Fafo

Ny Fafo-rapport om lavlønte

Del

En ny Fafo-rapport som ser på lavlønte finner at det i privat sektor har blitt flere lavlønnsjobber fra 2008 og fram til 2018. Det er varehandelen som er den største lavlønnsnæringen, men det er innenfor hotell og restaurant økningen i perioden er størst.

Illustrasjon: Colourbox.com
Illustrasjon: Colourbox.com

Rapporten Hvem er de lavlønte? lanseres av Fafo og Senter for lønnsdannelse tirsdag klokken 14:00 i Fafos lokaler. Forskerne bak rapporten har sett nærmere på om det har blitt flere lavlønnsjobber i det norske arbeidsmarkedet i fra 2008 til 2018. De har også kartlagt kjennetegn ved arbeidstakerne som utfører jobbene, og estimert hvilke faktorer som øker sannsynligheten for å ende opp nederst i lønnsfordelingen.

- Vi finner at det i 2018 var drøyt 600 000 som tjente under 85 prosent av industriarbeiderlønn. Et av de sentrale funnene i denne undersøkelsen viser at bedrifter uten tariffavtale økte andelen lavlønnsjobber med 8 prosentpoeng fra 2008 til 2018, mens andelen gikk ned med 4 prosentpoeng i bedriftene med tariffavtale, sier Bård Jordfald.

Rapporten har blitt til takket være økonomisk støtte fra LO, som ønsket en kartlegging av de laveste lønte i det norske arbeidsmarkedet, hvilke kjennetegn arbeidstakerne som tjener under 85 prosent av industriarbeiderlønn har, og hva det er som påvirker sannsynligheten for å være lavlønt. Dataanalysene er i sin helhet basert på lønnsstatistikk som Statistisk sentralbyrå (SSB) har stilt til rådighet for Fafo.

Rapporten «Hvem er de lavlønte?» er forfattet av Bård Jordfald, Fafo, Elin Svarstad, Fafo og Ragnar Nymoen, Økonomisk institutt, UiO

Rapportlansering i regi av Fafo og Senter for lønnsdannelse: Tirsdag 28. september 2021, kl. 14.00–15.30

For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Direktesending fra Fafos youtubekanal, Fafo-tvVideokanal

Bilder

Illustrasjon: Colourbox.com
Illustrasjon: Colourbox.com
Last ned bilde
Bård Jordfald
Forsker
Fafo
Bård Jordfald Forsker Fafo
Last ned bilde
Elin Svarstad
Doktorgradsstipendiat
Fafo
Elin Svarstad Doktorgradsstipendiat Fafo
Last ned bilde
Ragnar Nymoen
Professor
UiO, Økonomisk institutt
Ragnar Nymoen Professor UiO, Økonomisk institutt
Last ned bilde

Lenker

Om Fafo

Fafo
Fafo
PB 2947 Tøyen
0608 Oslo

+47 22088600http://www.fafo.no/

Fafo er en frittstående samfunnsvitenskapelig forskningsstiftelse som utvikler kunnskap om vilkårene for deltakelse i arbeidsliv, organisasjonsliv, samfunn og politikk, om sammenhengene mellom politikk og levekår, og om demokrati, utvikling og verdiskaping.

Følg pressemeldinger fra Fafo

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fafo på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fafo

Rapportlansering: Styrket hjelp til rusmiddelavhengige – hvordan gikk det?22.6.2021 14:34:12 CEST | Presseinvitasjon

Vi lanserer sluttrapporten fra evaluering av opptrappingsplanen for rusfeltet. Rapporten viser at det i opptrappingsperioden (2016–2020) har vært en betydelig utvikling på rusfeltet i mange kommuner, men at videre satsing er nødvendig dersom alle med rusmiddelproblemer og deres pårørende skal motta de tjenestene de har behov for. På dette webinaret overrekkes evalueringsrapporten til helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Tariff eller tjenester? Arbeidsgivernes veivalg for det kollektive arbeidslivet19.5.2021 13:22:08 CEST | Presseinvitasjon

Skal de først og fremst forhandle lønn og arbeidsvilkår eller er tjenester og interessepolitikk viktigere? Kursen som arbeidsgiverorganisasjonene velger vil kunne ha stor betydning for det kollektive arbeidslivet. På Fafo-webinar 20. mai møtes forskere, arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen og representanter for arbeidsgiverne for debatt om arbeidsgivernes veivalg for framtida.

Effekter av å godkjenne utenlandsk fagutdanning29.4.2021 14:42:01 CEST | Presseinvitasjon

Mange arbeidsinnvandrere har jobbet i årevis som ufaglærte på norske arbeidsplasser – selv om de har hatt fagutdanning fra hjemlandet. Etter initiativ fra partene i arbeidslivet ble en godkjenningsordning for utenlandsk fagutdanning etablert i 2016, og NOKUT fikk ansvaret for den. Fafo har sett på de foreløpige virkningene etter fire års erfaringer med ordningen. Funn presenteres på dette webinaret, som arrangeres i samarbeid med NOKUT.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom