Oslo

+47 22088600http://www.fafo.no/

Fafo er en frittstående samfunnsvitenskapelig forskningsstiftelse som utvikler kunnskap om vilkårene for deltakelse i arbeidsliv, organisasjonsliv, samfunn og politikk, om sammenhengene mellom politikk og levekår, og om demokrati, utvikling og verdiskaping.

Følg pressemeldinger fra Fafo

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fafo på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fafo

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom