Mattilsynet

Ny analysemetode viser at det er mer kostfiber i norske kornprodukter

Del

Det er mer kostfiber i norske kornprodukter enn tidligere antatt. Det viser en ny analysemetode for kostfiber som Mattilsynet tok i bruk da vi analyserte 10 kornprodukter fra dagligvarehandelen for næringsstoffer, tungmetaller og mykotoksiner.

Illustrasjonsfoto: NTB.
Illustrasjonsfoto: NTB.

Havforskningsinstituttet har på oppdrag fra Mattilsynet analysert 10 kornprodukter over en periode på to år. Kornproduktene hvetemel, havregryn, rugmel, byggmel og kruskakli ble analysert for næringsstoffer som kostfiber, karbohydrater, fett, proteiner og ulike vitaminer og mineraler.

Kornprodukter er basisvarer i det norske kostholdet, og helsemyndighetene anbefaler oss å spise fiberrike matvarer som kornprodukter. Det er derfor viktig at informasjonen om kostfiberinnholdet i disse matvarene er korrekt. Det skal være lett for forbrukerne å sammenligne kostfiberinnholdet i ulike produkter der denne informasjonen er oppgitt.

30 prosent mer kostfiber i siktet hvetemel
-Det er ikke krav til næringsdeklarasjonen å angi kostfiberinnholdet, men det er tillatt å utvide den obligatoriske informasjonen med kostfiber. I kornproduktene vi har sett på i dette prosjektet har alle oppgitt kostfiber i sin næringsdeklarasjon. Produsentene har oppgitt lavere kostfiberinnhold i kornproduktene sine enn det vi fant i våre analyser. Vi har brukt en nyere analysemetode som måler flere kostfiberforbindelser i dette prosjektet for å få med det totale kostfiberinnholdet i disse produktene. Resultatene for vår vanligste kornsort, hvete viser at det er over 30 prosent mer kostfiber i siktet hvetemel enn tidligere sier seniorrådgiver Ellen Kielland i Mattilsynet.

Mattilsynets nye analyser blir positivt mottatt i Helsedirektoratet: - Vi anbefaler å spise grove kornprodukter med høyt innhold av kostfiber og fullkorn. Det er gledelig å se at en nyere analysemetode viser at de vanlige kornsortene har mer kostfiber enn tidligere antatt. De nye næringsstoffdataene på kostfiber vil også bli benyttet i de nasjonale kostholdsundersøkelsene som måler inntaket vårt av mat og drikke, sier seniorrådgiver Henriette Øien i Helsedirektoratet.    

Tungmetaller og mykotoksiner under grenseverdiene
Mattilsynet overvåker regelmessig også innholdet av miljøgifter i næringsmidler. Kornproduktene ble derfor også analysert for arsen, bly, kadmium og kvikksølv. Dette er tungmetaller som kan påføre både mennesker og dyr helseskade. Alle analysene viste resultater som er under grenseverdiene som gjelder for korn. Det samme gjaldt for de mykotoksinene som har grenseverdier.

Resultatene kommer i Matvaretabellen og de nasjonale kostholdsundersøkelsene
Matvaretabellen gir en samlet oversikt over innhold av energi og næringsstoffer for mange av matvarene vi spiser i Norge. Resultatene fra prosjektet vil bidra til nye næringsstoffverdier for kornprodukter og til oppdatering av alle oppskriftene med de analyserte kornproduktene som ingredienser i Matvaretabellens 2021 versjon. Resultatene vil også inngå i beregningene av inntaket av ulike næringsstoffer i kornprodukter i de neste nasjonale kostholdsundersøkelsene.

Kontakter

Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)

Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.no

Bilder

Illustrasjonsfoto: NTB.
Illustrasjonsfoto: NTB.
Last ned bilde
Seniorrådgiver Ellen Kielland i Mattilsynet.
Seniorrådgiver Ellen Kielland i Mattilsynet.
Last ned bilde

Lenker

Om Mattilsynet

Mattilsynet
Mattilsynet
Felles postmottak - postboks 383
2381 Brumunddal

22 40 00 00http://www.mattilsynet.no

Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.

Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Mattilsynet

Mattilsynet opphever portforbudet for fjørfe og andre fugler i fangenskap fra 3. september3.9.2021 11:41:24 CEST | Pressemelding

Høypatogen fugleinfluensa ble for første gang påvist i Norge i november 2020. Siden det har vi hatt strenge smitteverntiltak for å hindre smitte fra ville til tamme fugler. Det er ikke påvist tilfeller av fugleinfluensa i Norge siden 29. juli. Det betyr at vi nå kan lette på portforbudet og noen andre tiltak som vi innførte 2. juli for 37 kommuner i fylkene Vestfold og Telemark og Viken sier Anne Marie Jahr, seksjonssjef dyrehelse i Mattilsynet. Portforbudet for fjørfe i disse kommunene blir opphevet 3. september.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom