BDO

Ny analyse om bygg- og anleggsbransjen: stor vekst, men rekordlave marginer og høy risiko

Del

– Dette paradokset kan få alvorlige konsekvenser. Vi ser at stadig færre selskaper byr på de store, viktige infrastrukturprosjektene, sier Henning Dalsegg, partner og bransjeansvarlig i BDO.

Lave marginer, på tross av høy vekst
Den årlige Bygg- og anleggsanalysen fra rådgivings- og revisjonsselskapet BDO viser at bygg- og anleggsbransjen preges av rekordlave marginer. Etter flere år med nedgang gikk marginene i bransjen ytterligere ned fra 2017 til 2018, fra 4,7 prosent til 4,5 prosent. De store aktørene innen bygg opplevde det største fallet, fra 4,3 prosent til 2,7 prosent.

– Det som er mest oppsiktsvekkende i år er marginfallet for de store innen bygg, som er på 1,7 prosentpoeng. Høy konkurranseintensitet i bransjen gir et kontinuerlig press på pris. Mye av forklaringen ligger her, i kombinasjon med dårlig risikohåndtering, sier Henning Dalsegg.

Samtidig vokste markedet med hele 10,5 prosent i samme periode. Utsiktene for videre vekst er også gode.

– En av de viktigste driverne bak denne veksten er store, offentlige infrastrukturprosjekter og knutepunktutviklingen som følger av disse. Utfordringen med disse prosjektene er at mye av prosjektrisikoen blir overført til entreprenør, og dette tror vi bidrar sterkt til de dårlige resultatene, forklarer Henning Dalsegg.

De store lider mest
Det er i hovedsak de største entreprenørene som har kapasitet til å ta de store, offentlige oppdragene. Det er også disse aktørene som opplever de laveste marginene. De største anleggsaktørene, dem med over 500 millioner kroner i omsetning, hadde en gjennomsnittmargin nede på 2,3 prosent i 2018.

– Konsekvensen er at de ikke vil gå inn i de store, offentlige prosjektene, og denne utviklingen ser vi allerede, sier Henning Dalsegg.

Tror på konsolidering og kontraktsendringer
Han mener løsningen på denne situasjonen kommer til å komme fra to kanter.

– Vi forventer en konsolidering på tilbudssiden slik at det blir flere større aktører som er i stand til å ta de største jobbene. Vi tror også at de største utbyggerne må gjøre prosjektene mer attraktive, blant annet med tanke på risikofordeling og vektlegging av pris opp mot andre kriterier. Kommer dette på plass kan det enorme vekstpotensialet i bransjen virkelig realiseres i løpet av de neste årene, sier Henning Dalsegg.

Om analysen:
BDO gjennomfører hvert år markedets mest omfattende analyse av bygg- og anleggsbransjen, med over 4000 selskaper i analysegrunnlaget. Analysen for 2019 ble lansert 26. september.

For tilgang til hele analysen og deler av analysegrunnlaget, se: https://www.bdo.no/nb-no/bransjer/eiendom,-bygg-og-anlegg

For mer informasjon om analysen og funnene, kontakt:

Hennings Dalsegg, partner i BDO
mob. 909 19 006
hennings.dalsegg@bdo.no

Thomas Lidsheim, partner i BDO
mob. 915 89 159
thomas.lidsheim@bdo.no

Bilder

Om BDO

BDO
BDO
Hovedkontor i Vika Atrium, Munkedamsveien 45
0250 Oslo

23 11 91 00http://www.bdo.no

Nye ideer. Ambisiøse planer. Store drømmer. Over hele landet jobber tusenvis av virksomheter og organisasjoner hardt for å skape verdier. Og over hele landet er BDO til stede for å hjelpe dem. Vi er et autorisert regnskapsførerselskap og internasjonalt rådgivnings- og revisjonsselskap med dypt fotfeste i norsk samfunns- og næringsliv. Vi kjenner utfordringene, ser mulighetene og engasjerer oss sterkt for at kundene våre skal nå målene sine.

I Norge har vi over 1 800 ansatte og mer enn 70 kontorer over hele landet. Våre kunder er alt fra store, verdensomspennende selskaper til små og mellomstore bedrifter. Vi har kunder fra de fleste bransjer i både privat og offentlig sektor.

Internasjonalt er BDO til stede i 162 land og teller i overkant av 74 000 ansatte. Ved behov, samarbeider vi med store deler av nettverket om både internasjonale og nasjonale kunder.

Følg pressemeldinger fra BDO

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra BDO på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra BDO

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom