Fafo

Ny Fafo-rapport: Retur og migrasjon blant ukrainske flyktninger

Del

I en ny Fafo-rapport ser Guri Tyldum og Ida Kjeøy på hva som former ukrainske flyktningers beslutninger om å flykte og om å reise tilbake. Rapporten baserer seg på intervjuer med ukrainske flyktninger og mottaksapparatet i Polen og Norge, sommeren og høsten 2022.

Illustrasjon: Rapportforside
Illustrasjon: Rapportforside

På lanseringen av rapporten, 8. november, oppjusterte UDI sitt scenario for hvor mange ukrainske flyktninger Norge bør forberede seg på at kommer i 2023, fra 30 000 til 40 000. I lys av denne rapporten, mener de to Fafo-forskerne at en slik oppjustering er klok.

- På sikt bør vi være forberedt på at flere av de som ville ha valgt å flykte til nærområdene reiser andre steder, og på at de som er i nærområdene ser seg om etter noe annet, sa Kjeøy på lanseringen.

Hun viste til at mange som jobber med flyktninger i Polen mener at Polen sliter med å møte flyktningenes grunnleggende behov.

- Det er også grunn til å tro at flere ukrainere vil få informasjon om flyktningers rettigheter i året som kommer, og føle at det er tryggere å reise til Europa, sa Tyldum.

Fafo-rapporten viser at en del ukrainske flyktninger som har oppholdt seg i Polen siden den russiske invasjonen i februar, nå reiser tilbake til Ukraina. Noen reiser tilbake ikke fordi de føler det er trygt, men fordi de har brukt opp sparepengene sine og ikke har klart å finne seg en jobb i Polen. Mye tyder på at mange ukrainere fremdeles ikke vet at de som flyktninger har rettigheter i Europa, og at de ikke trenger å ha sparepenger, bekjente å bo hos eller en jobb for å ta sjansen på å forlate Ukraina.

- Det er grunn til å spørre seg om det er mange som har blitt igjen i konfliktområder og okkuperte områder, fordi de ikke er klar over at de vil bli tatt vare på om de reiser ut, sier Tyldum.

Nøkkelord

Kontakter

Guri Tyldum (gty(at)fafo.no, 99577476)
Ida Kjeøy (ida.kjeoy(at)fafo.no, 93483022)

Bilder

Illustrasjon: Rapportforside
Illustrasjon: Rapportforside
Last ned bilde
Rapportforside
Rapportforside
Last ned bilde
Guri Tyldum, forsker, Fafo
Guri Tyldum, forsker, Fafo
Last ned bilde
Ida Kjeøy, forsker, Fafo
Ida Kjeøy, forsker, Fafo
Last ned bilde

Lenker

Om Fafo

Fafo
Fafo
PB 2947 Tøyen
0608 Oslo

+47 22088600http://www.fafo.no/

Fafo er en frittstående samfunnsvitenskapelig forskningsstiftelse som utvikler kunnskap om vilkårene for deltakelse i arbeidsliv, organisasjonsliv, samfunn og politikk, om sammenhengene mellom politikk og levekår, og om demokrati, utvikling og verdiskaping.

Følg pressemeldinger fra Fafo

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fafo på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fafo

Fafofrokost: Hvem skal levere velferdstjenestene?8.11.2022 15:39:01 CET | Presseinvitasjon

Konkurranseutsetting av velferdstjenester er et brennbart politisk område og det har vært tema i fire offentlige utvalg der det siste i rekken, Avkommersialiseringsutvalget, ble nedsatt i høst. Spørsmålet er hvordan EØS-avtalen påvirker våre valgmuligheter. Hva skjedde for eksempel da Oslo kommune prioriterte ideelle drivere av sykehjem? Og hva vil Sverige med sin nye utredning om profitt i skolen? Dette er temaer som tas opp på denne Fafofrokosten. I tillegg presenteres resultater fra en ny spørreundersøkelse om holdninger til konkurranseutsetting.

Boklansering: Sammen om trygg bosetting26.9.2022 10:13:32 CEST | Presseinvitasjon

Hvordan lykkes med trygg bosetting i kommunene når den det gjelder har omfattende helseproblemer og vurderes å kunne være farlig for andre eller sårbar for vold? Dette er hovedtema i en ny bok som er redigert av tre Fafo-forskere og utgitt på Universitetsforlaget. Det blir samtale med forfattere og bidragsytere i boken, og kommentarer fra sentrale aktører på området. Velkommen til lansering, tirsdag kl. 14:00!

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom