Nei til atomvåpen

Ny daglig leder av Nei til Atomvåpen

Del

Sara Nes ble ansatt som ny daglig leder av Nei til Atomvåpen denne måneden. Hun har tidligere vært aktiv i Changemaker og sittet i styret til Nei til Atomvåpen i to år.

- Som styremedlem i Nei til Atomvåpen har jeg fått lov å være med på en rekke møter i FN som har ledet fram mot forbudsavtalen som ble vedtatt i 2017. Jeg har møtt aktivister fra mange forskjellige land, og ser fram til videre samarbeid både internasjonalt og i Norge, sier Nes.

Hun deltok i den åpne arbeidsgruppen i mai 2016, FNs generalforsamling i oktober 2016 da det ble vedtatt å starte forhandlinger om atomvåpenforbud, og første av to forhandlingsrunder av forbudet mot atomvåpen i mars 2017.

 - Jeg har vært veldig heldig med timingen min. Etter nesten 20 år med stillstand i atomnedrustningsspørsmål, kom jeg inn i saken akkurat idet seieren med atomvåpenforbudet var veldig nær. Det har vært utrolig gøy å være med på, sier Nes.

 Hun har vært blant de frivillige som har hjulpet til med å arrangere en verdig feiring for over 200 Nobelprismottakere fra hele verden. Norsk Folkehjelp, ICAN Norge, Norske leger mot atomvåpen, Norges Fredsråd, Solidaritetsungdommen, Changemaker og flere andre organisasjoner samarbeidet om fredsprismarkeringen.

 - Nå har vi vunnet fredsprisen, men vi har ikke tid til å hvile på laurbærene. Vi er nødt til å protestere mot den farlige ordkrigen mellom USA og Nord-Koreas ledere, selv om det bare er overflaten av et dypere og mer alvorlig problem: det at 9 land i verden fortsatt har atomvåpen og dermed setter hele menneskehetens eksistens i fare, sier hun.

 - Atomvåpenland sier at våpnene deres er bra for sikkerhet, men det er egentlig bare påstander uten rot i virkeligheten. Fakta er at atomvåpen skader menneskers helse i alle ledd: Utvinning, anriking, produksjon og testing fører til stråleskader og tar liv, og med atomvåpen stående klare til utskytning lever vi konstant under trusselen om masseødeleggelse. Dette er ikke noe vi er nødt til å leve med. Mennesker oppfant disse våpnene og vi kan få en slutt på dem, sier hun.

 - Jeg er stolt over at vi nå har flertall på Stortinget for å utrede konsekvensene av atomvåpenforbudet for Norge. Forbudet er her, det er for sent å diskutere om man vil ha det eller ikke. Det er på tide å forholde seg til det. Jeg er spent på hva utredningen kommer til å si, sier Nes.

 - Noen atomvåpenland sier at de aldri kommer til å signere forbudsavtalen. Men det kan de ikke si. Flere av atomvåpenlandene er demokratier, og da er det folket som skal avgjøre. Dagens ledere kan ikke snakke på vegne av dem som folket velger i framtiden, sier hun.

 - Ett av mine forbilder, ikkevoldsforskeren Jørgen Johansen, har sagt at selv om man er pessimist, er man nødt til å handle som om man var optimist. Det synes jeg er bra sagt. 2017 har vært preget av krisen mellom Nord-Korea og USA, men også fantastiske oppturer med både forbudsavtale og fredspris. Jeg tar sjansen på å handle som en optimist også i 2018, avslutter hun

Nøkkelord

Kontakter

Sara Nes
Daglig leder, Nei til Atomvåpen
91114843

Stine Rødmyr
Styreleder, Nei til Atomvåpen
918 70 774

Om Nei til atomvåpen

Nei til atomvåpen
Nei til atomvåpen
Fredshuset, Møllergata 12
0179 Oslo

918 70 774http://neitilatomvapen.no

Nei til Atomvåpen (NTA) arbeider for nedbygging av alle atomvåpen og for et forbud mot atomvåpen. NTA er også mot atomkraft.

NTA er en landsomfattende og partipolitisk uavhengig organisasjon, og samler alle som støtter organisasjonens formål. NTA tar initiativ til kampanjer rettet til den norske befolkningen, politikere, fagforeninger og andre organisasjoner. Det skjer ofte i samarbeid med andre. Vi arbeider for at Norge skal støtte forslag i FN og andre internasjonale organer om nedbygging og forbud mot atomvåpen. Vi ønsker at Norge skal ta et standpunkt mot atomvåpen også i vår egen militærallianse.

Følg saker fra Nei til atomvåpen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nei til atomvåpen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Nei til atomvåpen

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom