Kystverket

Ny app gjør det enklere å følge fartsgrensene til sjøs

Del

Sliter du med å vite hva som er fartsgrensen når du er ute i fritidsbåten din? Nå lanserer Kystverket en app som hele tiden forteller deg hva som er fartsgrensen der du er, og som gir deg varsel dersom du kjører for fort.

BåtFart er en ny tjeneste fra Kystverket. I appen får du til enhver tid informasjon om farten du har – samt varsel når du kjører for fort. (Foto: Kystverket)
BåtFart er en ny tjeneste fra Kystverket. I appen får du til enhver tid informasjon om farten du har – samt varsel når du kjører for fort. (Foto: Kystverket)

Naturlig nok er det ikke så lett å sette opp fartsskilt langs sjøvegen. Men det finnes bestemmelser som du har plikt til å følge når du er ute i fritidsbåt. Det norske systemet er likevel sånn at fartsgrensene kan variere fra kommune til kommune. I tillegg er det noen områder der fartsbegrensningene kun gjelder deler av året. Da er det ikke alltid like lett å ha oversikt.

Det er alltid båtfører som har ansvaret for å holde seg informert, og til å kjenne til fartsbegrensningene i de områdene de ferdes. Nå har Kystverket gjort det enklere å følge med. Gjennom appen BåtFart kan de som er ute i fritidsbåt få fortløpende oversikt over gjeldende fartsgrense der de er.

– Vi går mot tidenes båtsommer. Med rekordsalg av fritidsbåter, og oppfordring til norgesferie, må vi forvente stor aktivitet på sjøen og i strandsonen. Det betyr også at vi i enda sterkere grad må utvise aktsomhet, og følge de regler og bestemmelser som gjelder når vi er på sjøen. Appen gjør det enklere å følge de fartsgrensene som gjelder på sjøen, slik at den blir et bidrag til en tryggere og bedre båtsommer, sier kystdirektør Einar Vik Arset.  

BåtFart-appen er tilgjengelig for gratis nedlasting i Google Play og App Store.

– Den er svært enkel i bruk. Når den er lastet ned og installert, er det bare å åpne den og angi om du vil ha varsel når du overskrider fartsbegrensningene der du befinner deg. Appen vil vise hvor mange knops fart du har, og gi et varsel dersom du overskrider tillatt fart. Det er viktig å huske at du må tillate at den bruker GPS-funksjonen på enheten din, forklarer Arset.

Vær obs på at BåtFart-appen ikke skal brukes som et navigasjonsmiddel. Funksjonaliteten er skrellet ned til at den kun viser informasjon der du til enhver tid er, og ingen data blir lagret for ettertiden.

– Det er områder langs kysten der det ikke er vedtatt egne fartsforskrifter. Det vil med andre ord si at det ikke er informasjon tilgjengelig for disse områdene. Om det ikke er spesifisert fartsgrense er det en generell fartsforskrift som gjelder, og som gir båtfører ansvar for egen oppførsel. Båtførerne må med andre ord bruke sunn fornuft og utvise sjøvett, følge sjøveisreglene og avpasse farten til sikker navigering, samt ta nødvendig hensyn til miljø, omgivelser og andre som ferdes på sjøen, understreker kystdirektøren

Samferdselsminister Knut Arild Hareide var med på lanseringen av appen. Han er glad for at Kystverket har utviklet denne tjenesten for fritidsbåtfolket, og mener at løsningen er et godt tiltak for sikker ferdsel til sjøs.

– Vi ønsker at alle som ferdes på sjøen skal få nyte den flotte kysten vår under trygge forhold. Fart er en av årsakene til ulykker på sjøen, og er derfor et av ni innsatsområder for det offentlige. En slik app, som gir de som er ute i båt fortløpende informasjon om hva som er gjeldende fartsgrense – og som varsler dersom du kjører for fort – er veldig nyttig med tanke på å ta ned risikoen for ulykker. Skal vi nå målsettingen om å halvere antallet dødsulykker innen 2023 er alle tiltak av denne typen viktige, sier statsråden.

Innsatsområdene er definert i handlingsplanen for fritidsbåtulykker, som ble lagt fram i fjor. De andre innsatsområdene er sikkerhetsutstyr, rusmidler, sikkerhet ved brygge/havn, fartøysikkerhet, farleder, utleie av båt, båtførers kompetanse og forbedring av faktagrunnlaget. I tillegg er viktigheten av synlig politi og en effektiv redningstjeneste fremhevet i handlingsplanen.

BåtFart er én av flere tjenester som Kystverket har for fritidsbåtfolket. I det videre arbeidet vil Kystverket se på hvordan disse tjenestene eventuelt kan samkjøres.

– BåtFart svarer ut noe som har vært etterspurt lenge; enklere oversikt over hva som er gjeldende fartsgrense der du til enhver tid er når du er på sjøen. Jeg håper mange tar i bruk denne gode tjenesten fra Kystverket. Sikkerhetsaspektet er selvfølgelig veldig viktig, men det handler også om trivsel. Vi må ta hensyn til hverandre når vi er på sjøen, og til dem som er i aktivitet i strandsonen, sier Knut Arild Hareide.

Nøkkelord

Kontakter

Kystverket:
Katrine Solheim Aas, regiondirektør Sørøst
Tlf.: 97676667 / E-post: katrine.solheim.aas@kystverket.no

Samferdselsdepartementet:
Henrik Jonassen, kommunikasjonsrådgiver
Tlf.: 97628091 / E-post: hj@sd.dep.no

Bilder

BåtFart er en ny tjeneste fra Kystverket. I appen får du til enhver tid informasjon om farten du har – samt varsel når du kjører for fort. (Foto: Kystverket)
BåtFart er en ny tjeneste fra Kystverket. I appen får du til enhver tid informasjon om farten du har – samt varsel når du kjører for fort. (Foto: Kystverket)
Last ned bilde
Kystdirektør Einar Vik Arset (Foto: Lill Therese Haugen/Kystverket)
Kystdirektør Einar Vik Arset (Foto: Lill Therese Haugen/Kystverket)
Last ned bilde
Samferdselsminister Knut Arild Hareide var med på lanseringen av appen BåtFart i Oslo, mandag 17. juni. (Foto: Henrik Jonassen/Samferdselsdepartementet)
Samferdselsminister Knut Arild Hareide var med på lanseringen av appen BåtFart i Oslo, mandag 17. juni. (Foto: Henrik Jonassen/Samferdselsdepartementet)
Last ned bilde

Om Kystverket

Kystverket
Kystverket
Sorenskriver Bulls gate 3
6002 Ålesund

07847http://www.kystverket.no

Kystverket er ein nasjonal etat for kystforvalting, sjøsikkerheit og beredskap mot akutt forureining. Kystverket arbeider aktivt for ein effektiv og sikker sjøtransport gjennom å ivareta transportnæringas behov for framkome og effektive hamner. Kystverket driv førebyggande arbeid og reduserer skadeeffektane ved akutt forureining, og medverkar til ein bærekraftig utvikling av kystsona. Kystverket ligg under Samferdselsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Kystverket

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kystverket på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kystverket

Øvelse Barents 2021 gjennomføres 2. juni1.6.2021 08:00:00 CEST | Pressemelding

I samsvar med bilaterale avtaler mellom Russland og Norge har Øvelse Barents i mer enn 20 år med noen få unntak blitt gjennomført årlig. Russiske og norske beredskapsressurser øver i den sammen om søk, redning og bekjempelse av oljeforurensning i Barentshavet og nærliggende områder. På grunn av koronapandemien ble øvelsen i fjor kansellert og det var usikkert om årets øvelse kunne gjennomføres. Det er nå klart at den gjennomføres som planlagt onsdag 2. juni.

Gode vilkår for sjøtransporten i ny Nasjonal transportplan19.3.2021 13:03:05 CET | Pressemelding

Stortingsmeldinga om Nasjonal transportplan 2022 – 2033 blei lagt fram i dag. – Eg er nøgd med at vi har fått gjennomslag for våre prioriteringar. Transportplanen inneheld enkeltprosjekt med stor samfunnsnytte og har store nok overordna rammer til at vi kan fortsette satsinga innanfor sjøsikkerheit, teknologiutvikling og miljøberedskap til beste for sjøtransporten, seier kystdirektør Einar Vik Arset.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom